Τοπικά

Mαζί για τον Βόλο: Όχι στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου – “Όραμα δεν είναι η βία”

“Κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της δημόσιας παιδείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό” τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση “Μαζί για τον Βόλο” με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ομάδες αντιεξουσιαστών που αντιδρούν στην επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.  Σε ανακοίνωσή της παίρνει θέση για το θέμα δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο που θα δώσει πνοή στην πόλη ενώ καταγγέλλει τον Δήμο για απουσία πολιτικής για τη νεολαία της πόλης με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι νέοι ακόμη και σε  εκρηκτικές και βίαιες συμπεριφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης “Μαζί για τον Βόλο”:

“Με αφορμή περιστατικά που έφτασαν μέχρι και σε προπηλακισμό διοικητικού υπαλλήλου του Πανεπιστημίου στα πλαίσια της διαδικασίας εκκίνησης ενός πραγματικά μεγάλου έργου και ουσιαστικά επενδυτικού , που δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά θα δώσει τεράστια πνοή στην ίδια την πόλη, το ελάχιστο που μπορούμε από την θεσμική μας θέση ως δημοτική κίνηση είναι να πάρουμε ξεκάθαρη θέση.
Ως δημοτική κίνηση σε κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να τονίζουμε την σημασία που έχει για μια πόλη η συμμετοχή φορέων της στο συνολικό σχεδιασμό που αφορά το παρόν και το μέλλον. Η κοινωνία της γνώσης είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης και να την ενισχύσει. Από αυτή την άποψη είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές που θα μπορούσε ( αν είχε προσεχθεί όπως έπρεπε ) χρόνια τώρα από την τοπική κοινωνία και τις αρχές του τόπου, να έχει προσφέρει ακόμα παραπάνω στην πόλη.
Τα πράγματα δεν είναι πολύπλοκα αλλά απλά. Από τη μία έχουμε την Πολυτεχνική Σχολή με φοιτητές να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ και από την άλλη μια εξασφαλισμένη , κατά την ομολογία και απόφαση των αρμόδιων φορέων, επένδυση 55 εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου. Σαφώς η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη και κοινωνικά αποδεκτή.
Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε την παντελή απουσία Δημοτικής πολιτικής που αφορά στην νεολαία της πόλης μας και τις διεξόδους που θα πρέπει να δώσει ο Δήμος.
Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργική απασχόληση και αναψυχή της νεολαίας. Έτσι ωθεί τους νέους και σε επιλογές που πολύ πιθανόν δεν θα έκαναν εάν υπήρχε διέξοδος. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ερμηνεύσουμε εκρηκτικές, βίαιες ίσως και κοινωνικά απαράδεκτες πολλές φορές συμπεριφορές. Δεν είναι μακρινό το παράδειγμα των στεκιών νεολαίας επί Δημάρχου Κουντούρη όπου ήταν κύτταρα διαλόγου, μουσικής και καλλιτεχνικής έκφρασής τους και ταυτόχρονα πολιτικής ζύμωσης ( με την ευρύτερη έννοια) που συνέβαλλαν σημαντικά στη συμμετοχή ,και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων.
Εκφράζουμε προφανώς τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του Π.Θ λέγοντας πως όλη η τοπική κοινωνία είναι μαζί τους. Κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της δημόσιας παιδείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε και στην ελεύθερη έκφραση των νεολαίων με σκέψη και όραμα. Και προφανώς, όραμα δεν είναι η βία.

Οι κοινωνίες ανέκαθεν πήγαιναν μπροστά όταν πρότασσαν το συνολικό γενικό καλό έναντι του ατομικού όταν με πάθος υποστήριζαν το ατομικό δικαίωμα που δεν στεκόταν εμπόδιο στο δικαίωμα των υπολοίπων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το