Ελλάδα

Μαξίμου: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup της Δευτέρας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,6 δισ. ευρώ. “Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αυτή είναι η ιδανική ημερομηνία για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο

Πολλοί εάν όχι όλοι θα έχετε στολίσει ήδη τα σπίτια σας ή τα στολίσατε χτες,…

2 Δεκεμβρίου 2023

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσε και σκότωσε την μητέρα του, γιατί νόμιζε ότι τον δηλητηρίαζε

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στο Bay Ridge του Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής, όταν 30χρονος…

2 Δεκεμβρίου 2023

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επιδείνωση του καιρού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης…

2 Δεκεμβρίου 2023

Παρίστανε τον πελάτη και ξάφριζε κινητά και smart watch: Τα μεταπωλούσε και έβγαλε πάνω από 30.000 ευρώ

Ένας 30χρονος συνελήφθη, στους Αγίους Αναργύρους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Φόρεμα που φόρεσε την τελετή των Όσκαρ το 1961 πωλείται σε δημοπρασία

Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τα σημερινά αποτελέσματα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Σήμερα Σάββατο στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα:   Α’ κατηγορία Ακρόπολη-Αγχίαλος 3-2…

2 Δεκεμβρίου 2023