Τοπικά

«Μαζί για τον Βόλο»: Να φωνάξουμε όλοι ένα δυνατό ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ δίπλα στα σπίτια μας

Tην ανησυχία της για την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ να καίει 200.000 τόνους RDF, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 60.000 τόνοι λυματολάσπης, 30.000 τόνοι πριονίδι και αρκετοί ακόμη τόνοι υλικών αμφιβόλου προέλευσης, εκφράζει η Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» και κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι, υποκριτικά, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, τα στελέχη της κίνησης λαμβάνουν αποστάσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ενώ επικρίνουν επίσης τη στάση του Υφυπουργού κ. Φάμελλου, ζητώντας να θυμηθεί τι έλεγε ως Αντιδήμαρχος Θέρμης για την καύση σκουπιδιών.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούν όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, προκειμένου να φωνάξουν ένα δυνατό ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ δίπλα στα σπίτια τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκφράζει την ανησυχία της για την αδειοδότηση καύσης 200.000 τόνων RDF, δηλαδή σκουπιδιών αποτελούμενων από πλαστικό, χαρτί και γυαλί, από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Επιπλέον ανησυχούμε διότι σε αυτά τα υλικά προστίθενται 60.000 τόνοι λυματολάσπης, 30.000 τόνοι πριονίδι, ξέσματα, καπλαμάδες και κατάλοιπα ξυλείας και αρκετοί ακόμη τόνοι υλικών αμφιβόλου προέλευσης.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή Βόλου αντί να οργανώσει κίνημα κατά αυτής της μορφής παραγωγής ενέργειας, διατείνεται ότι θα κατασκευάσει η ίδια μονάδα που θα προμηθεύει με «εναλλακτικά» καύσιμα την ΑΓΕΤ. Που υπάρχει αυτό στο προεκλογικό της πρόγραμμα; Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί το παραγόμενο δεν θα είναι RDF, αλλά SRF όπως υποστήριξε η Δημοτική Αρχή, πριν κάνει 180ο στροφή και αρχίσει να να απειλεί με μηνύσεις κατά πάντων. Τι είναι όμως το SRF; Πρόκειται για RDF μη απαλλαγμένο από οργανικά υπολείμματα. Άρα το ίδιο ή και χειρότερο. Ένα από τα επιχειρήματα του Δήμου Βόλου περιλαμβάνει το βίντεο για την καύση σκουπιδιών στη Σουηδία, το οποίο όμως αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από την πλευρά της τσιμεντοβιομηχανίας! Δεν μας αναφέρουν όμως ότι σε αυτές τις χώρες οι μονάδες καύσης είναι άκρως εξειδικευμένες χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και σε αυτές ακόμα τις περιπτώσεις η παραγωγή επιβλαβών ουσιών δεν εκλείπουν.
Η Δημοτική Αρχή, υποκριτικά, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της σε σχέση με την καύση του RDF και οι Περιφερειακές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει θετικά στο παρελθόν ή ακόμα και με τη στάση τους ευνόησαν τέτοιες πολιτικές. Οι πολίτες του Βόλου απλά ας τους αγνοήσουν αλλά ας μην ξεχνάνε τι έχει συμβεί στο παρελθόν.
Η κατάσταση θα πάει απ’ το κακό στο χειρότερο αν, έγκαιρα, δεν ληφθούν μέτρα. Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες επικίνδυνες ουσίες; Παρόλο που η ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι με τους απαραίτητους ελέγχους δεν θα παραβιάζονται τα «επιτρεπτά» όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πράξη αυτοί οι έλεγχοι αφενός είναι δύσκολο να γίνουν αφετέρου πολλά από τα όρια αυτά συγκεκριμένων χημικών στοιχείων μικρή αξία έχουν καθώς οι νέες ποσότητες των στοιχείων αυτών προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Και φυσικά θα πρέπει να θυμηθεί τι έλεγε ο νυν Υφυπουργός κ. Φάμελλος ως Αντιδήμαρχος Θέρμης για την προώθηση των πράσινων σημείων, για την επίτευξη των στόχων κυρίως στην ανακύκλωση και την άρνηση του στην καύση σκουπιδιών. Γιατί εδώ ακριβώς έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι άλλο πράγμα να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το υποπροϊον της ανακύκλωσης και άλλο να παράγουμε RDF, εσκεμμένα, προκειμένου να το οδηγήσουμε στην καύση. Εδώ υπάρχει μια αναντιστοιχία με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων). Πάντως σε μία χώρα που καταρρέει, οι παράγοντες της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού δεν μπορούν να μας διαβεβαιώσουν στο έπακρο ότι οι προληπτικοί έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας θα λειτουργήσουν άψογα και αποκλειστικά για την ΑΓΕΤ. Επίσης η σημερινή άδεια δίνει δυνατότητα καύσης RDF στις τσιμεντοβιομηχανίες σε περιορισμένες ποσότητες. Άρα το θέμα είναι γιατί δεν προηγήθηκαν οι μετρήσεις και οι έλεγχοι; Τι αξιοπιστία έχει η δέσμευση λειτουργίας του σημερινού συστήματος (που δεν λειτουργούσε) όταν θα έχουμε νέους ρύπους; Τι ακριβώς θα μετριέται; Πότε, που και πώς; Πολλά συνεπώς τα ερωτήματα μεγάλη και η δυσπιστία μας.
Ως Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» χαιρετίζουμε το κάλεσμα που οργανώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας την Τετάρτη 12:00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και καλούμε όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή και να φωνάξουν ένα δυνατό ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ δίπλα στα σπίτια τους. Όσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Υπουργείο, η Περιφέρεια και Δήμος θα ανταλλάσουν το μπαλάκι των ευθυνών, εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να αντιταχθούμε στο περιβαλλοντικό κίνδυνο που έπεται εις βάρος της υγείας μας και των παιδιών μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το