Οικονομία

Μαζικά e-mails έστειλε η Εφορία σε οφειλέτες

eforia

«Κυνήγι» εναντίον των οφειλετών, ακόμη και αυτών που χρωστούν στην Eφορία μικροποσά της τάξης των 30, 50 ή 100 ευρώ, εξαπολύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στόχος να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από την τεράστια «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 88,5 δισ. ευρώ και να ενισχυθούν τα έσοδα.
Η αρχή έγινε με τη μαζική αποστολή e-mails σε 50.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία από 30 έως 500 ευρώ, ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων περίπου 20.000 οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Ρύθμιση-τμηματική εξόφληση
Με τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στους μικροοφειλέτες την παλαιά οφειλή τους προς την Εφορία, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισής της και τμηματικής εξόφλησης. Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.
Ειδοποιητήρια δεν θα λάβουν όσοι έχουν ρυθμισμένα χρέη, έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης ή οφειλέτες κάτω των 18 ετών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.
Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο e-mail δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο. Οι τράπεζες, αφού λάβουν εντολή, μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στους λογαριασμούς υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια.
Σημειώνεται ότι από την κατάσχεση «γλιτώνουν»:
• Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον φορολογούμενο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.
• Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Δημοσιοποίηση ονομάτων
Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους θα λάβουν και όλοι οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ. Θα ενημερωθούν ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τη διαπόμπευση. Με το e-mail θα ενημερωθούν για το ύψος της οφειλής, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και, φυσικά, ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το