Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: Κάθε αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να ελέγξει την απόφαση για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται σχετικά με τη σύμβαση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, ασκώντας κριτική στη Δημ.Αρχή για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημοτικό χρήμα και περιουσία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«H λαϊκή ρήση λέει από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Βέβαια, συγγνώμη δεν πρόκειται να ακούσουμε, αλλά μήπως θα πει κανείς υπάρχει φιλότιμο όταν τζογάρονται τα χρήματα των δημοτών σε μια επένδυση με αβέβαιη απόδοση; Δεν μας εκπλήσσει τίποτα πια.

Τη Δευτέρα 5/10 στις 11 το πρωί συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΑ το ΔΣ και μάλιστα δια περιφοράς. Με άλλα λόγια κληθήκαμε να ψηφίσουμε ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ψήφο για ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, ένα ζήτημα δημοτικής περιουσίας που πρόκειται να μισθωθεί για 12 χρόνια. Ένα έργο που κόστισε στους δημότες εκατομμύρια ευρώ. Δικά μας χρήματα, όχι του large Δημάρχου. Ο συγκεκριμένος τρόπος συνεδρίασης δεν επιτρέπει την συζήτηση και ανάδειξη επιμέρους πτυχών του θέματος και απάντησης σχετικών ερωτημάτων, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Προς τι το κατεπείγον; Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ανάλογα αντανακλαστικά για μια απλή έστω, καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ δεν έδειξε πάντως και παρά τις προτάσεις μας για ένα ομόφωνο ψήφισμα εισπράξαμε σιωπή. Ο κόσμος ας κρίνει αν είναι κάτι παραπάνω, αν είναι πλυντήριο και κάλυψη για να μην “απογοητεύσουν” το ακροδεξιό ακροατήριο.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε λοιπόν, αν άλλαξε κάτι στη σύμβαση. Το πλέον σύνηθες είναι μετά από έναν άγονο διαγωνισμό να υπάρχει ενδιαφέρον σε ακόμα χαμηλότερο αντίτιμο-μίσθωμα από την πλευρά ενός πλειοδότη. Παρουσιάζεται ένας επενδυτής και δίνει 11 χιλ. παραπάνω (371 χιλ) από το ύψος μισθώματος που είχε κριθεί χωρίς ενδιαφέρον. Κι εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: μήπως υπάρχει περιθώριο για να πετύχει ο Δήμος καλύτερη τιμή τελικά; Να σημειωθεί ότι η ίδια υπηρεσία υποστηρίζει πως το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί είτε να αποδεχτεί την προσφορά, είτε να προχωρήσει με διενέργεια νέας φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Να σημειωθεί πως και το αρχικό μίσθωμα δεν έχει προκύψει από κάποια μελέτη βιωσιμότητας. Έτσι ξεκίνησαν μια επένδυση εκατομμυρίων, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να ξέρουμε πότε θα γίνει η απόσβεση και θα προκύψει επιτέλους κέρδος.

Διότι και το αρχικό προτεινόμενο μίσθωμα των 360 χιλ. δεν προέκυψε από ανάλογη σοβαρή μελέτη βιωσιμότητας. Στο περίπου είναι η φάση και μάλιστα και με 370 χιλ. να μισθωθεί το κτήριο στα 12 χρόνια που είναι η μίσθωση δεν φαίνεται να αποσβένεται όσα δαπάνησε ο Δήμος-δημότες.

Να πούμε και το άλλο το…ωραίο. Από το σχέδιο της σύμβασης στο άρθρο 1 προκύπτει πως ο Δήμος ορίζει ότι θα πρέπει να γίνει κατάλληλη διαμόρφωση του ισογείου εκ μέρους του μισθωτή. Πολύ γενική η διατύπωση. Πως ο Δήμος διασφαλίζει τη σαφή διαμόρφωση; Στο χέρι του επενδυτή τα αφήνουμε όλα; Μάλλον ναι, καθώς ο ανάδοχος παίρνε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Τα φιλέτα καταστήματα στο ισόγειο αλλά και τον τελευταίο όροφο θα τα διαχειρίζεται ο ανάδοχος. Τι τιμή λέτε να πιάνουν; Εξασφαλισμένο κέρδος χιλιάδων ευρώ (γι’ αυτόν όχι τον Δήμο).

Από την εισήγηση δεν προκύπτει αν έχει εξετασθεί επαρκώς η φερεγγυότητα του πλειοδότη. Η εικόνα της επιχείρησης ποια είναι; Διότι ερωτήματα υπάρχουν για το ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου (25χιλ ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για άλλη προσφορά. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Όπως λεπτομέρεια φαίνεται να είναι τα δημοσιεύματα πως σύζυγος υποψηφίου με το ψηφοδέλτιο του Αχιλλέα Μπέου είναι η διαχειρίστρια της εταιρίας που έδωσε την υψηλότερη προσφορά για την εκμίσθωση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων.

Κάθε αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να ελέγξει την απόφαση, επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, Αποκεντρωμένη κ.λπ. αν και γι’ αυτό ούτε μια πιθανή προσφυγή ίσως δεν αρκεί.

Όλα συμπυκνώνονται στη ομιλία του Δήμαρχου την ημέρα της νίκης του στις εκλογές.
Και τώρα θα γίνει της π…»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το