Τοπικά

Μαζί για τον Βόλο: Αδιαφορία και η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής για το νερό της Αγριάς

Η παράταξη Μαζί για τον Βόλο καταγγέλλει την δημοτική αρχή για το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αγριάς δεν καταναλώνουν πόσιμο νερό λόγω ύπαρξης υδραργύρου αλλά η ΔΕΥΑΜΒ δεν ενημερώνει κανέναν για την αποκατάσταση της υδροδότησης και αδιαφορεί για την εξασφάλιση πόσιμου νερού. όπως αναφέρει η παράταξη καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στους κατοίκους της περιοχής για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ποιότητας του νερού. Μάλιστα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε ο κ. Τόρης, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, να ενημερώσει το σώμα σχετικά, αλλά κρύφτηκε στην ανυπαρξία του, όπως τονίζει ο επικεφαλής κ. Αποστολάκης.
“Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι παρόμοιο θέμα παρουσιάστηκε και επί Δημαρχίας Σκοτινιώτη. Την περίοδο εκείνη ο νυν πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κατακεραύνωνε καθημερινά σχεδόν την τότε Δημοτική Αρχή ότι δηλητηριάζει τους πολίτες. Σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η τότε Δημοτική Αρχή έκανε δυο κινήσεις, που συνέβαλαν καθοριστικά στη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού.
Αρχικά ολοκλήρωσε την κατασκευή της κεντρικής δεξαμενής και ένωσε εκεί όλα τα νερά προκειμένου να εξασφαλίζεται ικανή ποσότητα νερού για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να απομονώνονται οι επιβαρυμένες πηγές, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην υδροδότηση. Επιπλέον, επειδή το πρόβλημα παρουσιάζεται από τις γεωτρήσεις λόγω εισροής αλμυρού θαλασσινού νερού, αποφάσισε και αγόρασε κτήμα (κτήμα Ζιάκα) στο οποίο υπάρχουν σημαντικές πηγές νερού, με σκοπό να τις εντάξει στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Οι συγκεκριμένες πηγές διαθέτουν αρκετή ποσότητα και πολύ καλής ποιότητας νερό, για να λυθεί το υδροδοτικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής.
Έκτοτε πέρασαν επτά χρόνια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε σήμερα ανάλογα προβλήματα. Η αδιαφορία και η ανικανότητα της τωρινής Δημοτικής Αρχής σε όλο της το μεγαλείο. Αλήθεια, σκέφτονται έστω και τώρα να κάνουν κάτι για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα;
Βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν είναι το μοναδικό. Το δυσάρεστο είναι ότι η Δημοτική Αρχή Μπέου σπατάλησε περίπου είκοσι μήνες μέχρι να προχωρήσει το master plan του νερού, δηλαδή η μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης, παρότι είχε παραλάβει ολοκληρωμένο φάκελο, έτοιμο για δημοπράτηση. Πέραν όμως αυτού, θα περίμενε κανείς ότι το master plan θα είχε προσανατολισμό και προς την επαναχρησιμοποίση του λύματος του βιολογικού, η οποία θα μείωνε σημαντικά την αναγκαιότητα των γεωτρήσεων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιος προσανατολισμός, με ευθύνη βέβαια της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, μάλιστα, έβαλε στο συρτάρι τον φάκελο του έργου: «Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου». Με το έργο αυτό προβλέπονταν η εξοικονόμηση περίπου 500 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, τα οποία, με την κατάλληλη επεξεργασία, θα αξιοποιούνταν για την άρδευση του Πεδίου Άρεως και του περιαστικού πρασίνου του οικισμού Αγ. Στεφάνου.
Η περίπτωση με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού της Αγριάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με αυτό, είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της Δημ. Αρχής, που έχουν κορωνίδα το θέαμα και την κατασπατάληση πόρων σε έργα βιτρίνας και αμφίβολης χρησιμότητας για την πλειοψηφία των κατοίκων (πχ. Ποδηλατοδρόμιο). Είναι προφανές ότι η διαχείριση των υδάτων είναι ψιλά γράμματα για τη συγκεκριμένη Δημ. Αρχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φτάνουν να πουν το νερό νεράκι”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το