Τοπικά

Mαθήτρια κουρδικής καταγωγής από Ιράν στη Ν. Ιωνία

Μια μαθήτρια από το Ιράν κουρδικής καταγωγής φοιτά στο 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας έχοντας έρθει με τους γονείς της, οι οποίοι διαμένουν στον Βόλο. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα έχουν αναλάβει τη μόρφωση της μικρής μαθήτριας και κυρίως την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Το σχολείο συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας στην περιοχή του παλιού Κοιμητηρίου στη Νέα Ιωνία.
Μάλιστα το ενθαρρυντικό είναι πως τόσο ο διευθυντής, όσο και ο δάσκαλος της Α’ Τάξης όπου παρακολουθεί μαθήματα η μαθήτρια, έχουν εργαστεί για χρόνια στη Γερμανία διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα.
Η περίπτωση αυτή της μαθήτριας έρχεται να προστεθεί μαζί με άλλους μαθητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου οικογένειες ήρθαν στην Ελλάδα είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες είτε για άλλους λόγους, βρήκαν διαμονή σε σπίτια της πόλης και χρειάστηκε να εντάξουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.
Και ξαφνικά οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρουν τρόπους για να μάθουν τα ελληνικά από την αρχή σε αυτά τα παιδιά και παράλληλα να τους εντάξουν σε ένα διαφορετικό παιδαγωγικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Στο 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας τα παιδιά της Α’ Τάξης αγκάλιασαν αμέσως τη νέα τους συμμαθήτρια και προσπάθησαν να την κάνουν να αισθανθεί άνετα και όμορφα.
Επίσης ο δάσκαλος της Α’ Τάξης προσπαθεί με διάφορες παιδαγωγικές μεθόδους να μεταδώσει τις πρώτες γνώσεις της ελληνικής γλώσσας.
«Η μαθήτρια προέρχεται από και χώρα που γράφουν από τα δεξιά στα αριστερά και έχουν την ιερογλυφική. Πρόκειται για ένα άλλο γλωσσικό κώδικα, αλλά με όσα μέσα διαθέτουμε, προσπαθούμε να την εντάξουμε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή διαβάζει λεξούλες και μικρές προτάσεις, γνωρίζει τον μηχανισμό ανάγνωσης, ενώ στα μαθηματικά τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα» δήλωσε ο εκπαιδευτικός.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Δημοτικού κ. Γιώργος Βαλής ανέφερε πως οι εδώ και μερικές εβδομάδες φοιτά στο σχολείο μια μαθήτρια από το Ιράν κουρδικής καταγωγής. Οι γονείς που μένουν στη γειτονιά του σχολείου, την έφεραν στο σχολείο για να την εγγράψουν και την υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά. Ήδη παρακολουθεί μαθήματα στην Α’ Τάξη και η βελτίωσή της στην εκμάθηση των ελληνικών είναι ραγδαία. Έχουμε άψογη συνεργασία με τους γονείς της, οι οποίοι είναι κοσμικοί και θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους, ενώ ζήτησαν να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, ακόμη και στην προσευχή. Μάλιστα για να συνεννοούμαστε ακόμη καλύτερα με τους γονείς και το παιδί, έχουμε και τη συνδρομή ενός μεταφραστή που γνωρίζει την ιρανική. Επίσης ενημερώθηκε και η σχολική σύμβουλος».
Πάντως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκδώσει κάποια βιβλία για την εκμάθηση των ελληνικών σε μαθητές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το