Τοπικά

Μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου- επιχειρηματίες σε διεθνή διαγωνισμό

Την αξία και τη σημασία της επιχειρηματικότητας γνωρίζουν μέσα από παιχνίδι με προσομοιωτή μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου που συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό. Στόχος τους είναι να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα από αντηλιακές και ενυδατικές κρέμες. Με φαντασία, οργάνωση και ομαδικότητα σχεδιάζουν κάθε εβδομάδα τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

 

Το σχολείο συμμετέχει σε ένα διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικότητας με την παρουσία και άλλων χωρών, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Μεξικό, Ιταλία. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται πρώτα σε εθνικό επίπεδο μεταξύ μαθητών Λυκείων. Σε κάθε Λύκειο οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων και μέσω ενός προσομοιωτή εξασκούνται στην επιχειρηματικότητα. Η κάθε ομάδα διοικεί μια επιχείρηση και πουλούν στα ίδια προϊόντα. Κάθε πέντε ομάδες προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ίδια αγορά είτε είναι στην Ευρώπη είτε στην Αμερική. Τα παιδιά θα πρέπει να αποφασίσουν την ποσότητα των προϊόντων που παράξουν, πόσο θα τους κοστίσουν, με ποιο τρόπο θα τα διαφυλάξουν και θα τα διαφημίσουν. Και η πρώτη ομάδα από τις πέντε λαμβάνει μπόνους. Σημειώνεται πως όλες οι ομάδες πουλούν τα ίδια προϊόντα. Το ένα είναι η αντηλιακή κρέμα και το άλλο είναι η ενυδατική κρέμα. Οι 75 καλύτερες ομάδες από την Ελλάδα πάνε σε ένα εθνικό τελικό και η καλύτερη ομάδα από την κάθε χώρα θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό.

Η δεύτερη ομάδα που διαγωνίζεται από το 8ο ΓΛ Βόλου, αποτελείται από τους μαθητές της Α’ Τάξης Λυκείου, Κατερίνα Τσιλαφάκη, Αγνή Καρνομουράκη, Φάνη Παπαρίζο

Παιχνίδι και μάθημα

 

Η καθηγήτρια οικονομικών κ. Φιλίτσα Τάσιου τόνισε πως «στο σχολείο μας ξεκινήσαμε με πέντε ομάδες και έμειναν στο παιχνίδι οι δύο ομάδες που διεκδικούν να βρίσκονται στον εθνικό διαγωνισμό με τις 75 καλύτερες ομάδες.

Το παιχνίδι αυτό είναι ουσιαστικά ένα μάθημα. Στο Λύκειο δεν διδάσκονται οικονομικά μαθήματα παρά μόνο στη Γ’ Λυκείου που είναι το πανελλαδικώς εξεταζόμενο. Γι’ αυτό και διεξάγω το πρόγραμμα αυτό εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας από την Α’ Τάξη Λυκείου, καταλαβαίνουν πολλά πράγματα και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και ως ενήλικες στο χώρο των επιχειρήσεων. Άλλωστε ακόμη και να ακολουθήσουν κάποιο άλλο επάγγελμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην αγορά».

 

Σημαντική η επιχειρηματικότητα

Η μία ομάδα αποτελείται από μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου. Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στη σημασία της επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη οικονομία, ενώ σχεδιάζουν να σπουδάζουν οικονομικά.

Οι μαθήτριες Αιμιλία Βαίτση και Πηνελόπη Καλούτσα μας τόνισαν πως «θέλουμε να σπουδάσουμε οικονομικά και πιστεύουμε πως η επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον στην Ελλάδα, όπου κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από το Δημόσιο.

«Προσπαθούμε μέσα από την προσομοίωση να μάθουμε κάποια πράγματα που θα τα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Τώρα που είμαστε έφηβοι, σκεπτόμαστε πολύ την επιχειρηματικότητα, έχουμε όνειρα και στόχους. Βέβαια, αν μεγαλώσουμε, δεν ξέρω, αν θα σκεπτόμαστε περισσότερο το Δημόσιο, όπου βέβαια θα είναι δύσκολο να μπει κανείς» τόνισε η Αιμιλία.

Από την πλευρά της η Πηνελόπη επισήμανε πως μέσω του προσομοιωτή και του σεναρίου του διαγωνισμού, προσπαθούμε να προωθήσουμε , να διαφημίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Χρειάζεται βέβαια φαντασία και ομαδικότητα για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Πάντως νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση, όταν πουλάμε τα προϊόντα μας. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν το επιχειρείν μέσα τους, αρκεί αυτό να καλλιεργείται και από το σχολείο».

Από την πλευρά του ο μαθητής της ίδιας ομάδας Χρήστος Γκέκας ανέφερε πως το πρόγραμμα είναι σημαντικό, γιατί μας βάζει σε ένα κλίμα επιχειρηματικότητας η οποία θα πρέπει να συνδεθεί με το σχολείο. Στο σύγχρονο οικονομικό τοπίο, ένας νέος θα πρέπει να γνωρίζει από επιχειρηματικά. Πολλά ελληνόπουλα σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, γιατί αυτό να μην συμβαίνει και στην Ελλάδα;».

Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο μαθητής ο Θεόφιλος Καλαμίδας.

 

Στο εργαστήριο κάθε Παρασκευή

Η δεύτερη ομάδα που διαγωνίζεται από το 8ο ΓΛ Βόλου, αποτελείται από τους μαθητές της Α’ Τάξης Λυκείου, Κατερίνα Τσιλαφάκη, Αγνή Καρνομουράκη, Φάνη Παπαρίζο, που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

«Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και συνεργατικότητα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κάθε Παρασκευή μετά τη λήξη των μαθημάτων, ερχόμαστε στο εργαστήριο για να κάνουμε το επιχειρηματικό σχέδιο. Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και να διαθέτουμε σχέδιο. Είναι κάτι διαφορετικό και ωραίο που το κάνουμε με τη θέλησή μας» ανέφεραν οι μαθητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το