Τοπικά

“Μαύρος” Ιούνιος για τη Μαγνησία – «Λουκέτο» σε 96 επιχειρήσεις

EPIMELHTHRIO

Υπηρεσίες και εμπόριο οι μεγάλοι… χαμένοι– Σχεδόν αντίστοιχη η κατάσταση με το 2014

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε το καλοκαίρι για την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μητρώου του Επιμελητηρίου, προχώρησαν σε διαγραφή 96 επιχειρήσεις, ενώ οι εγγραφές ανήλθαν σε 76.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις όλων των συναρμόδιων Φορέων για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που δημιούργησε στον επιχειρηματικό κόσμο η τραπεζική κρίση.

Οι υπηρεσίες ήταν ο… πρωταθλητής στις διαγραφές. Στον συγκεκριμένο τομέα τον Ιούνιο σημειώθηκαν 52 διαγραφές και 40 εγγραφές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκλεισαν και άνοιξαν το επίμαχο διάστημα (44 και 33 αντίστοιχα) είναι ατομικές επιχειρήσεις.

Ο εμπορικός τομέας και ειδικά οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ήταν ένας ακόμη «χαμένος» από την κρίση. Καταγράφηκαν 19 εγγραφές και 28 διαγραφές συνολικά στον κλάδο, ενώ και η μεταποίηση υπέστη πλήγμα με 13 διαγραφές επιχειρήσεων και μόλις 6 εγγραφές.

Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικό συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Πέρυσι τον Ιούνιο, εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας 72 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 83. Η διαφορά είναι ότι τον Ιούνιο του 2014 επλήγη περισσότερο ο εμπορικός τομέας, καθώς είχαν γίνει μόλις 14 εγγραφές (οι 13 αφορούσαν σε ατομικές επιχειρήσεις) και 28 διαγραφές (οι 25 ήταν ατομικές επιχειρήσεις)!

Ακολούθησε η μεταποίηση, όπου έγιναν επτά εγγραφές και 11 διαγραφές και μετά ο τομέας των υπηρεσιών με 40 εγγραφές και 41 διαγραφές.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο κ. Μπασδάνης, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την επιχειρηματικότητα στο Νομό Μαγνησίας και σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν η τραπεζική κρίση και η επιβολή των capital controls, τα οποία εξακολουθούν να είναι πρόσκομμα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο κ. Αριστ. Μπασδάνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας για την «απελευθέρωση» των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το Εξωτερικό και την ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των επιταγών για να μην μπουν στον «Τειρεσία» οι επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση του κ. Μπασδάνη, σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, είναι απαραίτητο να είναι όλοι οι φορείς ενωμένοι και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, ενώ θα πρέπει από μηδενικής βάσης να ανοίξει συζήτηση σχετικά με τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το