Τοπικά

Μαθητής κουρδικής καταγωγής από το Ιράν στη Νέα Ιωνία

Ήρθε από το Ιράν και την κουρδική του περιοχή για να ζήσει στην Ελλάδα με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο 19χρονος μαθητής της Γ’ Τάξης Ματίν Ελιάσι, κουρδικής καταγωγής, έχει βρει το δικό του καταφύγιο γνώσης στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κάνοντας όνειρα για το μέλλον του.
Ο ίδιος βρέθηκε χθες στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα 2ο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Νέας Ιωνίας στο Πολιτιστικό Κέντρο νέας Ιωνίας για τα ζητήματα του ρατσισμού.
Ερχόμενος από μια μακρινή χώρα θα μπορούσε να πει διάφορα γα το συγκεκριμένο θέμα.

Μιλώντας σπαστά ελληνικά, αλλά κατανοώντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απάντησε με άνεση λέγοντας πως «ο ρατσισμός δεν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε με ισότητα».
Πόσο εύκολο είναι να ζήσει ένας ξένος στην Ελλάδα; «Έστω με δυσκολία ο ξένος στην Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί, γιατί προσφέρει ευκαιρίες», ενώ για την ασφάλεια και τη φροντίδα που του παρέχει το σχολείο δήλωσε πολύ ικανοποιημένος επισημαίνοντας πως «στο Λύκειο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με φαινόμενα ρατσισμού».
Κουρδικής καταγωγής παρακολουθεί με θλίψη τη δύσκολη κατάσταση του κουρδικού έθνους. Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο Αφρίν και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή η αγωνία γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εξάλλου οι Κούρδοι για χρόνια ζουν την καταπίεση σε διάφορες χώρες, όπως στην Τουρκία, και δεν μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα.

«Εμείς οι Κούρδοι είμαστε ένας λαός, ένα έθνος χωρίς πατρίδα» αναφέρει με παράπονο και προσθέτει «πως «ως λαός έχουμε μεγάλη δυσκολία τόσο στην Τουρκία, το Ιράκ όσο και στο Ιράν».
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Μπαζιάνας τόνισε πως «ο Ματίν είναι πολύ φιλότιμος για να μάθει την ελληνική γλώσσα και μέσα σε δύο χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Άλλωστε για το πρωινό διδακτικό ωράριο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο Λύκειο για τη δημιουργία δομής που να υποστηρίζει πιο συστηματικά τους αλλοδαπούς μαθητές, όπως ισχύει στο Δημοτικό με τα τμήματα ΖΕΠ. Πάντως οι καθηγητές του σχολείου προσπαθούν συνεχώς για να προσφέρουν όλη τη γνώση και μόρφωση στον Ματίν ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος στην απόφασή του να φοιτήσει στο Λύκειο και μάλιστα σε ημερήσιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το