Τοπικά

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγριάς στη ΒράΪλα της Ρουμανίας

IMG_0618

Eπίσκεψη στη Βραΐλα της Ρουμανίας πραγματοποίησε το Γενικό Λύκειο Αγριάς, από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση του Λυκείου «MIHAIL SEBASTIAN», στo πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο “YOUNG EXPLORERS OF THE SEA”. Στην αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές Κ. Βασιλείου, Β. Γεωργούδης και Ι. Τρεπνάου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Ι. Κητηλή Ιωάννη και Δ. Ευαγγελόπουλο, φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ρουμάνων μαθητών μαζί με μαθητές από την Τουρκία, την Πολωνία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Εσθονία και την Ισπανία.
Το ταξίδι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αποστολή καθώς αυτή η περιοχή της Ρουμανίας αποτέλεσε προορισμό των Ελλήνων από την αρχαιότητα (αποικίες Μιλησίων 7ος αιώνας π.Χ. Ίστρια, Αιγισσός, Κάλατις, Τόμις), τον 15ο αιώνα μετά την άλωση, αλλά και τον 19ο και 20ο αιώνα. Ειδικά στα μέσα του 19ου αιώνα στη Βραΐλα ζούσε σημαντική ελληνική κοινότητα , η οποία ευημερούσε, καθώς αποτελείτο από πλούσιους εμπόρους, βιομηχάνους και πλοιοκτήτες. Οι Έλληνες κατασκεύασαν σχολεία και έχτισαν ναούς, με πιο σπουδαίο τον τρισυπόστατο ναό του Ευαγγελισμού που αποτελεί σήμερα κόσμημα της πόλης και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείo.
Oι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης στα πιο ελληνικά και νοσταλγικά μέρη.
Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την οικία Καββαδία, την οικία Σουλιώτη, την οικία Εμπειρίκου σήμερα πινακοθήκη της πόλης, καθώς και τους αλευρόμυλους του Βιολάτου, στην όχθη του Δούναβη, και του Λυκιαρδόπουλου που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο που τους φιλοξενούσε. Στη συνέχεια είδαν το θέατρο «FILOΤTI» πρώην «αίθουσα Ράλλη» και το Μουσείο Ιστορίας της Βραΐλας πρώην «Γαλλικό Ξενοδοχείο» ελληνικής ιδιοκτησίας.
Κατ ά τη διάρκεια της παρουσίασης των εργασιών η αποστολή του ΓΕΛ Αγριάς παρουσίασε δύο εργασίες. Η πρώτη με θέμα την παρουσία του Ελληνισμού στη Βραΐλα και η δεύτερη με θέμα το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στο Γαλάτσι πόλη που απέχει 20 χλμ από τη Βραΐλα και σημαντικό κέντρο Ελληνισμού επίσης, ο εξαγωγικός Οίκος ελαιών Παπαθανασίου (Αγριάς Πηλίου) διατηρούσε υποκατάστημα.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής, ο Ιάννης Ξενάκης μουσικός και αρχιτέκτονας, ο Γεώργιος Σκλάβος μουσικολόγος και ο Παναϊτ Ιστράτι συγγραφέας είναι μερικοί από τους διάσημους Έλληνες που γεννήθηκαν στη Βραΐλα. Οι φιλοξενόμενοι ξεναγήθηκαν στην κοντινή πόλη Τούλσεα, την αρχαία Ελληνική αποικία Αιγισσό καθώς και στο Δέλτα του Δούναβη. Στην επιστροφή η Ελληνική αποστολή μετέβη στο Βουκουρέστι όπου στην σύντομη παραμονή της εκεί περπάτησε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είχε την ευκαιρία να δει την εκκλησία Σταυροπόλεως, το χάνι του Μανούκ, το Παλάτι του Κοινοβουλίου και την Αψίδα του Θριάμβου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το