Τοπικά

Μαθητές της Σκιάθου γνώρισαν τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα “μυστικά” του Μηχανισμού των Αντικυθήρων γνώρισαν οι μαθητές του Λυκείου Σκιάθου, την Δευτέρα 23 Απριλίου από έναν επιστήμονα διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένας εκ των ειδικών του Μηχανισμού, τον Γιάννη Σειραδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας, του Εργαστηρίου Αστρονομίας, Τμήμα Φυσικής, ΣΘΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου, σε συνεργασία με το Λύκειο Σκιάθου, με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Αστρονόμιας, που για το φέτος ορίστηκε στις 21 Απριλίου.

“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός που κατασκευάστηκε το 150 ‒ 100 π.Χ. . Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογιζόταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη. Πιθανόν να χρησιμοποιείτο ως εκπαιδευτικό όργανο. Το βέβαιο είναι ότι για την κατασκευή του συνεργάστηκαν ένας εξαιρετικός μαθηματικός και αστρονόμος και ένας χαρισματικός τεχνίτης. Ο κάτοχος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είχε, οπωσδήποτε, μεγάλη ισχύ στην εποχή του. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για τη γένεση και εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική”, επεσήμανε ο Καθηγητής.

Ο κ. Σειραδάκης, τόνισε τη σπουδαιότητα του μηχανισμό, συγκεκριμένα ανέφερε πως “η τεχνολογία του, η οποία παραπέμπει στους διαδόχους του Αρχιμήδη και τη Σχολή του Ποσειδωνίου στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών, που είχε συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι εκείνη την εποχή, και στηρίχθηκε σε γνώσεις της Ελληνιστικής Εποχής (αστρονομικές σταθερές, μηχανικό σχεδιασμό και χρήση των επικυκλικών οδοντωτών τροχών). Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.”
Ο κ. Σειραδάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ιστορικό της ανακάλυψης, λέγοντας πως “ο μηχανισμός ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, το 1900, και κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Το 1902, αναγνωρίστηκε ως ημερολογιακός και αστρονομικός μηχανισμός. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους απεικόνισης, αποκωδικοποιήθηκε η βασική δομή του Μηχανισμού και μελετήθηκαν οι αστρονομικές λειτουργίες του. Ήταν λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop (30×20×10 cm), χειροκίνητος, και περιείχε τουλάχιστον 39 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων υπολογιζόταν, με μεγάλη ακρίβεια, οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης. Περιείχε ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης, με πάνω από 3400 γράμματα τα οποία έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων. Καθώς η μελέτη του Μηχανισμού συνεχίζεται, νέα στοιχεία για την κατασκευή του και τις γνώσεις της εποχής που κατασκευάστηκε έρχονται στη δημοσιότητα και προκαλούν την έκπληξή και το θαυμασμό μας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.”

Ακόμα κ. Σειραδάκης, επεσήμανε “Κατ’ εμέ, από τη λειτουργία του και μόνο, πρόκειται για το 8ο Θαύμα του Αρχαίου Κόσμου, ήταν πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστεί αυτός ο Μηχανισμός, παρά, λόγου χάρη, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας.”
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κύριος Νίκος Πασχάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος έχει αναπτύξει πολύχρονη συνεργασία με τον κύριο Σειραδάκη, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την αστρονομία ως ερασιτέχνης αστρονόμος, (μέλος Εταιρείας Αστρονομίας) έχει εγκαταστήσει το αστεροσκοπείο Nunki στη Σκιάθο, και σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έρευνα Υπερκαινοφανείς αστέρες (Supernova), και στα μέσα του 2010, έγινε μέλος της ερευνητικής ομάδας υπερκαινοφανών του Tim Pucket.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το