Ελλάδα

Μαζικά τεστ, «κλειδί» για το άνοιγμα

Προσμετρώντας και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, επιδημιολογικούς δείκτες, την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τις εισηγήσεις και προβλέψεις των ειδικών, την κοινωνική κόπωση και την (καθολική) προσδοκία ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση ετοίμασε και προωθεί άμεσα  σχέδιο μαζικών και εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών τεστ για την ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων, ώστε να υψωθεί αξιόπιστο τείχος ανάσχεσης διασποράς του κορωνοϊού. Η όλη διαδικασία, μάλιστα, προβλέπει την υποχρεωτική χρήση του οικιακού τεστ και για εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους στο σχολικό περιβάλλον, ενώ στις κυβερνητικές προθέσεις είναι, σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης του τεστ στο σπίτι, αυτό να διενεργείται από φαρμακοποιούς επ’ αμοιβή – προτείνεται δύο ευρώ έκαστο. Τα βήματα περιγράφονται με ερωταπαντήσεις.

1Γιατί πρέπει να κάνω το τεστ;
Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού δεν έχει συμπτώματα και τον μεταδίδει χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η διεξαγωγή τεστ στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα είναι ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, που θα βοηθήσει ώστε τα σχολεία –και, αργότερα, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και λοιπούς χώρους– να παραμείνουν ανοικτά.

2 Πώς μπορώ να προμηθευθώ το οικιακό αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό;
Οι πολίτες θα προμηθεύονται όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διενέργεια του τεστ στο σπίτι από το φαρμακείο της γειτονιάς, με την επίδειξη μόνο του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας, δωρεάν.

3 Οταν ανοίξουν τα σχολεία, θα υποβάλλονται οι μαθητές σε τεστ υποχρεωτικά;
Αυτή τη στιγμή, που η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, πρέπει να διασφαλιστεί πως τα σχολεία θα ανοίξουν με σχέδιο, ασφάλεια και την κατάλληλη προετοιμασία. Για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση του οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ μία φορά την εβδομάδα, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους των σχολείων, διασφαλίζοντας έτσι τον περιορισμό της διασποράς εντός των σχολικών υποδομών.

4 Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους το τεστ;
Οι μαθητές κάτω των 13 ετών θα χρειαστούν τη βοήθεια των κηδεμόνων τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ.

5 Θα γίνεται περιοδικός έλεγχος σε εργαζομένους εταιρειών;
Στην ίδια ακριβώς λογική με τα σχολεία, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο μέσω των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ. Η διενέργεια του τεστ καθίσταται υποχρεωτική εντός της εβδομάδας από την παραλαβή του κιτ από το φαρμακείο, προκειμένου να παρουσιάζονται κανονικά στην εργασία τους οι εργαζόμενοι.

6 Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που υπόκεινται στην υποχρεωτική διενέργεια εβδομαδιαίου τεστ;
Ναι, το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού.

7 Οσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ μπορούν να προμηθευτούν αυτά τα τεστ δωρεάν;
Ναι, πολίτες τρίτων χωρών και Ευρωπαίοι πολίτες, αν δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, μπορούν με τον ΠΑΥΠΑΑ ή τον προσωρινό αριθμό ΠΑΜΚΑ, ο οποίος χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό, να προβούν στην προμήθεια από το φαρμακείο των τεστ.

8 Πόσα τεστ δικαιούμαι να κάνω δωρεάν;
Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται έως τέσσερα ολοκληρωμένα κιτ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού κάθε μήνα, με ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ των παραλαβών τις 7 ημέρες. Οι γονείς ανήλικων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 13 ετών και άνω.

9 Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Οχι. Πρόκειται για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Απλές, κατανοητές και αναλυτικές οδηγίες θα δίνονται με κάθε τεστ. Επίσης, θα αναρτηθεί επεξηγηματικό βίντεο στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας όπου θα παρουσιάζεται βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία.

10 Σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης του τεστ στο σπίτι, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;
Εναντι του ποσού των 2 ευρώ, ο φαρμακοποιός θα δύναται να βοηθήσει για τη διενέργεια του τεστ (πάντα σύμφωνα με τον κυβερνητικό, προς υλοποίηση, σχεδιασμό).

11 Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες;
Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προβούν σε δεύτερο τεστ προς επιβεβαίωση του θετικού τεστ στο σπίτι, προκειμένου να λάβουν τη νόμιμη άδεια που δικαιούνται εφόσον εργάζονται ή να απουσιάσουν από το σχολείο. Η επιβεβαίωση αυτή μπορεί να γίνει οπουδήποτε οι πολίτες επιθυμούν δημόσια (δωρεάν) ή ιδιωτικά εφόσον το επιθυμούν, με δικό τους κόστος. Στην ίδια πλατφόρμα είναι αναρτημένα τα σταθερά σημεία για τη διενέργεια του αντιγονικού τεστ επιβεβαίωσης, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο με δεύτερο τεστ αντιγόνου σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

12 Τι πρέπει να κάνω μέχρι την επιβεβαίωση;
Οσοι προχωρούν στη διαδικασία κατ’ οίκον και έχουν θετικό αποτέλεσμα, άμεσα με την ολοκλήρωση του τεστ απομονώνονται και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια, με την αποστολή μηνύματος στο 13033 με τον κωδικό 1, μεταφέρονται στο σημείο επιβεβαίωσης, εφόσον απαιτείται, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

13 Αν έχω συμπτώματα, μπορώ να κάνω τεστ στο σπίτι;
Επί οποιασδήποτε συμπτωματολογίας κρίνεται απαραίτητη η εκτίμηση από ιατρικό προσωπικό για αξιολόγηση των συμπτωμάτων και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

14 Είναι αξιόπιστο αυτό το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 92%-100%. Ωστόσο η τήρηση των μέτρων (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή των χεριών, καλός αερισμός των χώρων) εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας, ακόμη και επί αρνητικού αποτελέσματος.

15 Οι εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με τεστ στο σπίτι;
Ενώ οι τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού έως και 90% μεταξύ των εμβολιασμένων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και νόσου χωρίς βαριά συμπτωματολογία, όπως δηλαδή συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

16 Ποια είναι η χρησιμότητα των τεστ στο σπίτι;
Σκοπός της δωρεάν διανομής οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ είναι η έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατ. μολύνσεις και 15.700 θανάτους. Στη Σλοβακία, επίσης, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

17 Τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν την εγκυρότητα της διαδικασίας;
Λόγω της υψηλής ευαισθησίας των διατιθέμενων τεστ, ο αριθμός των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων αναμένεται μικρός. Το αρνητικό αποτέλεσμα εξάλλου δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης από τους υφιστάμενους περιορισμούς. Δεν υπάρχει ένα μόνο μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος και η τήρηση των αποστάσεων με τη συνοδό χρήση της μάσκας και της υγιεινής των χεριών πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα εξακολουθεί η κυκλοφορία του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη του Yale, αν αξιοποιηθεί μόνο το 25% του συνόλου των τεστ, το όφελος για την πανδημία αλλά και για την οικονομία της χώρας είναι τεράστιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το