Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: Απραξία της δημοτικής αρχής για το άνοιγμα των σχολείων

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων στο Δήμο Βόλου, θέτοντας ερωτήματα για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, επικρίνοντας τη Δημοτική Αρχή για απραξία και ζητώντας άμεση τηλεδιάσκεψη για τη συζήτηση του θέματος. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στους 15 και τη διασφάλιση της εργασίας-προστασίας των σχολικών καθαριστριών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ελάχιστες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μέσα σ’ ένα θολό τοπίο, όπου μαθητές και καθηγητές στοιβαγμένοι στις αίθουσες, θα είναι έκθετοι και απροστάτευτοι, σε μια πιθανή, όσο και απευκταία, επέλαση του covid-19. Δυστυχώς, ως γνωστόν ο Βόλος, βρίσκεται μέσα στις περιοχές, όπου ήχησε το «καμπανάκι κινδύνου». Είναι λοιπόν αναγκαίο, η Δημοτική αρχή να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.

Δεν είδαμε λοιπόν να παίρνει καμιά θέση και να υπερασπίζεται, όπως οφείλει, την άποψη ιατρικού κόσμου και εκπαιδευτικής κοινότητας για την αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά πως τα περισσότερα σχολεία της πόλης μας έχουν τμήματα 20-25 μαθητών.

Δεν είδαμε να παίρνει μέτρα και να προτείνει χώρους, όπως για παράδειγμα το Εκθεσιακό κέντρο, όπου θα μπορούσε κάλλιστα να διαμορφωθεί και να δώσει λύση σε αποσυμφόρηση των μαθητών και όχι να μένει κλειστό και αναξιοποίητο (αλήθεια ποιος είναι ο απολογισμός των εκδηλώσεων που φιλοξένησε, από τη στιγμή που η Δημοτική αρχή αποφάσισε τον βίαιο αποκλεισμό του από την αθλούμενη νεολαία της πόλης μας;)

Είναι προφανές ότι η απραξία της Δημοτικής Αρχής υποδηλώνει την αποδοχή της χυδαίας και προσβλητικής για την κοινή λογική δήλωσης της υπουργού Παιδείας, κα Κεραμέως, για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Άλλωστε οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής μας έχουν συνηθίσει γενικότερα στην αποδοχή των κυβερνητικών πολιτικών.

-Πότε άραγε θα πιάσουν δουλειά οι νεοπροσλαμβανόμενες-οι στην καθαριότητα των σχολείων και ποια τα μέτρα προστασίας τους για την επίπονη εργασία που θα τους ζητηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα;

-Με ποια ποσά και με ποιους τρόπους έχει προβλεφθεί να ενισχυθούν οι σχολικές επιτροπές για τις επιπλέον προμήθειες με απαραίτητα υλικά (είδη καθαρισμού, αντισηπτικά, κ.λπ.);

-Ποια πρόβλεψη έχει γίνει για τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού;

-Ποια επιπλέον μέτρα έχουν ληφθεί για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων της πόλης μας και των παιδιών με τα ιδιαίτερα προβλήματα;

Πολλά λοιπόν τα αναπάντητα ερωτήματα, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Προτείνουμε λοιπόν, άμεση πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης για το άνοιγμα των σχολείων, ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί ο τρόπος ανοίγματος των σχολείων στον Δήμο Βόλου. Επιμένουμε στη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και στην ανάγκη αξιοποίησης δημοτικών κτιρίων (μια που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία νέα σχολική αίθουσα) όπου και εφόσον χρειαστεί. Καιρός λοιπόν για ουσιαστικές αποφάσεις.

Κι ας μη ξεχνάμε πως ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτης είπε «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»…»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το