Τοπικά

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου κατασκεύασαν ρομπότ αναδάσωσης σε ερημωμένες εκτάσεις

Μια ρομποτική κατασκευή αναδάσωσης είναι η νέα καινοτομία της ομάδας του 1ου Γυμνασίου Βόλου η οποία συστάθηκε πριν τρία χρόνια και έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το περασμένο Σάββατο η ομάδα συμμετείχε στον πανελλήνιο διαδικτυακό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής που υλοποιήθηκε από τον φορέα WRO HELLAS. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα έπρεπε να δραστηριοποιείται σε εφαρμογές που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.
Επομένως μέσα από την επίτευξη της συνεργασίας και της αξιοποίησης γνώσεων σε μαθηματικά, φυσική, τεχνολογία, προγραμματισμό, οι μαθητές κλήθηκαν να δείχνουν και την ευαισθησία τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, την προστασία και αναζωογόνηση της φύσης.
«Η ιδέα της ομάδας μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ρομποτική κατασκευή η οποία θα αναλάμβανε το έργο της αναδάσωσης» τόνισε ο καθηγητής φυσικών επιστημών κ. Δημήτρης Πάτρας που μαζί με τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιάννη Καραφέρη αποτελούν τους προπονητές της ομάδας ρομποτικής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το σενάριο ήταν πως σε περίοδο κλιματικής αλλαγής υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στον πλανήτη που έχουν ερημώσει. Για τον λόγο αυτό έρχεται η ρομποτική κατασκευή που δημιουργήσαμε η οποία επεμβαίνει σε τέτοιες εκτάσεις. Αρχικά ανοίγει οπές στο έδαφος και μετά φυτεύει διάφορα δένδρα, ενώ στο τέλος κάνει και το πρώτο πότισμα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα που οι μαθητές πολύ γρήγορα υλοποίησαν με τα διάφορα αντικείμενα που προμηθεύτηκαν». Ανέφερε ο κ. Πάτρας.
Στην παρουσίαση της κατασκευής δημιουργήθηκε επιπρόσθετα πίστα που περιλαμβάνει τον χώρο που έχει αποψιλωθεί και χρήζει αναδάσωσης και έχει καλλιτεχνηθεί ντεκόρ background με μια ορεινή περιοχή της οποίας τμήμα έχει καεί.
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν ο Κωνσταντίνος Ρίζος, ο Νίκος Γουβιώτης, και ο Αθανάσιος Οικονόμου.

Στόχος της κατασκευής ήταν η δημιουργία ρομποτικού μηχανισμού που θα προχωρεί σε συστηματική-αυτόματη δενδροφύτευση που θα γίνεται σε περιβάλλον όπου φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, η ανθρώπινη παρέμβαση, παράνομη αποψίλωση δασών έχει αφαιρέσει από έναν χώρο τη δασική έκταση. Η εν λόγω μονάδα, επειδή θα βρίσκεται σε απομακρυσμένες συνήθως περιοχές, θα πρέπει να έχει κοντά της και μια αυτομετακινούμενη – μεταφερομένη μονάδα παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες της. Το μόνο που θα μεταφέρεται θα είναι το νερό εκτός και αν η περιοχή το διαθέτει με φυσικό τρόπο (πηγές).
Η κατασκευή περιλαμβάνει ένα ρομποτικό όχημα που κινείται με ερπύστριες ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πρόσβαση σε χώρους χωρίς καλό οδικό δίκτυο. Με τη χρήση υλικών και υπολογιστικών μονάδων και αισθητήρων της LEGO EV3 και με τη βοήθεια ενός διατρητικού μηχανισμού που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της και μιας ταινίας που προωθεί και αφήνει δενδρύλλια στο πίσω μέρος της η όλη διάταξη προχωρεί αυτοματοποιημένα σε δενδροφυτεύσεις ανά τακτά διαστήματα που προκαθορίζονται.
Για τις ενεργειακές της ανάγκες επικουρικά βρίσκεται στην περιοχή δράσης της μια ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το