Τοπικά

Μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού στη «Δήμητρα» Νέας Αγχιάλου

 

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν το Οινοποιείο «Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο, που παράγει οίνους και αποστάγματα.
Τους μαθητές και συνοδούς-εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε το προσωπικό της εταιρείας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες εντυπωσίασαν τους μαθητές.
Ο οινολόγος έδειξε στους μαθητές τους χώρους και παράλληλα ενημέρωσε για τα στάδια της οινοποίησης, τις ιδιαιτερότητες της απόσταξης και την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος.
Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν ερωτήσεις για την παραγωγή και τα προϊόντα. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες της παραγωγικής διαδικασίας των αποσταγμάτων και τις νομικές προϋποθέσεις.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι γεωπόνοι του σχολείου Χριστίνα Παπαποστόλου και Ευσταθία Ραΐλη.
«Η διεύθυνση του σχολείου και οι καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά το προσωπικό του Οινοποιείου Δήμητρα για τη φιλοξενία που παρείχαν στους μαθητές του σχολείου μας.
Επίσης ευχαριστούμε τον Δήμο Αλμυρού για την παραχώρηση του λεωφορείου για τη μετακίνηση των μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσκεψη σε εταιρεία παραγωγής προϊόντων στέβιας
Στο μεταξύ, την Τέταρτη 11 Μαΐου οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν την εταιρεία Agrofrodis, που παράγει προϊόντα στέβιας και φαρμακευτικής κάνναβης. Η εταιρεία κατέχει τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή καλλιέργεια κάνναβης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – 36 στρεμμάτων – και διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα Cannavero, καθώς και τα προϊόντα Stevia SweetFitness.
Τους μαθητές και συνοδούς-εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γιάννης Μπουρούνης. Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση τόσο στους χώρους της εταιρείας όσο και στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες εντυπωσίασαν τους μαθητές.
Στη αρχή ο ιδιοκτήτης ενημέρωσε τους μαθητές για τις δραστηριότητες, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης της εταιρείας, για τις συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Οι μαθητές έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπέβαλαν ερωτήσεις για τις δυσκολίες οργάνωσης και παραγωγής, για τα προϊόντα και τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ιδιοκτήτης προέτρεψε τους μαθητές να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την επιχειρηματικότητα, αφού μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να επιφέρει για τους ίδιους και την κοινωνία προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τους χώρους των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων όπου εκεί είδαν όλα τα στάδια παραγωγής. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την σπορά, την καλλιέργεια, καθώς και για την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων Cannavero και Stevia SweetFitness.
Ο κ. Μπουρούνης ενημέρωσε πως οι ανθοί της κάνναβης είναι ένα 100% βιολογικό προϊόν πλούσιο στη φαρμακευτική ουσία κανναβιδιόλη (CBD). Το φυτό θα χρειαστεί από 90 έως 150 ημέρες από τη σπορά έως και τη συγκομιδή ανάλογα με την ποικιλία και τον σκοπό της καλλιέργειας και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3-5 μέτρα ύψος. Πριν τη συγκομιδή ο καλλιεργητής θα πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές για τη διεξαγωγή ελέγχων και συλλογή δειγμάτων στο χωράφι.
Όλοι οι ανθοί συλλέγονται από οργανικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αποξηραίνονται και ακατέργαστοι συλλέγονται και συσκευάζονται. Έχουν πιστοποιημένη ποιότητα και στοχεύουν στην πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων του καταναλωτή.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι γεωπόνοι του σχολείου Ευσταθία Ραΐλη, Χριστίνα Παπαποστόλου, Τσίβου Κατερίνα και Χρήστος Παπανικολάου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το