Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: “Οι προτάσεις μας για τα ανοίξουν πάλι οι εξωτερικές βρύσες της Αγριάς”

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Δήμο ότι σφραγίζονται οι εξωτερικές βρύσες της Αγριάς, αυτές που παραδοσιακά εδώ και πολλές δεκαετίες τροφοδοτούσαν με νερό από την Ανεμούτσα τους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο. Η αιτιολογία ήταν ότι το νερό περιέχει αρσενικό κι άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» αναφέρει πως «με δεδομένο ότι επίσης το νερό του δικτύου δεν είναι καλής ποιότητας, αυτό υποχρεώνει τον τοπικό πληθυσμό να στραφεί στο εμφιαλωμένο νερό, με ότι αυτό σημαίνει για την δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνσή του και μάλιστα σε εποχές που η κρίση χτυπά πάλι την πόρτα της ελληνικής οικογένειας».

Σημειώνει επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν λύσεις.

Η πρόταση της δημοτικής κίνησης για να ανοίξουν πάλι οι εξωτερικές βρύσες είναι:

1. Το δίκτυο των εξωτερικών βρυσών είναι παλιό – προβληματικό (πάνω από 60 χρόνια) και πρέπει να αντικατασταθεί. Άρα άμεσα πρέπει να προκηρυχθεί μελέτη αντικατάστασης και αναζήτηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

2. Στην Ανεμούτσα δεν υπάρχει μόνο μια πηγή αλλά περισσότερες (πχ Μορσιά) με καλό νερό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα του δικτύου. Άρα προτείνουμε άμεσα έργο καλλιέργειας και υδρομάστευσης νέων πηγών που θα τροφοδοτήσουν το εξωτερικό δίκτυο.

3. Προτείνει επίσης, το νέο δίκτυο να τροφοδοτεί λιγότερες βρύσες που θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες. Έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η επάρκεια του νερού.

«Η Δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να σταματήσει να αδιαφορεί καταφεύγοντας στην εύκολη λύση του σφραγίσματος των βρυσών και να αρχίσει να προγραμματίζει έργα, όπως τα προτεινόμενα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Άλλωστε, είναι και νομική υποχρέωση των Δήμων να παρέχουν νερό στους κατοίκους μέσω δημοσίων βρυσών από το 2021» επισημαίνει η κίνηση «Μαζί για τον Βόλο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το