Τοπικά

Μαθητές του Βόλου και του Βελεστίνου μυούνται στα μυστικά της Χάρτας του Ρήγα

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Χάρτα του Ρήγα και να μυηθούν στα μυστικά του ανεκτίμητου αυτού κειμηλίου του ελληνικού πολιτισμού έχουν μαθητές του Βόλου και του Βελεστίνου μέσα από ένα διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου «Στα Βήματα του Ρήγα» των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα του ΠΙΟΠ και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υλοποιούν τις δράσεις, στις οποίες καλεσμένες είναι οι κ.κ. Μαρία Παζαρλή και Νόπη Πλούτογλου του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γ.Α.Κ. – Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας.
Οι δύο επιστήμονες μίλησαν χθες σε μαθητές Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και εκπαιδευτικούς, ενώ το ίδιο θα κάνουν και σήμερα.
Στο 3ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Βόλου οι μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερώθηκαν για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του νεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σκοπός των δράσεων είναι η αξιοποίηση, ενίσχυση και διάδοση της αρχειακής και χαρτογραφικής κληρονομιάς στον χώρο της Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της πολιτικής των Γενικών Αρχείων του Κράτους για «Ανοιχτά Αρχεία» στο Κοινό.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας κ. Αννίτα Πρασσά είπε πως «λάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε στον Βόλο δύο συναδέλφισσες του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γ.Α.Κ. – Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας που υλοποιούν καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Παίρνοντας τον λόγο η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως «οι μαθητές απέκτησαν μια πρώτη εικόνα για τη Χάρτα και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις και ενημερώσεις για το σημαντικό κειμήλιο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Σήμερα θα συμμετέχουν στις ενημερώσεις το Γυμνάσιο Βελεστίνου και Στεφανοβικείου καθώς και το ΓΕΛ-ΕΠΑΛ του Βελεστίνου.

Η κ. Παζαρλή με την ειδικότητα της αρχαιολόγου ανέφερε πως «ενόψει της επετείου της Επανάστασης ο Ρήγας είναι μια προσωπικότητα που αξίζει να δούμε ξανά, να μυηθούμε στις αξίες που διέδωσε για ελευθερία και ισονομία. Έχει πολλά πράγματα να μας πει η ιστορία του Ρήγα. Η Χάρτα είναι μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, επίσημα ανακηρυγμένο με ΦΕΚ από την ελληνική πολιτεία από το 1997. Και θέλουμε να δείξουμε ότι τα τεκμήρια του παρελθόντος έχουν να μας που πολλές ιστορίες που μας αφορούν. Μάλιστα από τους μαθητές βλέπουμε πολύ ωραίες αντιδράσεις, όταν τους ενημερώνουμε για τη Χάρτα».
Συμπλήρωσε δε πως «τα τελευταία χρόνια πολλές βιβλιοθήκες και σχολεία δείχνουν ενδιαφέρουν για τη Χάρτα μέσα και από την υλοποίηση προγραμμάτων».
Παίρνοντας τον λόγο η τοπογράφος κ. Νόπη Πλούτογλου είπε «πως το σημαντικό με τους χάρτες είναι πως αποτελούν στιγμιότυπα του παρελθόντος, δεν είναι δηλαδή μια απλή ζωγραφιά. Μεταφέρουν πάρα πολλές πληροφορίες τις οποίες πολύ εύκολα μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε, ό,τι μαθαίνουμε σε αυτούς, για τη ζωή μας σήμερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το