Ελλάδα

Μαθητής κήρυξε πόλεμο στον καθηγητή του λόγω… πεπιθύσεων

Η σύγχυση εννοιών σε συνάρτηση με τα κοινωνικά αδιέξοδα έχουν δυστυχώς συχνά ακροδεξιά και φασιστική κατάληξη.

Η μαθησιακή «τυφλότητα», η ημιμάθεια ή σκέτα η αμάθεια ζητούν εύκολες λύσεις και απαντήσεις, η ιστορική αμνησία και η συνωμοσιολογία θεωρούνται καταπραϋντική μέθοδος αλλά και διέξοδος.

Ολα αυτά μαζί αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες ένας καθηγητής Εσπερινού Λυκείου της Θεσσαλονίκης ο οποίος καταγγέλλεται από ενήλικα μαθητή ότι κάνει «αριστερή προπαγάνδα» επειδή ακολουθεί το… αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, αλλά μιλά επιπλέον στους μαθητές του για… τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λίγο ακόμη θα καταγγελθεί διότι τιτλοφορεί το προσωπικό του ιστολόγιο «Θουκυδίδης εσπερινός»…

Ολα ξεκίνησαν όταν αιφνιδιαστικά (22 Δεκεμβρίου 2017) ο 38χρονος Αθανάσιος Αλεξάτος, μαθητής της Β’ Λυκείου, κατήγγειλε τον καθηγητή του στο 1ο Εσπερινό ΓΕΛ Κωνσταντίνο Κουτρουμπάκη ότι κάνει «αριστερή προπαγάνδα», ότι είναι αρθρογράφος στην «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» (μόνο ένα κείμενο του καθηγητή έχει δημοσιευτεί στην «Εφ.Συν.»).

Τα καταγγελλόμενα δε ως «προπαγάνδα» ήταν: «Στην επέτειο της 28ης Οκτωμβρίου ο λόγος του αναφερόταν στα “κατορθώματα” του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης που όπως ανέφερε αποτελούνταν από “μικροπωλητές”.

Στην σχολική αργία για την επέτειο του τέλους της δικτατορίας, που δυστυχώς έχει επιβληθεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος, αναφέρθηκε στον “αγώνα” της γενιάς του πολιτεχνείου (της γενιάς των βολεμένων αριστερών επαναστατών δηλαδή)». (Σημ.: για τα ορθογραφικά λάθη του κειμένου ο ίδιος ζητά συγγνώμη καθώς, όπως λέει, «η ζωή ήταν σκληρή απέναντί μου»).

Το 10,5 στα Αρχαία
Στα λάθη του δεν θα αναφερόμασταν καν αν ο ίδιος δεν κατήγγελλε τον καθηγητή του ότι του έβαλε 10,5 στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών διότι, υποστηρίζει, δεν κρίθηκαν τα γραπτά του αλλά οι «πατριωτικές μου πεπιθύσεις». Μόνο που δεν έμεινε σε αυτή την ανάρτηση ο κ. Αλεξάτος, αλλά προχώρησε και σε δεύτερη με βίντεο, στοχοποιώντας τον καθηγητή του, ο οποίος ακολούθως δέχθηκε δεκάδες απειλητικά και υβριστικά μηνύματα στην προσωπική του σελίδα στο facebook, συνοδευμένα με ευθείες απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας.

Ο κ. Κουτρουμπάκης κατέφυγε κατ’ αρχάς στο αστυνομικό τμήμα αλλά στη συνέχεια και στην Εισαγγελία ζητώντας πρώτα κάποια μορφή συνεννόησης με τον μαθητή του αλλά και προστασίας του.

Η συνεννόηση πάντως φαίνεται ότι είναι κάπως δύσκολη καθώς μία καθηγήτρια του σχολείου και μία μαθήτρια που τόλμησαν με περισσή ευγένεια να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα του 38χρονου δέχθηκαν έναν χείμαρρο ύβρεων.

Ο ίδιος ο κ. Κουτρουμπάκης -με δεκαπεντάχρονη εμπειρία και ύστερα από εργασία ως αρχαιολόγος πεδίου- μιλώντας στην «Εφ.Συν.» σημειώνει ότι «τα καταγγελλόμενα δεν είχαν τεθεί ως θέματα μέσα στην τάξη, ενώ οι διαμαρτυρίες του για το γραπτό του δεν έχουν βάση και μπορεί αν θέλει να το δούμε ξανά για να διαπιστώσει αν αξίζει τον βαθμό».

Πάντως, όπως διαπιστώνει ο καθηγητής, «δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώριο για καταλλαγή και συμφιλίωση, ήδη για τον μαθητή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γνωστός χρυσαυγίτης δικηγόρος».

Πιστεύει μάλιστα πως «ο χρόνος και ο τόπος εκδήλωσης των γεγονότων δεν είναι τυχαίοι, υπήρχαν τέτοια κρούσματα και στην Αθήνα και συνδέονται με κλιμάκωση τέτοιων περιστατικών ως αντιστάθμισμα σε όσα αποκαλύπτονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

«Επιχείρηση τρομοκράτησης»
Χωρίς καμιά ολιγωρία πάντως η Α’ ΕΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο συνάδελφός τους είναι «γνωστός για το ήθος και την προσφορά του» και καταγγέλλει πως «η άθλια αυτή συκοφαντική επιχείρηση τρομοκράτησης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί συνήθη πλέον πρακτική γνωστών κύκλων και δεν θα περάσει».

Μάλιστα ενημερώνει πως «το Δ.Σ. της A’ ΕΛΜΕ αποφάσισε να παρευρεθεί στις 8.1.2018, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, στο 1ο Εσπερινό ΓΕΛ, σε ένδειξη συμπαράστασης στον καθηγητή και καταδίκης όλων των φασιστικών απόψεων και πρακτικών».

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το