Τοπικά

Μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπουλης παρακολούθησαν επίσημο σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής

“Έλληνες σπουδαστές σώζουν ζωές”, με αυτόν τον τίτλο περιγράφει το EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL (ERC, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) τη διοργάνωση του 1ου Επίσημου Σεμιναρίου BLS Πανελλαδικά στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης τον Φεβρουάριο 2018, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια των μαθητών να προσφέρουν τρεις απινιδωτές στην πόλη τους https://www.erc.edu/news/greek-students-save-lives.


Μετά από ένα χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 2ο Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης απινιδωτών (BLS /AED) για 30 μαθητές στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης (το 3ο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα) με την επίσημη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση σε σχολεία, το οποίο οργανώθηκε από το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΓΣΝΛ, το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΕΠ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).
Διευθυντής του Σεμιναρίου ήταν ο Στρατιωτικός Καρδιολόγος Γιατρός Παρίσης Χαράλαμπος και εκπαιδευτές οι: Μπουλέτης Αχιλλέας, Οικονόμου Κων/νος, Νταλιάνη Μαρία, Στέφος Κοσμάς και Σταυραντώνη Μαρία.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη που παραβρέθηκε στην έναρξη του σεμιναρίου, συνεχάρη τη σχολική κοινότητα για την σημαντική πρωτοβουλία, παρότρυνε τους μαθητές να προσπαθούν με όση δύναμη έχουν να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους όσο δύσκολοι και αν είναι, να αγαπούν το σχολείο και να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους οι οποίοι προσπαθούν για την ευρύτερη γνώση. Η κ. Κολυνδρίνη υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκτήσει και η Ευξεινούπολη έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η εκπαίδευση των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι πιστοποιημένο & διεθνώς αναγνωρισμένο, περιείχε μαθήματα εκμάθησης θεωρητικών γνώσεων και πρακτική σε πραγματικά σενάρια, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γερή βάση και να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για τη ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής.

Το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία. Οι δεξιότητες της Βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή! Τα σεμινάρια αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους καταγράφονται σε χώρες όπου έχει θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση των μαθητών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το