Αθλητισμός

Μαυρονάσιος: Η αναδιάρθρωση ανοίγει νέο δρόμο στον Ολυμπιακό Βόλου

Η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου προχωρά στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, με την κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ και τη διεύρυνση της Σούπερ Λιγκ 2.
Ο Ολυμπιακός Βόλου χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρχουν δύο βιώσιμες επαγγελματικές κατηγορίες στο ποδόσφαιρο, όπως τόνισε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 98.6» και στην εκπομπή «Clasico», ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωτήρης Μαυρονάσιος.
Υποστήριξε, επίσης, πως θα πρέπει να διεξαχθεί κανονικά το φετινό πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, προκειμένου να προκύψουν οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στη διευρυμένη Σούπερ Λιγκ 2 της περιόδου 2021-22.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σωτήρη Μαυρονάσιου:
Για το θέμα της αναδιάρθρωσης και αν ο Ολυμπιακός Βόλου είναι υπέρ του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση: «Σαφέστατα και είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών. Πιστεύω, ότι αυτή ήταν η πιο σωστή απόφαση τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τις αλλαγές που είχε κάνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο πρώην υπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Αποδείχθηκε, ότι το μοντέλο με Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ ήταν ασύμφορο. Όταν ο τηλεοπτικός πάροχος και την προκειμένη περίπτωση η ΕΡΤ, δίνει τηλεοπτικό συμβόλαιο 300.000 ευρώ στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και η Φούτμπολ Λιγκ θα πάρει 60.000 ευρώ, κατά την προσωπική μου εκτίμηση τη Φούτμπολ Λιγκ δεν την υπολογίζει κανείς.
Θα έπρεπε από το περασμένο καλοκαίρι η Φούτμπολ Λιγκ να είχε καταργηθεί. Ο υπουργός μελέτησε την κατάσταση και έπραξε το αυτονόητο. Να υπάρχουν, δηλαδή, στο ελληνικό ποδόσφαιρο δύο επαγγελματικές κατηγορίες για να μπορούν να είναι βιώσιμες.
Επαναλαμβάνω, ότι ο Ολυμπιακός Βόλου είναι υπέρ του μοντέλου που προωθεί η κυβέρνηση, των δύο επαγγελματικών κατηγοριών».
Για το αν μπορεί να υπολογίσει πόσες ομάδες μπορούν να καλύψουν τα κριτήρια και να παίξουν στην Σούπερ Λιγκ 2: «Δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά πόσες από τις 20 ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ θα πληρούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη Σούπερ Λιγκ 2. Εκτιμώ, πως όταν φτάσουμε στην τελική ευθεία, η ΕΠΟ σε συνεργασία με την πολιτεία, θα βάλουν τα κριτήρια και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πιστεύω, πάντως, ότι όλες οι ομάδες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα κριτήρια και να αγωνιστούν. Επειδή συνομιλώ με τους παράγοντες των ομάδων, έχουν τονίσει ότι μπορούν να ανταποκριθούν.
Η αναδιάρθρωση, ωστόσο, γίνεται για να υπάρξουν λιγότερες ομάδες, έτσι ώστε να είναι βιώσιμες. Κάνεις αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πόσες ομάδες θα αγωνιστούν στη Σούπερ Λιγκ 2 κι αν θα παίξουν σε έναν ή δύο ομίλους.
Εννοείτε, πως από τα πρωταθλήματα θα προκύψουν και υποβιβασμοί. Δεν σημαίνει, ότι οι 32 ομάδες που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή τη Σούπερ Λιγκ 2 και τη Φούτμπολ Λιγκ θα αγωνιστούν όλες του χρόνου στην ενιαία Β’ Εθνική. Η λογική λέει, ότι οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν από το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 θα παίξουν του χρόνου στη Γ’ Εθνική. Εφόσον δεν θα υπάρχει Φούτμπολ Λιγκ. Η προκήρυξη αναφέρει, ότι θα υποβιβαστούν δύο ομάδες από κάθε όμιλο της Φούτμπολ Λιγκ».
Για το αν πιστεύει ότι το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ θα αρχίσει κανονικά: «Εξυπακούεται ότι το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί κανονικά. Άλλωστε, δεν αναφέρει πουθενά ο υπουργός ότι δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα».
Για το πότε θεωρεί, ότι θα γνωρίζουν οι ομάδες πώς θα είναι η Σούπερ Λιγκ 2 της νέας περιόδου για να προετοιμαστούν ανάλογα: «Απ’ ότι πληροφορούμαι, προσπαθούν να βάλουν χρονικά περιθώρια, όπως για παράδειγμα οι φάκελοι για την χορήγηση πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρωτάθλημα να κατατεθούν μέχρι 30/6 και οι αποφάσεις για το ποιες ομάδες θα παίξουν στο πρωτάθλημα να βγουν μέχρι 31 Ιουλίου. Το συντομότερο, πιστεύω, θα έχουμε και τις λεπτομέρειες του νομού.
Το Υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι ένα όργανο που θα εξετάζει όλες τις ΠΑΕ και αυτό που θα δίνει την έγκριση για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Δεν θα υπάρχουν ούτε δευτεροβάθμιες επιτροπές, ούτε πρόσφυγες».
Για το αν θα υπάρξει κάποια τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ, από τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: «Εφόσον χρειαστεί θα γίνει. Προέχει να επιστρέψουν οι ομάδες στις ομαδικές προπονήσεις και να αρχίσει το πρωτάθλημα.
Περιμένουμε, επίσης, να υλοποιηθεί αυτό που είχε υπογράφει από την κυβέρνηση και οι ΠΑΕ να πάρουν ποσοστό από το στοίχημα. Μόλις προχωρήσει η αναδιάρθρωση και υπάρξουν πλέον δύο επαγγελματικές κατηγορίες, ανοίγει μία νέα σελίδα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχουν δύο επαγγελματικές κατηγορίες από τρεις που είναι σήμερα. Πιστεύω, ότι θα μικρύνει έτσι και η ψαλίδα, όσον αφορά το οικονομικό, ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. τη Σούπερ Λιγκ και τη Σούπερ Λιγκ 2. Υπάρχουν προοπτικές και ανοίγονται δρόμοι για τις ομάδες. Θα πρέπει να μας απασχολήσει η καινούργια μέρα με τις αλλαγές που θα γίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες θα είναι ανταγωνιστικές, βιώσιμες και ο κάθε παράγοντας θα μπορεί να επενδύσει στο ποδόσφαιρο.
Στον Ολυμπιακό Βόλου, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, δεν σταματήσαμε να ασχολούμαστε με την ομάδα και η ΠΑΕ να λειτουργεί κανονικά».
Για το αν πιστεύει πως θα υπάρχουν περισσότερα έξοδα για τις ΠΑΕ, εφόσον αρχίσει το πρωτάθλημα: «Από το να παίζαμε οκτώ και δέκα μήνες, τώρα θα παίξουμε τέσσερις μήνες. Τα έξοδα, πιστεύω, θα είναι λιγότερα, καθώς θα μιλάμε για ένα πρωτάθλημα τεσσάρων μηνών.
Το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ αν δεν διεξαχθεί με απόφαση της κυβέρνησης, θα πρέπει οι ΠΑΕ να αποζημιωθούν από κάποιον φορέα. Από τη στιγμή που θα σταματήσουν να λειτουργούν οι ΠΑΕ, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Γιατί αυτό δεν θα γίνει με υπαιτιότητα δική μας, αλλά με απόφαση της πολιτείας. Υπάρχουν έξοδα που τρέχουν, οι ποδοσφαιριστές πρέπει να πληρωθούν, καθώς υπάρχουν συμβόλαια. Τα πάγια έξοδα πρέπει, επίσης, να πληρωθούν και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να διεξαχθεί το πρωτάθλημα.
Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση το δεύτερο στάδιο της διάταξης για το στοίχημα και πώς θα καταβληθούν τα χρήματα στις ΠΑΕ. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς από τα κέρδη των παικτών βγαίνει κάποιο ποσοστό και τα χρήματα θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στις ΠΑΕ.
Πάντως, μόλις πληροφορήθηκαν τα άλλα αθλήματα ότι θα πάρουν οι ομάδες του ποδοσφαίρου χρήματα από το στοίχημα, ενεργοποιήθηκαν και αυτές, ζητώντας ποσοστό από τις στοιχηματικές εταιρείες. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος των χρημάτων θα πάει στο ποδόσφαιρο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το