Τοπικά

Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου στο CERN – Ταξίδεψαν στον νέο κόσμο της γνώσης

Ένα ξεχωριστό ταξίδι γνώσης στις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία πραγματοποίησαν πριν μερικές εβδομάδες οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου εμπλουτίζοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες για την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης σε ένα από μυστηριώδη και συναρπαστικά πεδία της ανθρώπινης ενατένισης, όπως είναι το Σύμπαν.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες και συμμετείχαν 37 μαθητές που συνοδεύτηκαν από τρεις καθηγητές.
Την ευθύνη οργάνωσης της επίσκεψης είχε ο βιολόγος κ. Διονύσης Σταμάτης που τόνισε πως «ήταν η πέμπτη φορά που το 3ο ΓΕΛ Βόλου ταξίδεψε στο CERN προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές του να γνωρίσουν ένα νέο κόσμο της γνώσης. Και μεταβαίνουμε εκεί ανά δύο χρόνια, γιατί η προετοιμασία και η έγκριση του ταξιδιού από τους αρμόδιους προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα εννιά μηνών».
Ο ίδιος από το 2009 μεταβαίνει στις CERN τονίζοντας πως «σε αυτά τα δέκα χρόνια βλέπουμε την επιστήμη να εξελίσσεται συνεχώς και νέα ερευνητικά δεδομένα να έρχονται στην επιφάνεια. Για παράδειγμα στο διάστημα αυτό έχουμε την επιβεβαίωση της θεωρίας του Bing bang, ενώ υπάρχει και ένα νέο κτίριο που παρακολουθείται απευθείας ο διεθνής διαστημικός σταθμός ο οποίος μετρά την κοσμική ακτινοβολία. Μάλιστα μαθητές είδαν τι γίνεται με τους αστροναύτες και πώς λειτουργούν».

Ενθουσιασμένοι από το ταξίδι ζωής, όπως το χαρακτήρισαν, ήταν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου.
Η μαθήτρια Ράνια Παπατριανταφύλλου της Α’ Τάξης Λυκείου ανέφερε πως «με ενδιέφερε να μάθω διά ζώσης τι συμβαίνει στο CERN και είναι τόσο ξακουστό, και γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετάσχω στην εκδρομή. Μου αρέσει πολύ η Φυσική και διαπίστωσα πως υπάρχουν πολλά πράγματα που ξέρουν οι ερευνητές εκεί».
Από την πλευρά του ο μαθητής της Α’ Τάξης Λυκείου Δημήτρης Περιστέρης ανέφερε πως «αγαπάει πολύ τη Φυσική και θα ήθελε στο μέλλον να εργαστεί ως ερευνητής στο CERN υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι για τον ίδιο όνειρο ζωής. «Αυτό το ταξίδι ήταν μια εμπειρία ζωής που δεν είναι εύκολο να το κάνει ο οποιοσδήποτε, αφού απαιτεί πολύ οργάνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε πως «γνωρίσαμε τα πειράματα που διεξάγονται, είδαμε τους μηχανισμούς των επιταχυντών και μυηθήκαμε σε νέες γνώσεις. Προσωπικά ήθελα πολύ να πάω στο CERN και είχα προετοιμαστεί διαβάζοντας, ενώ θα συνεχίσω να διαβάζω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε υπάρχει» είπε.
Από την πλευρά της η μαθήτρια Χριστίνα Ρούσι επισήμανε «πως οι καθηγητές του σχολείου μάς ενθάρρυναν να γνωρίσουμε το πείραμα του CERN. Προσωπικά διάβασα πληροφορίες και εντυπωσιάστηκα. Έτσι μου δόθηκε το κίνητρο να ταξιδέψω στην Ελβετία και να γνωρίσω πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Εκεί υπάρχει ένας σημαντικός κόσμος επιστημονικής γνώσης η οποία εξελίσσεται συνεχώς».

Οι συμμετέχοντες μαθητές στο ταξίδι ήταν οι εξής: Νταϊλάνι Έντυ (Εντλίρ), Αντωνιάδης Χρήστος, Βαδέτση Εμιλία, Βούτση Μιχάλα Αλεξάνδρα, Γιαννάκου Ίλια, Γιαννάκου Ευαγγελία, Γκλάβα Νάνσυ – Αθανασία, Εσερίδης Νικόλαος, Ζαρκάδα Χριστίνα, Καλλέργης Ιωάννης, Καραδήμου Ελένη, Καραζήσης Δημήτριος, Καρατοσίδης Αναστάσιος, Λιούπη Χριστίνα, Λόλας Μιλτιάδης, Μαλαμούλης Δημοσθένης, Μαρκογιαννόπουλος Γεώργιος, Μελαχροινός Γεώργιος, Μπακαλάκης Ευάγγελος, Μπέτα Ευαγγελία, Μυτιλιός Κωνσταντίνος, Μυτιλιός Ανδρέας, Ντάσιος Αχιλλέας, Οικονομίδη Μαρία – Γαρυφαλλιά, Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα, Παπανικολάου Αργυρώ, Παπατριανταφύλλου Ουρανία, Περιστέρης Δημήτριος, Πετσανούκης Ιωάννης, Ρούση Ανθούλα, Ρούσι Χριστίνα, Σάρκος Νικόλαος, Σουλικιά Κατερίνα, Στρατηγοπούλου Αναστασία, Τσιούκα Μαριέττα, Φλέσσας Αθανάσιος, Χαϊμαντάς Αντώνιος, Τσουλκανάκης Δημήτριος, Λιάτσικος Ιωάννης, Σταμάτης Διονύσιος.
Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης, Γιάννης Λιάτσικος και Διονύσης Σταμάτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το