Τοπικά

Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου μελέτησαν και γοητεύτηκαν από τον ελληνισμό της Σμύρνης 

Την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Σμύρνης μελέτησε ομάδα μαθητριών και μαθητών της Β’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος και το έργο της παρουσιάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Υπεύθυνη της εκδήλωσης και του προγράμματος είναι η φιλόλογος κ. Βασιλική Μελισσουργού και οι μαθητές της Β’ Τάξης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι οι εξής: Αργυρώ Πρώια, Σοφία Πανταζή, Φωτεινή Παλαμήδη, Αγαθονίκη Ρήγα, Αντιγόνη Ζάχου, Παρασκευή Καμπούρη, Κασσιανή Σκαμάγκα, Ράνια Κυπαρισσού, Κωνσταντίνος Πούλιος, Αντώνης Μουντούρης.
Η κ. Μελισσουργού ανέφερε πως «το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ένα απόγευμα στη Σμύρνη» και αναφέρεται στη ζωή των κατοίκων του Μικρασιάτικου ελληνισμού. Οι μαθητές με εργασίες τους μελέτησαν τις τοποθεσίες, τα έθιμα, τις ασχολίες, την πλούσια οικονομική ζωή, την παιδεία, τη μουσική, τις πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων της Σμύρνης. Και μελετώντας τη Σμύρνη νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση. Ο πολιτισμός των Ελλήνων της Μικρασίας εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα μέσα από τις συνήθειές μας, τη συμπεριφορά μας, τα μουσικά μας ακούσματα. Παντού βλέπουμε να υπάρχει ανάγλυφος αυτός ο πολιτισμός».
Η ίδια πρόσθεσε πως «οι Ίωνες αποτελούν για τους σημερινούς Έλληνες έναν ζωντανό φάρο, που μας καθοδηγεί με το πείσμα τους και την αστείρευτη πηγή ενέργειας».
Η μαθήτρια Παρασκευή Καμπούρη ασχολήθηκε με την περιοχή Βουρλά της Σμύρνης και ερεύνησε τις ασχολίες τους, που ήταν συνδεδεμένες με τη γη και το εμπόριο της σταφίδας.
Η μαθήτρια Αργυρώ Πρώια ερεύνησε την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης με τους μαχαλάδες, τα σημεία που σύχναζαν, αλλά και τα εγκώμια που έλαβε κατά καιρούς η πόλη, όπως «πολύφερνη νύμφη της Ιωνίας». «Με το πρόγραμμα θελήσαμε να δούμε την ειρηνική πλευρά στη Σμύρνη που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, με παιδεία, πολιτισμό και πλούσια αρχιτεκτονική».
Η Αγαθονίκη Ρήγα ασχολήθηκε με τον καλλωπισμό των γυναικών της Σμύρνης, αλλά και της διασκέδασης των κατοίκων. Η Σμύρνη ήταν πάντα ζωντανή, όπως σήμερα είναι κάποιες πόλεις της Δύσης.
Η Κασιανή Σκαμάγκα συμμετέχει στο μουσικό σχήμα της εκδήλωσης. Η ίδια θα παίξει φλάουτο, ενώ στην κιθάρα είναι η Αντιγόνη Ζάχου.
Η Σοφία Πανταζή ασχολήθηκε με τις ασχολίες της γυναίκας, την εμφάνισή της, το σπιτικό της. Η Σμύρνη στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης μεταφέρει μια άλλη στάση ζωής, όπου οι κάτοικοι θεωρούσαν πολύ σημαντικά τα έθιμα, τη μουσική, τα μικροπράγματα, αλλά πολύ ουσιώδη της ζωής.
Η Φωτεινή Παλαμήδη ασχολήθηκε με τα έθιμα στις γιορτές και μας είπε ότι ο πολιτισμός της Σμύρνης έχει μεταφερθεί στον Βόλο και εδώ υπάρχει το άρωμα εκείνης της εποχής.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το