Αθλητισμός

Μαθήτριες Δημοτικού παίζουν μπάσκετ… Πιλοτικό πρόγραμμα χθες στο κλειστό της Νέας Ιωνίας

Πιλοτικό πρόγραμμα μύησης κοριτσιών στην καλαθοσφαίριση πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο από την ΕΣΚΑΘ και την ΕΟΚ μέσω της ΦΙΜΠΑ και με τη συμπαράσταση τοπικών φορέων. Περίπου 90 μαθήτριες από το 3ο και το 6ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας πήραν μια πρώτη γεύση από την πορτοκαλί μπάλα από καταξιωμένους προπονητές του χώρου.
Το πρόγραμμα διεξάγεται πιλοτικά  στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Χαλκίδα, στην Κρήτη και φυσικά στη Θεσσαλία. Χθες στο κλειστό της Ν. Ιωνίας περίπου 90 μαθήτριες από το 3ο και το 6ο Δ.Σ. έδωσαν το «παρών» και είχαν την πρώτη τους επαφή με το μπάσκετ. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία συνέβαλαν η ΦΙΜΠΑ, η ΕΟΚ, η ΕΣΚΑΘ με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και αρκετών τοπικών φορέων. Άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία που σημείωσε το πρόγραμμα. Αναλυτικά μίλησαν οι παρακάτω:

Βασίλης Μασλαρινός (προπονητής Εθνικής γυναικών): «Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε υπό την αιγίδα της ΦΙΜΠΑ. Ουσιαστικά προσπαθούμε να μυήσουμε νέα κορίτσια στο μπάσκετ. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στον Βόλο μαζί με τον Τάκη Μπακογεώργο, την Τούλα Καλέντζου και τους υπόλοιπους προπονητές. Τα κορίτσια περνούν πολύ όμορφα. Ελπίζουμε να κερδίσουμε ολοένα και περισσότερα κορίτσια. Οι επιτυχίες που έχουμε σε εθνικό επίπεδο φέρνει περισσότερο κόσμο στο άθλημα. Είναι στο χέρι μας να το εκμεταλλευτούμε αυτό».

Ευγενία Φραγκούλη (μέλος ΔΣ ΕΣΚΑΘ και της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΟΚ): «Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα σχολεία και οφείλουμε πολλά στον Άρη Ζώη, που είναι μέλος της ΦΙΜΠΑ. Είναι μια υπέροχη προσπάθεια, οργανωμένη από την ΕΟΚ και μπορούμε να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα για να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό. Το χαιρόμαστε μαζί τους. Αρωγοί είναι η ΦΙΜΠΑ, η ΕΟΚ, η ΕΣΚΑΘ, ο Δήμος Βόλου, οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί προπονητές και γυμναστές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Ευχαριστούμε θερμά τις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας «Παγκόσμια Αγκαλιά», που μας στηρίζουν, καθώς και τους διευθυντές και τους καθηγητές που διέθεσαν τις μαθήτριες για να γίνει το πρόγραμμα.

Για πρώτη φορά διεξάγεται γυναικείο πρωτάθλημα με οκτώ ομάδες, ενώ έχουμε οργανώσει τα κλιμάκια στην ΕΣΚΑΘ. Στη Μαγνησία έχουμε την Ελένη Παπαθανασίου και την Ιωάννα Ράμμου, στη Λάρισα την παλιά διεθνή Τάνια Χαλιβέρα και τη Μαρία Κυριτσάκα, καθώς και τον Κώστα Ναούμ που αντιπροσωπεύει Τρίκαλα, Καρδίτσα και Παλαμά. Μάλιστα στον Παλαμά θα φιλοξενηθεί φέτος το φάιναλ φορ του Κυπέλλου ΕΣΚΑΘ στις 27 και 28 Δεκεμβρίου».

Γιώργος Βλιώρας (δημοτικός σύμβουλος): «Η στήριξη του Δήμου Βόλου είναι δεδομένη. Από την αρχή της θητείας μας το 2014 στρατηγική επιλογή και στόχος μας είναι να στηρίζουμε όλες τις δράσεις του αθλητισμού, από τις μεγάλες διοργανώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τις πιο μικρές, που αποσκοπούν στον μαζικό αθλητισμό και στη διάδοση των αθλημάτων. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλες τις ομοσπονδίες, όπως φυσικά και με εκείνη του μπάσκετ, από έναν χώρο που προέρχομαι κι εγώ. Σε ό,τι μας έχει ζητηθεί έχουμε ανταπεξέλθει και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο».

Ελένη Παπαθανασίου (προπονήτρια του κλιμακίου Μαγνησίας στις κορασίδες και παγκορασίδες): «Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά βλέπουμε ενδιαφέρον από την ΕΟΚ και το πρόγραμμα της ΦΙΜΠΑ για τις πολύ μικρές ηλικίες, που ξεκινά από τα σχολεία. Για πρώτη φορά στην ΕΣΚΑΘ βλέπουμε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το γυναικείο μπάσκετ. Ήδη συγκροτούνται κλιμάκια κορασίδων και παγκορασίδων και στους τέσσερις νομούς, όπου τα παιδιά θα δίνουν αγώνες μεταξύ τους και θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να ασχοληθούν με το γυναικείο μπάσκετ. Παρακολουθούμε τα πρωταθλήματα κορασίδων και παγκορασίδων που ξεκίνησαν φέτος και πιστεύουμε ότι από αυτά θα προκύψουν νέα ταλέντα».

Ζώης: Θελήσαμε εμείς να πάμε κοντά στα παιδιά
Μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της καλαθοσφαίρισης που παραβρέθηκε χθες στο κλειστό της Ν. Ιωνίας ήταν ο Άρης Ζώης, ο οποίος είναι μέλος της ΦΙΜΠΑ και της 14μελούς επιτροπής του παγκοσμίου μπάσκετ. Ο κ. Ζώης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία ιδέα στην ελληνική ομοσπονδία. Είχαμε δυνατότητα χρηματοδότησης από τη ΦΙΜΠΑ και θελήσαμε να πάμε εμείς κοντά στα παιδιά, αντί να περιμένουμε να έρθουν εκείνα κοντά. Απ’ ό,τι κρίνουμε η καλύτερη ηλικία είναι στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις πρώτες του Γυμνασίου. Μ’ αυτόν τρόπο μπορούμε να ακουμπήσουμε πολλά παιδιά. Μπορεί να μη μείνουν όλα στο μπάσκετ, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έχουν μια επαφή με τον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός σημαίνει διασκέδαση και υγιεινή ζωή. Επίσης επειδή θεωρούμε το μπάσκετ ως ένα από τα πιο πλήρη αθλήματα, καθότι είναι ομαδικό και γυμνάζεται όλο το σώμα, πιστεύουμε ότι πολλά κορίτσια θα μείνουν ως αθλήτριες πλέον» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Είπαμε να το κάνουμε πιλοτικά, γιατί δεν μπορούμε να πάμε σε πάρα πολλά σχολεία. Διαλέξαμε για αρχή έξι περιφέρειες και προβλέπει και δεύτερη επίσκεψη στα σχολεία, γιατί πηγή της μάθησης είναι η επανάληψη. Για του χρόνου υπάρχουν ιδέες διεύρυνσης και από πλευράς ομοσπονδίας αλλά και από πλευράς ΕΣΚΑΘ, διότι έχουμε αυτή την πρώτη εμπειρία. Σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και σε περισσότερα σχολεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το