Τοπικά

Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Bόλου στο Κοινοβούλιο Νέων

Σε θέματα της επικαιρότητας που θα τους απασχολήσουν και στο μέλλον ως ενήλικοι πολίτες, όπως η κλιματική αλλαγή, ο κυβερνοχώρος, η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εντρύφησαν δύο μαθητές της Α’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Για πέντε μέρες 120 έφηβοι από Λύκεια της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας ενεργοποιήθηκαν σε επιτροπές καταγράφοντας και αναδεικνύοντας ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η συμμετοχή προϋπόθετε πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας αλλά και καλές σχολικές επιδόσεις.
Το 3ο ΓΕΛ βόλου συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τους μαθητές Μάριο Βλασταρίδη και Γιώργο Μαρκογιαννόπουλο τους οποίους συνόδευσε η φιλόλογος κ. Μαρία Σμα.
«Το μωσαϊκό της αλλαγής από την κοινωνική αδράνεια στην ενεργό συμμετοχή» ήταν το θέμα της 40ης συνάντησης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Νέων, όπου η γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα αγγλικά.

Η κοινωνική συνοχή και το μέλλον των κοινωνιών
«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα πρωτοφανές βίωμα, η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων» τόνισε ο Γιώργος Μαρκογιαννόπουλος προσθέτοντας πως «γνωρίσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με συνομηλίκους μας και μιλούσαμε συνεχώς στα αγγλικά, ακόμη και στα διαλείμματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε επιτροπή, όπου η καθεμιά ασχολούνταν με ένα θέμα».
Ο ίδιος ασχολήθηκε στην επιτροπή που συμμετείχε, με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Το πιο σημαντικό αγαθό στην εποχή της πληροφορίας με την ψηφιοποίηση των πάντων που ζούμε, είναι η ενέργεια από την οποία τροφοδοτούνται τα πάντα. Και τα τελευταία 20 χρόνια αυτός ο τομέας δέχεται επιθέσεις, καθώς η ασφάλεια βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Εμείς, λοιπόν, έπρεπε να προτείνουμε λύσεις για την καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που για να επιτευχθεί, απαιτείται και η συνεννόηση των κρατών».
Στόχος του μαθητή είναι να σπουδάσει Νομική, ενώ επιλέχθηκε από τους αξιολογητές μαζί άλλους 24 συμμετέχοντες να παρευρεθεί σε συνέδριο στο εξωτερικό.
Ο ίδιος τόνισε πως «απαραίτητο στοιχείο μιας κοινωνίας πρέπει να είναι η συνοχή της και για να τη διαφυλάξουμε θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε κανόνες που θα θωρακίζουν όχι μόνο την εθνική ταυτότητά μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ζούμε».

Από την αδράνεια στην επίλυση ζητημάτων
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που είμαστε αδρανείς. Για παράδειγμα δεν κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, για τα άτομα με αναπηρίες. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης έπρεπε να προτείνουμε τρόπους για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να συμβάλλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας» τόνισε ο Μάριος Βλασταρίδης.
Ο ίδιος συμμετείχε στην επιτροπή, όπου ασχολήθηκε με τα άτομα με αναπηρία και πώς μπορούν να ενταχθούν πιο ομαλά στην αγορά εργασίας.
«Υπάρχουν τρόποι για να βοηθηθούν τα άτομα με αναπηρία, όπως η καλύτερη δόμηση των κτιρίων με χώρους εργασίας, αλλά και η σωστότερη ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών για τα θέματα με αναπηρία. Είναι χρέος της κοινωνίας να αξιοποιήσει τις δυνατότητας των ατόμων με αναπηρία».
Ο Μάριος θέλει να σπουδάσει Ιατρική και, όπως ανέφερε, στη συνάντηση συμμετείχαν και μαθητές όχι μόνο της θεωρητικής, αλλά και της θετικής κατεύθυνσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το