Τοπικά

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας εργάστηκαν στην Πολωνία

Την δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις της Πολωνίας στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης είχαν εννιά μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας μέσω του προγράμματος Εράσμους με τίτλο «Οργανώνοντας και επιτυγχάνοντας τη μάθηση σε χώρους εργασίας» με την συμπαράσταση του ΙΚΥ και την πλήρη οικονομική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Πολωνία ταξίδεψαν, από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 14 του Απρίλη 2019, οι μαθητές: Παναγιώτης Αλτίνης και Κώστας Τακτικός (τεχνικοί οχημάτων), Νίκος Ρίζος και Ηλίας Κίσσας (μηχανολόγοι κατασκευών), Αχιλλέας Καλαμπόκας και Γιώργος Καμπανόπουλος (θερμοϋδραυλικοί), Μαρία Οικονόμου και Δημήτρης Καραγιαννάκης (κομμωτές) και Χριστίνα Γεωργιάδου (αισθητικός).
Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Εύη Γεροπούλου, και η υποδιευθύντρια Μαρία Κολυμένου (την πρώτη εβδομάδα) και Ζωή Αγγελουσοπούλου, Αγγελική Καμπούρη (τη δεύτερη εβδομάδα).

Η κ. Κολυμένου επισήμανε πως «και φέτος πραγματοποιήθηκε η πρακτική άσκηση των μαθητών στο Kartuzy της Πολωνίας με την άψογη φροντίδα του Πολωνικού σχολείου που εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλει κάθε απαιτούμενη προσπάθεια ώστε οι δύο εβδομάδες να είναι οργανωμένες υποδειγματικά και να αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας.
Τα παιδιά είχαν εμπειρίες που θα κάνουν ίσως καιρό να τις συνειδητοποιήσουν, πήραν υλικό για σκέψη και ένιωσαν πράγματα που δεν νιώθεις εύκολα όταν περπατάς συνέχεια στα ίδια μέρη. Είδαν και άγγιξαν την πραγματικότητα στην πόλη του Γκντανσκ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ, στο κάστρο των Τευτόνων ιπποτών του Μάλμπορκ, στο Σόποτ και τη Γκντύνια ακούγοντας τη κύματα της Βαλτικής θάλασσας… Βρέθηκαν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, κάποιοι για πρώτη φορά, και νομίζω ότι όλοι πήραν μια ιδέα για το πόσο σημαντική είναι η συνύπαρξη των λαών. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην πούμε για τα πολλά συγχαρητήρια που λάβαμε ως συνοδοί εκπαιδευτικοί από τους εργοδότες των μαθητών μας, τόσο για την κατάρτιση όσο, κυρίως, για την εργατικότητα και τη συνέπειά τους. Όλο αυτό το κλίμα μας κάνει ακόμα πιο αποφασισμένους στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας να προσφέρουμε στους μαθητές μας ευκαιρίες για μάθηση, ευκαιρίες για ταξίδια, ευκαιρίες για εμπειρίες, ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη».

Η ίδια πρόσθεσε πως «η Πολωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό με προσφορά εργασίας παντού και τον κατασκευαστικό κλάδο σε πλήρη άνθιση.
Η φετινή ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και τη Βαρσοβία μια και επιλέχτηκε ως αεροδρόμιο άφιξης αυτό της πολωνικής πρωτεύουσας».
Μετά το Πάσχα θα υπάρξει και μετακίνηση 8 εκπαιδευτικών για επιμόρφωση στη Γαλικία της Ισπανίας με θέμα τη μαθητεία (πρακτική άσκηση μαθητών σε επιχειρήσεις).
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται στο σχολείο της Νέας Ιωνίας ομάδα τεσσάρων Πολωνών μαθητών και μίας συνοδού εκπαιδευτικού οι οποίοι έρχονται για πρακτική άσκηση στον Βόλο αντίστοιχη με αυτή των μαθητών στο Καρτούζυ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το