Τοπικά

Μαθητές του Βόλου και κρατούμενοι της Κασσαβέτειας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό Ρομποτικής

diagonismos 1

Την πρώτη θέση στην κατηγορία του «Εξαίρετου Επαγγελματισμού» και την 10 θέση στη γενική κατάταξη, κατέκτησε η ομάδα «Kassaveteians», που αποτελείται από μαθητές σχολείων του Βόλου και νεαρούς κρατούμενους του Σωφρονιστικού Ιδρύματος «Κασσαβέτεια», στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Ρομποτικής F.L.L. 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», το περασμένο Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου. Ο μεγάλος τελικός του διεθνούς διαγωνισμού FIRST LEGO LEAGUE (F.L.L.) είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περισσότερες από 50 ομάδες δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων, καθώς και οργανισμών από όλη την Ελλάδα, ήταν εκεί και συμμετείχαν σε ένα φανταστικό και πολύ καλά οργανωμένο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Ρομποτικής για παιδιά 9-16 ετών.

Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε μαραθώνιο καθώς οι ομάδες έπρεπε να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν την εργασία τους στο κοινό, σε συνεντεύξεις με ειδικούς, και να εκτελέσουν ρομποτικές αποστολές.
Για δύο μέρες ή 15 περίπου ώρες, περισσότεροι από 500 μαθητές με την υποστήριξη 150 εθελοντών, με χαρούμενη διάθεση μέσα σε ένα κλίμα γιορτής παρουσίασαν τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς τους.

Η μάθηση δίχως σύνορα και όρια – Τάξη του μέλλοντος (World Class) ήταν το φετινό παγκόσμιο θέμα του διαγωνισμού. Παρουσιάστηκαν κατασκευές γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα καθώς και μοναδικές, καινοτόμες ιδέες των παιδιών για το πώς θα μπορούσαμε να μαθαίνουμε, που ενθουσίασαν και εξέπληξαν τους πάντες!

diagonismos 3

Η ομάδα «KASSAVETEIANS» ήταν και επίσημα η πρώτη ομάδα Ρομποτικής στο Βόλο που συμμετείχε με 5 παιδιά 10-16 ετών, τα οποία σε συνεργασία με τους νεαρούς κρατουμένους των φυλακών Κασσαβέτειας, κατάφεραν μέσα σε δυόμισι περίπου μήνες να κατασκευάσουν ένα αυτόνομο ρομποτάκι της Lego τύπου Μindstorms ev3 και να το προγραμματίσουν σε περιβάλλον ev3 με ολοκληρωμένες λύσεις για τις 10 αποστολές του robot game.
Κρίθηκε από κριτές σε 15λεπτες συνεδρίες, για τις αξίες της ομάδας (core values), το κατασκευαστικό κομμάτι (robot design) και το προϊόν έρευνάς της(project) με θέμα την Τάξη του μέλλοντος (future class). Τέλος, συμμετείχε σε 3 γύρους στο παιχνίδι Ρομποτικής(robot game) όπου στόχος ήταν μέσα σε 2:30 λεπτά να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις 10 αποστολές.

diagonismos 2
Η ομάδα “KASSAVETEIANS” συναγωνιζόμενη μεταξύ 52 μαθητικών ομάδων από όλη την επικράτεια κατέκτησε στον μεγάλο τελικό του F.L.L. Greece 2015:

• Την πρώτη θέση στην κατηγορία του «ΕΞΑΙΡΕΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ».
• Την 10 θέση στη γενική κατάταξη.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας των φυλακών της Κασσαβέτειεας, κ. Ευμορφίας Σαμαρά, της μουσικού-Διευθύντριας του Γυμνασίου των Φυλακών κ. Νικολλέτας Ρούσση και υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Χημικού κ. Αποστολίας Τσαγγαρή οργανώθηκε εργαστήρι ρομποτικής στις εγκαταστάσεις της φυλακής και έγιναν μαθήματα προγραμματισμού με σκοπό να λυθούν οι αποστολές. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αυτή η μικτή ομάδα παιδιών, προκείμενου να είναι δυνατή η συμμετοχή του Ιδρύματος στο διαγωνισμού.

Η προπονήτριά τους Α. Τσαγγαρή θεωρεί τη διάκριση αυτή ένα ιδανικό ξεκίνημα για την πρώτη τους συμμετοχή στον διαγωνισμό και δηλώνει: «ήταν μία δυνατή εμπειρία ζωής και κάναμε όλοι μας μια μεγάλη προσπάθεια. Αφιερώσαμε πάρα πολλές ώρες, μεσημέρια, απογεύματα και βράδια για να κάνουμε μαζί αυτό το όμορφο ταξίδι, πραγματικότητα. Η Ρομποτική, έδωσε μία ευκαιρία στα παιδιά αυτά που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά να βρουν νέες διεξόδους και να εξοικιωθούν με την επιστήμη και την Τεχνολογία. Το κλίμα ήταν εξαρχής φιλικό και τα παιδιά των εθελοντών και των υπαλλήλων, δεν ένιωσαν καμία προκατάληψη ή δισταγμό να συνεργαστούν με τους νεαρούς κρατούμενους. Αν και είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας, δυομισι μήνες μόνο, γνωρίσαμε βήμα βήμα όλα τα μέρη του ρομπότ και τις λειτουργίες του. Σχεδιάσαμε τον προγραμματισμό και τον έλεγχο ενός αυτόνομου ρομπότ ώστε να ολοκληρώνει τις αποστολές με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες με πολλή υπομονή και χιούμορ. Ανταλλάσαμε ιδέες μεταξύ μας και καταλήγαμε πάντα στην πιο λειτουργική!

Ακόμη, τα παιδιά σε συνεργασία ερεύνησαν ένα συγκεκριμένο θέμα δηλ. την εμπειρία και τα συναισθήματα από την κράτηση στη φυλακή αλλά και για τη σημασία και το ρόλο του σχολείου μέσα σε αυτή. Τις ιδέες των κρατουμένων τις διασκεύασαν, με την συμβολή της κ.Νικολλέτας Ρούσση, σε ένα δημιουργικό και ευχάριστο μουσικοχορευτικό κομμάτι με διδακτικό περιεχόμενο. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι μέσα από αυτή τους την επαφή, αναπτύχθηκαν αισθήματα φιλίας, σεβασμού προς στη διαφορετικότητα, ομαδικό πνεύμα, συνεργασίας, ενθουσιασμού, χαράς και διασκέδασης. …Όλοι νιώθαμε ήδη νικητές από τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τη διαδρομή…”
Και τόνισε τέλος το σημαντικό ρόλο του σχολείου αυτής της Φυλακής. «Το σχολείο που λειτουργεί εδώ προάγει την αίσθηση της ελευθερίας, την συμμετοχή στην καινοτομία, τον πλουραλισμό , την αλληλεγγύη…»
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους ανθρώπους που τα εμπιστεύθηκαν και τους έδωσαν αυτή την ευκαιρία.!!!

Τις δύο πρώτες θέσεις στη γενική κατάταξη έλαβαν οι: Ομάδα ρομποτικής «ROBOT MASTERS» του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης και η ομάδα ρομποτικής «RoboTrainers» του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Η ομάδα:

Η ομάδα “KASSAVETEIANS” αποτελείται από τους μαθητές: Βασίλη Παπαλεξανδρή (Γ γυμνασίου), Κωνσταντίνο Βαγενά (Α γυμνασίου), Χάρη Μάνη (Στ δημοτικού), Γεώργιο Μάνη (Ε δημοτικού) και Κωνσταντίνο Βαμαβακά (Ε δημοτικού) και νεαρούς κρατούμενους. Οι προπονήτρια της ομάδας είναι η κ.Τσαγγαρή Αποστολία χημικός, η υπεύθυνη επί των μουσικών θεμάτων, η Μουσικός και Διευθύντρια του Γυμνασίου των Φυλακών Κασσαβέτειας και ο υπεύθυνος επί των Τεχνικών θεμάτων, ο τεχνικός Η/Υ τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών παν/μιου Θεσσαλίας κ. Μάνης Ιωάννης.

Η Διεύθυνση των φυλακών, η Διευθύντρια του γυμνασίου και και η προπονήτρια ευχαριστούν κατα σειρά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Την eduACT και τον “Φάρο του Κόσμου” με επικεφαλής τον κ. Κώστα Βασιλείου και Πατέρα Αθηναγόρα αντίστοιχα, για την συμβολή τους στη γνωριμία τους με τον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE (F.L.L.)

Το Κολέγιο Δελασάλ και το Ίδρυμα Lego Foundation που δώρισαν εξοπλισμό για την οργάνωση εργαστηρίων ρομποτικής.

Τους υπάλληλους των φυλακών και τους γονείς εθελοντές που πρόσφεραν ως εθελοντές στη διοργάνωση πολύτιμες υπηρεσίες.

Και τον πατέρα Χρήστο από το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Εσταυρωμένος” που στήριξε υλικά αλλά και ηθικά την προσπάθειά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το