Τοπικά

Μαθητές στο 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας πάτησαν σταφύλια για παραγωγή κρασιού

Μάζεψαν 50 κιλά σταφύλια, τοποθέτησαν το πατητήρι στον αύλειο χώρο, και άρχισαν τη διαδικασία του πατήματος βλέποντας τον μούστο να παράγεται που σε λίγες εβδομάδες θα γίνει κρασί. Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδυάζει την παραγωγή ενός προϊόντος τόσο αγαπητού στον κόσμο, με την οικολογία και την παράδοση.

Στο εγχείρημα συμμετείχαν μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ’ Τάξης του σχολείου με υπεύθυνους τους δύο δασκάλους κ.κ. Στρατή Δεμερτζή και Ευάγγελο Αρχοντή.
Οι μαθητές έχουν αποκτήσει γνώσεις στην ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων, αφού μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο σχολείο, είδαν πώς φτιάχνεται το ψωμί, η γιαούρτη, ακόμη και το σαπούνι.
Με τα σταφύλια που πατήθηκαν εκτός από το κρασί θα παραχθεί και τσίπουρο. Μάλιστα τα παιδιά αναμένεται να επισκεφθούν σε λίγες εβδομάδες και οινοποιείο της περιοχής, ενώ θα δουν και τη χρήση του οίνου και σε άλλα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά. Άλλωστε «οίνος ευφραίνει καρδίαν».
Χθες στη «Θ» μίλησαν μαθητές που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους. Ο Δημήτρης Μαργαρίτης μας είπε ότι «είναι καλό που γίνονται τέτοιες δράσεις στο σχολείο, ώστε οι μαθητές να έχουν επαφή με την παράδοση».

Από την πλευρά του ο Νικόλας Γκράσσος δήλωσε πως «ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία με το πάτημα του σταφυλιού».
Η Μαρία Αθανασία Τετζεράκη επισήμανε πως ήξερε για τη διαδικασία, καθώς ο παππούς της φτιάχνει κρασί. Τώρα όμως συμμετείχε και η ίδια και είναι καλό που το σχολείο διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντες των παιδιών.
Επίσης η θεοδώρα Γκλαβίνα ανέφερε πως «περάσαμε πολύ όμορφα και ήταν η πρώτη φορά που το έκανα. Όλοι οι μαθητές με τη σειρά ο καθένας συμμετείχαμε και ήρθαμε κοντά στα αγαθά της φύσης».
Από την πλευρά τους οι δύο δάσκαλοι επισήμαναν πως «οι μαθητές και των δύο Τμημάτων με μεράκι, αγάπη και ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πάτημα των σταφυλιών. Έτσι γνώρισαν πώς παράγεται ένα παραδοσιακό είδος και έγινε ουσιαστικά ένα βιωματικό μάθημα. Με τέτοιες δράσεις ανοίγουν οι ορίζοντες των μαθητών και το μάθημα γίνεται πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έρχονται κοντά στην παράδοση και στις οικολογικές αξίες».
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Στέφανος Πίος υπογράμμισε τη διάθεση των παιδιών να πατήσουν τα σταφύλια και να παράγουν μούστο συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στην όλη διαδικασία.
Μάλιστα συμπλήρωσε πως ο οίνος βρίσκεται σε όλη τη ζωή του Έλληνα.
Πάντως το βαρέλι με τον μούστο έχει μεταφερθεί σε ιδιωτικό χώρο και μόλις ετοιμαστεί ο μούστος θα διαχωριστεί από τα τσάπουρα για να παραχθεί το κρασί και το τσίπουρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το