Τοπικά

Μαθητές του 6ου Λυκείου Βόλου στο Μόναχο

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μόναχο της Βαυαρίας πραγματοποίησε το 6ο ΓΕΛ Βόλου, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης της Γερμανίας και του ελληνικού Λυκείου του Μονάχου. Εκεί συναντήθηκε με φορείς της ελληνικής ομογένειας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 36 μαθητές της Α και Β λυκείου με τη συνοδεία των καθηγητριών: Γιατρά Αναστασίας, καθηγήτριας πληροφορικής και υποδιευθύντριας του σχολείου, Βουλελίκα-Διβάνη Όλγας, θεολόγου, Μοϊάνου Ευθυμίας, φιλολόγου και Παυλίδου Δέσποινας, φιλολόγου.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν τη χαρά να συνοδεύονται καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους από τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο για τις ελληνοβαυαρικές σχέσεις, ο οποίος φρόντισε να ξεναγήσει τα παιδιά στα αξιοθέατα του Μονάχου, να τους ενημερώσει για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να τους φέρει σε επαφή με ελληνικά σωματεία, όπως το Παλλάδιο και η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων, αλλά και να παραθέσει γεύμα προς τιμή τους στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων.

 

Η επαφή με το ελληνικό Λύκειο Μονάχου ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αφού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με συμμαθητές τους και γνώρισαν τις ιδιατερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην εξέχουσα προσωπικότητα του μαθηματικού Καραθεοδωρή που πραγματοποίησαν τα παιδιά του λυκείου σε συνεργασία με το μαθηματικό του σχολείου κο Αδάμ Μιλτιάδη.Ο διευθυντής του λυκείου κος Ελευθεριάδης ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία καθώς και για τις ιδιατερότητες του Βαυαρικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η συνάντηση με την κα Βασιλεία Τριάρχη -Χέρμαν, πρόεδρο του συλλόγου Παλλάδιο, υπεύθυνη για την ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία, αλλά και για τις ανταλλαγές μαθητών ανάμεσα σε σχολεία της Γερμανίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο των ανταλλαγών και της συνεργασίας , ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική τόσο για τον τρόπο διδασκαλίας στη Γερμανία όσο και για το έργο της ελληνικής κοινότητας για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την αρμονική συνεργασία των δύο λαών.

Η επίσκεψη στο Νταχάου θα μείνει αξέχαστη σε όλους, αφού δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν οι μαθητές για τα εγκλήματα που έγιναν εκεί, αλλά και να προβληματιστούν για τις συνέπειες του ακραίου εθνικισμού και του ναζισμού.Παράλληλα ενημερωθήκαμε για την παρουσία στο μαρτυρικό χώρο του Νταχάου πολλών ιερωμένων αλλά και του δικού μας μητροπολίτη κ.κ Δαμασκηνού Χατζόπουλου.

Η εξαιρετική ξενάγηση από την κα Μαρία Λιάνου,αρχαιολόγο και καθηγήτρια ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γλυπτοθήκη μας διαφώτισε για τη μεγάλη αγάπη των Γερμανών και ιδιαίτερα του Λουδοβίκου του Α,πατέρα του Όθωνα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Το παλάτι του Νύμφεμπουργκ με τους ατελείωτους κήπους, τις εξαιρετικές πορσελάνες και τις πολυτελείς βασιλικές άμαξες έδωσε μια πινελιά ρομαντισμού και πολυτέλειας στο ταξίδι μας.
Η επίσκεψη στο Αlianz Αrena χαροποίησε ιδιαίτερα τα αγόρια του σχολείου ,αλλά και τα κορίτσια ,αφού το γήπεδο από μόνο του είναι ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Το Γερμανικό τεχνολογικό Μουσείο εξέπληξε ευχάριστα τους μαθητές και τους καθηγητές αφού δίνει μία άλλη διάσταση πιο πρακτική σε τομείς όπως η φυσική ,η βιολογία,οι μεταφορές κλπ.Δόθηκε η δυνατότητα έμπρακτα μέσα από μηχανήματα να παρατηρήσουν γνωστούς νόμους της φυσικής και να τους εφαρμόσουν στην πράξη.Ήταν το πιο ενδιαφέρον μάθημα φυσικών επιστημών κατά τα λεγόμενα των παιδιών!
Η στάση στο Βελιγράδι καθοδόν για Μόναχο και στο Σάλτζμπουργκ, στον δρόμο της επιστροφής, έδωσαν την ευκαιρία να πάρουν μία μικρή γεύση από Σερβία και Αυστρία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το