Τοπικά

Μαθητές του Βόλου αντιδρούν γιατί δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μεθαύριο Κυριακή “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA

«Κάνουν πως νοιάζονται για τους νέους, αλλά δεν ακούσαμε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο κανένα μέτρο για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και θα σταματήσει το κύμα μετανάστευσης των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό» τονίζουν 18αρηδες μαθητές της Γ’ Τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για αυτή την εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα στηρίζεται στο μέλλον των νέων και θα έπρεπε και οι ίδιοι να έχουν τη δική τους φωνή έκφρασης.
Η «Θ» βρέθηκε χθες στο 3ο ΓΕΛ Βόλου και συνομίλησε με μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου οι οποίοι γεννήθηκαν το 1997 και θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Ωστόσο συγκαταλέγονται στους 118.000 18αρηδες που δεν θα ψηφίσουν μεθαύριο Κυριακή.
Οι μαθητές εξέφρασαν την απορία τους, γιατί δεν ψηφίζουν οι ίδιοι, ενώ το μέλλον τους τούς αφορά άμεσα λέγοντας ουσιαστικά πως «αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς». Παράλληλα ανέφεραν ότι χρειάζεται μια αλλαγή στη χώρα και να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στη φορολογία, ώστε οι πολίτες να μην πιέζονται οικονομικά.
Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Συμεών Φιλίππου τόνισε ότι «με βάση το νόμο θα έπρεπε να ψηφίσει φέτος όλη η γενιά του 1997 και να συμμετάσχουμε στα κοινά. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Έχω την ωριμότητα να επιλέξω ένα κόμμα και εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή και χρειάζονται αλλαγές. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους να βρουν θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί έτσι το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Μάλιστα με τη μετανάστευση ούτε η Ελλάδα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό που  η ίδια εκπαίδευσε».
Από την πλευρά του ο μαθητής της Γ’ Τάξης Σταύρος Κυρατσάκης σημείωσε πως «εννοείται ότι θα ήθελα να ψηφίσω, αν και δεν νομίζω ότι θα άλλαζαν τα πράγματα ριζικά. Πάντως, αν δεν ψηφίσουμε εμείς, που είμαστε οι νέοι και έχουμε το μέλλον μπροστά μας, τότε ποιος θα ψηφίσει; Βέβαια η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.  Και το καταλαβαίνουμε και από τους γονείς που έχουν άγχος για την επιβίωση της οικογένειας και αυτό το άγχος το μεταφέρουν και στους μαθητές».
Ρωτήσαμε τη μαθήτρια της Γ’ Τάξης Δήμητρα Μουλιού, αν ήταν έτοιμη να ψηφίσει κάποιο κόμμα στις εκλογές και μας απάντησε πως «το θέμα δεν είναι, αν εγώ είμαι έτοιμη που δεν έχω τελικά και το δικαίωμα ψήφου, αλλά, αν οι μεγαλύτεροι και οι ηλικιωμένοι είναι έτοιμοι τελικά να ψηφίσουν. Και οι περισσότεροι μάλλον δεν είναι έτοιμοι, καθώς ψηφίζουν στο πνεύμα του ωχαδελφισμού και εν βρασμώ ψυχής. Και γι’ αυτό η χώρας μας έφτασε σε αυτό το σημείο».
Η ίδια πρόσθεσε πως η δυσκολία της κατάστασης στη Ελλάδα θα παραμείνει. Δυστυχώς άλλοι ορίζουν το μέλλον για τη γενιά μου. Στη χώρα μου θα πρέπει να αλλάξουν οι φόροι, το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο κόσμος πρέπει να «ανασάνει».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Φανή Βράνου τόνισε πως «θα έπρεπε να ψηφίσουμε, γιατί εμείς οι νέοι έχουμε την τάση να αλλάξουν τα πράγματα. Άλλωστε εμείς είμαστε το μέλλον της χώρας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Γιατί το σχολείο δημιουργεί το χαρακτήρα των ανθρώπων που αύριο-μεθαύριο θα αποφασίζουν για τη χώρα. Πολλά κρίνονται από αυτές τις ηλικίες στο σχολείο. Έτσι θα επιλέγονται και οι κατάλληλοι πολιτικοί.
Σε ερώτημα της Θ» απάντησε και ο μαθητής της Β’ Τάξης Νίκος Γλυκόπουλος που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ψηφίσει. Ο ίδιος τόνισε πως παρακολουθεί τις πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση και δυστυχώς βλέπει ότι, ενώ όλοι αναφέρονται στους νέους που είναι το μέλλον της χώρας, αλλά κανείς δεν λαμβάνει μέτρα υπέρ τους. «Πρόκειται για μια μεγάλη υποκρισία» υπογράμμισε ο ίδιος.
Και πρόσθεσε πως τόσοι και τόσοι νόμοι πέρασαν με την μορφή του κατεπείγοντος, δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί το αντίστοιχο για τους 118.000 18αρηδες; Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μια μέρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το