Τοπικά

«Μαζί για τον Βόλο»: Ευκαιρία για ένταξη έργων της ΔΕΥΑΜΒ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Τη δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης στις περιφερειακές ενότητες του Δήμου Βόλου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο».

Όπως, ειδικότερα, επισημαίνει:

Ιδού η …ρόδος ιδού και η χρυσή ευκαιρία…
Επειδή η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει για τη ΔΕΥΑΜΒ στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και παράλληλα η πόλη πρέπει να συνεχίζει την καθημερινότητα της έχοντας μια εταιρεία που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη .

Επειδή η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, όποια και αν είναι η εξέλιξη ης, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία για αδυναμίες και όλα τα δεινά της επιχείρησης.
Επειδή υπάρχουν και καλά νέα σε αυτή την ζωή, εξελίξεις θετικότατες αρκεί να αδράξει ο ενδιαφερόμενος την ευκαιρία, πρέπει να αναφερθούμε σε μια είδηση η οποία μπορεί να έχει σημασία και για το Δήμο μας.

Στα πλαίσια της ψήφισης του νέου νόμου για την Ανώτατη παιδεία, με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%. Μ’ αυτή τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ και καταργείται ο περιορισμός που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35% και ουσιαστικά καθήλωνε πολλές φορές τις ΔΕΥΑ σε στασιμότητα.
Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος για χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης.

Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία με τις μελέτες που είναι σχεδόν έτοιμες από την ΔΕΥΑΜΒ να διεκδικήσουμε με τον κατάλληλο φάκελο την ένταξη έργων στο ΠΔΕ.
Σε περιοχές όπως η Μακρινίτσα, ο Αγ. Βλάσης, παραλιακοί οικισμοί Αγχιάλου κ.α, όπου οι ανάγκες υδρευτικών έργων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένες άλλη τέτοια ευκαιρία για να γίνουν επιτέλους τα δίκτυα των χωριών δεν θα υπάρξει σύντομα.
Περιθώρια για κωλυσιεργίες δεν υπάρχουν.

 

Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου:

Ευτυχώς για την πόλη και τους πολίτες και συνολικά για το Δήμο Βόλου, η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι σταθερά και απαρέγκλιτα προσηλωμένη στο έργο της και δεν απαντά σε γραφικότητες και «τσάμπα μαγκιές» από τα διάφορα cartoons της πολιτικής που αναζητούν την προσοχή και τη δημοσιότητα, από το περιθώριο όπου έχουν τεθεί από τους πολίτες.
Ετσι δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος με βάση τις προτροπές και τις υποδείξεις των «έξι» δήθεν ανεξαρτήτων συμβούλων, για χρηματοδότηση έργων από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά τη νέα νομοθετική ρύθμιση που επήλθε.
Ας γνωρίζουν και αυτοί, όπως και όλοι όσοι σκέφτονται με την ίδια κουτοπόνηρη και μικροπολιτική τακτική, πως Δημοτική Αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ συνεχίζουν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που η ανικανότητα και η αδιαφορία των όψιμων «συντρόφων» τους γιγάντωσαν.
Άλλωστε όταν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους ομολογούν ότι οι αναγκαίες μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες από την ΔΕΥΑΜΒ, αντιλαμβάνεται κανείς, ακόμα και υποστηρικτής τους (!). ότι ούτε οι μελέτες έγιναν έτσι ως έτυχε, πολλώ δε μάλλον για να διακοσμούν τα συρτάρια των γραφείων (και να γεμίζουν τις τσέπες κάποιων)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το