Οικονομία

«Μαύρη Παρασκευή» στις αγορές: Καταρρέουν στερλίνα, πετρέλαιο και μετοχές

xrimatistiria
Υπό την επήρεια πανικού και την αβεβαιότητα που προκαλεί το «ναι» στο Brexit ως προς τις οικονομικές και πολιτικές του συνέπειες, οι επενδυτές τρέχουν μαζικά σε ασφαλή «καταφύγια» όπως τα γερμανικά ομόλογα και ο χρυσός, ενώ κατακόρυφη αύξηση σημειώνει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές του πλανήτη προκαλεί η απόφαση των Βρετανών να πουν «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Στα χρηματιστήρια ξύπνησαν οι μνήμες της Lehman Brothers και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 με αποτέλεσμα να σημειώνεται ένα ανελέητο ξεπούλημα μετοχών με αρνητικό «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό κλάδο που πραγματοποιεί βουτιά έως και 30%.
Η στερλίνα υποχωρεί την ίδια ώρα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, ενώ σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι τιμές του «μαύρου χρυσού».
Υπό την επήρεια πανικού και την αβεβαιότητα που προκαλεί το «ναι» στο Brexit ως προς τις οικονομικές και πολιτικές του συνέπειες, οι επενδυτές τρέχουν μαζικά σε ασφαλή «καταφύγια» όπως τα γερμανικά ομόλογα και ο χρυσός, ενώ κατακόρυφη αύξηση σημειώνει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Αιφνιδιασμένοι, όμως, δηλώνουν και οι αναλυτές με την πλειονότητα να εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να βαδίσει σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Ήδη από το πρώτο «καμπανάκι» σήμερα οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης βρέθηκαν να κατρακυλούν πάνω από 10%, για να περιοριστούν στη συνέχεια οι απώλειες.
Στη δίνη του παγκοσμίου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit, κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα «πυρά» των πωλητών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 533,86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,57%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 522,21 μονάδες (-15,46%).
Στις 17:45 ώρα Ελλάδος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,54%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατακρημνίζεται κατά 5,89% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 καταρρέει 6,67%. Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές μετοχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευσή τους, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές.
Με ισχυρή πτώση κοντά στο 4% ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με «βουτιά» 500 μονάδων υποδέχτηκε ο Ντάου Τζόουνς την είδηση για το Brexit, ενώ το χειρότερο άνοιγμα από το 1986 πραγματοποίησε ο S&P 500.

«Κραχ» στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 5%, τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 7,92% στις 14.952 μονάδες, τον δείκτη Hang Seng 4,05% στις 20.048 μονάδες, τον δείκτη Kospi 3,09% στις 1.925 μονάδες και τον δείκτη ASX της Αυστραλίας 3,09% στις 5.192 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,33% στις 2.853 μονάδες και τον CSI 1,29% στις 3.077 μονάδες.

«Βουτιά» 10% για την στερλίνα
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα βρέθηκε να σημειώνει ενδοσυνεδριακά «βουτιά» 10%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του βρετανικού νομίσματος, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες, όπως αυτή της «Μαύρης Τετάρτης» όταν η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει την λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών εξαιτίας ενεργειών εμπόρων συναλλάγματος.
Το δολάριο σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,4% έναντι των νομισμάτων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι του αμερικάνικου νομίσματος κατά τα τελευταία 45 χρόνια.
Ο δείκτης δολαρίου, έχει σημειώσει μεγαλύτερα κέρδη ενδοσυνεδριακά, μόνο άλλες δύο άλλες φορές στην ιστορία από το 1971: Το 1978 (+4,35%), και άλλη φορά το 1992 (+3,46%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Το ευρώ βουτάει 2,8%, ενώ ακόμα βαθύτερες απώλειες καταγράφουν τα νομίσματα της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Αυστραλίας.

Καλπάζει το Bitcoin
Εντυπωσιακή, αντίθετα, είναι η πορεία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, το οποίο κινείται σήμερα σε τιμές άνω των 650 δολαρίων, μετά το εβδομαδιαίο χαμηλό των 550, πριν λίγες ημέρες. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το Bitcoin είχε φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδα, λόγω της διαφαινόμενης επικράτησης του Bremain, όταν είχε βρεθεί στις αρχές του μήνα ακόμα και στα 719 δολάρια, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό 2ετίας.

Στροφή επενδυτών στο γερμανικό bund
Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές περιόρισαν τη συμμετοχή τους στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στράφηκαν στην «ασφάλεια» των γερμανικών bunds, η απόδοση των οποίων υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά τόσο στο 10ετές, όσο και στο 5ετές και 2ετές.
Η απόδοση του 10ετούς έφτασε να υποχωρεί έως και στο -0,17%, του 5ετούς στο -0,61% και του 2ετούς στο -0,7%.
Στη νότια Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ισπανία και την Ιταλία διαμορφώνονται 20 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,69% και το 1,53%, αντίστοιχα, ενώ στην Πορτογαλία αυξάνονται 45 μονάδες βάσης στο 3,57%.
Το κύμα ξεπουλήματος παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται στο 8,7% ενώ η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 10,6%.

Το Brexit «βυθίζει» πετρέλαιο, εκτινάσσει χρυσό

Στους φρενήρεις ρυθμούς του Brexit κινούνται χρυσός και πετρέλαιο. Ειδικότερα, το αργό υποχωρεί κατά 6,6% στα 46,81 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ χάνει 6,5% διαμορφούμενο στα 47,6 δολάρια.
Σε αντίθετη τροχιά κινείται ο χρυσός ο οποίος σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας λειτουργεί ως ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτοξεύεται με άλμα 8% στα 1.355 δολάρια την ουγγιά μετά το χθεσινό χαμηλό δύο εβδομάδων στα 1.251,16 δολάρια την ουγγιά.
Όπως σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Think Forex, Naeem Aslam, ο χρυσός δέχτηκε πιέσεις ρευστοποιήσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά σήμερα ζει μια σπουδαία ημέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή μέρη να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον χρυσό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το