Οικονομία

“Ματώνει” ο μέσος φόρος εισοδήματος-Στα 1600 ευρώ ανά φορολογούμενο

eforia

Βαρύς και ασήκωτος είναι ο λογαριασμός της εφορίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έσπευσαν την τελευταία στιγμή να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Από χθες τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε τις έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις της φετινής χρονιάς κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη παράταση.

Τα περισσότερα από 300.000 εκκαθαριστικά που υποβλήθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες, έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους. Ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό για τους περίπου 2,246 εκατομμύρια φορολογούμενους εκτοξεύτηκε κοντά στα 1600 ευρώ.

Μπορεί τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (κατά την περυσινή εκκαθάριση είχαν προσεγγίσει τα περίπου 2,5 εκατομμύρια) ωστόσο ο μέσος φόρος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.

Με τα νέα μέτρα που επέβαλε πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση, ανέβασε το τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Έτσι, σε σύνολο 5.949.884 δηλώσεων:

·  Τα 2.246.109 εκκαθαριστικά ήταν χρεωστικά και ο φόρος που έχει ήδη βεβαιωθεί διαμορφώνεται στα 3,508 δις. ευρώ. Ο μέσος φόρος έχει φτάσει στα 1560 ευρώ αλλά με την προσθήκη και των τελευταίων εκκαθαριστικών ο μέσος όρος

· Τα 996.668 εκκαθαριστικά ήταν πιστωτικά και το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο διαμορφώνεται στα 297 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Η φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων ανέδειξε εκατοντάδες χιλιάδες «χαμένους» οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Βασική αιτία είναι η πρώτη αλλαγή που θεσμοθετήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Με την αλλαγή αυτή, κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Έτσι:

1. Για εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ επιβλήθηκε εισφορά με συντελεστή 2% αντί για 1,4% που προβλεπόταν πριν την αλλαγή του νόμου

2.Για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ επιβλήθηκε εισφορά με συντελεστή 4%.

3. Για τους ελάχιστους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, επιβλήθηκε φόρος με συντελεστή 6% (για εισοδήματα από 100 έως 500.000 ευρώ) και 8% για εισοδήματα από τις 500.000 ευρώ και πάνω.

Επειδή οι συντελεστές αυξήθηκαν στο μέσο του 2015, η διαφορά φόρου εμφανίζεται στο φετινό εκκαθαριστικό όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες αλλά και για τους μισθωτούς καθώς και γι’ αυτούς η παρακράτηση διαφοροποιήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης, αισθητή αύξηση παρατηρείται σε όσους έχουν δύο πηγές εισοδήματος.

Ο δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίο παρατηρείται αύξηση φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φετινά εκκαθαριστικά, είναι η αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Κατά κύριο λόγο, ο λογαριασμός ανεβαίνει για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η φετινή προκαταβολή υπολογίζεται με συντελεστή 75% αντί για 55% που ήταν ο αντίστοιχος περυσινός συντελεστής.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ενώ μένει να φανεί αν η Βουλή θα προλάβει να ψηφίσει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους εγκαίρως ώστε τα εκκαθαριστικά να κινητοποιηθούν στους έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέσα στον Ιούλιο.

Αν αυτό γίνει, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε τα εκκαθαριστικά να κοινοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο αλλά η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το