Τοπικά

Με 1,7εκ. ευρώ θα αναβαθμιστεί ενεργειακά από τον Δήμο Αλμυρού το ΕΠΑΛ- ΣΕΚ

Το ποσό του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να διαθέσει ο Δήμος Αλμυρού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΕΚ.
Το Επαγγελματικό Λύκειο Αλμυρού κατασκευάστηκε το 1991, σε οικόπεδο 10.9222 τ.µ.. Σύμφωνα µε προμελέτη που εκπονήθηκε το κτίριο έχει προβλήματα από την έλλειψη σωστής θερμομόνωσης. Όμως τα κύρια προβλήματα που το καθιστούν ιδιαίτερα ενεργοβόρο είναι η προβληματική λειτουργία του συστήματος θέρμανσης αλλά και η ίδια η λειτουργία του ως Επαγγελματικού Λυκείου που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τη χρήση των μηχανολογικών εργαστηρίων. Το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα υγρασιών, κυρίως λόγω λανθασμένης κατασκευής των απολήξεων των κατακόρυφων υδρορροών στο δώμα, µε αποτέλεσμα να έχει αποσαρθρωθεί το επίχρισμα σε πολλές επιφάνειες της βόρειας και δυτικής όψης, γεγονός που επιδρά και στη θερμομόνωση του κελύφους. Ο παιδαγωγικός και επιδεικτικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων πράσινης ανάπτυξης και νέων τεχνολογιών αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα, καθώς απευθύνεται σε μαθητές µε συγκεκριμένη επαγγελματική και επιστημονική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος και κατατάχθηκε στην τελευταία κατηγορία.
Για να ανέβει η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου στην κατηγορία πρέπει να γίνουν οι παρακάτω παρεκβάσεις: Αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων δηλαδή των υαλοστασίων και των θυρών του κτιρίου µε ενεργειακά κουφώματα. Θερμομόνωση του κελύφους, δηλαδή εξωτερική θερμομόνωση των βόρειων και των βορειοδυτικών τοιχοποιιών. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων µε νέας τεχνολογίας λαμπτήρες Led. 3 Αντικατάσταση εξοπλισμού του δικτύου θέρμανσης (δύο λεβήτων µε τους καυστήρες φυσικού αερίου, τους τρεις κυκλοφορητές, θερμοστάτες, βαλβίδες θερμαντικών σωμάτων) και μόνωση των σωληνώσεων του δικτύου θέρμανσης. Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού για τη θέρμανση και τον φωτισμό. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο δώμα του κτιρίου θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον εγκατεστημένο δίκτυο ηλεκτρικών ισχυρών ρευμάτων και σωληνώσεων ζεστού νερού θέρμανσης, θα πρέπει όμως παράλληλα να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εργασίες διασκευών – αντικαταστάσεων που κρίνονται απαραίτητες για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το