Πολιτισμός

Μαθητές στήριξαν παιδιά με καρκίνο ανεβάζοντας τη θεατρική παράσταση «Bonjour μαντάμ Σουσού»

parastasi

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού καρκίνου, την Κυριακή 1η και την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στην Παλαιά Ηλεκτρική Βόλου, τα «Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά» του 8ου Γυμνασίου Βόλου σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ παρουσίασαν στο κοινό του Βόλου την μουσικοθεατρική παράσταση «Bonjour μαντάμ Σουσού». Τα έσοδα που προέκυψαν από το συμβολικό εισιτήριο των 5 ευρώ διατέθηκαν στο σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».
Αντλώντας την ιδέα από τα ευθυμογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσού», συμβουλευόμενοι τα ψηφιακά αντίστοιχα ηχητικά αρχεία της ΕΡΤ και συνδυάζοντας στοιχεία από την Ελληνική οπερέτα προέκυψαν οι διάλογοι και τα τραγούδια που διαμόρφωσαν το θέμα της μουσικοθεατρικής παράστασης με τίτλο «Bonjour μαντάμ Σουσού». Για το εν λόγω έργο η ομάδα εργάστηκε εντατικά και με μεράκι για δύο χρόνια, εκτός σχολικού ωραρίου. Τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι του Σταύρου Ξαρχάκου, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Ν. Χατζηαποστόλου, του Κώστα Γιαννίδη καθώς και του J.Verdi από την όπερα La Traviata.
Το παραπάνω πολιτιστικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε πριν από δώδεκα χρόνια από την καθηγήτρια και υποδιευθύντρια του σχολείου, μαθηματικό Κατερίνα Παπαθανασίου-Φάρη(πληροφορικός, υψίφωνος), και έχει γίνει πλέον θεσμός στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Δημητριάδας, εξαιτίας του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού, δημιουργικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού του χαρακτήρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάτης στο πρόγραμμα είναι η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Μαρία Αλπάκη-Τσαμπούρη. Εξ’ αρχής τη συνοδεία στο πιάνο την κάνει η θεολόγος του σχολείου Ελένη Ζωγράφου-Λουδοβίκου(διπλωματούχος πιάνου).
Η ομάδα του προγράμματος αποτελείται από τις τρεις καθηγήτριες και 75 περίπου μαθητές (επί συνόλω 196 του σχολείου). Στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου, οι τρεις παραπάνω καθηγήτριες μοιράζουν απλόχερα τον ελεύθερο χρόνο τους στα παιδιά, επενδύοντας έτσι στο μέλλον της χώρας. Πετυχαίνοντας να ενώσουν σε μία ομάδα παιδιά τρυφερής ηλικίας και μάλιστα διαφορετικών τάξεων, καταφέρνουν μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις αυτού του πολιτιστικού προγράμματος, να κάνουν τις παιδικές ψυχές να ανθίζουν.
Το σύνθημα των Μουσικοθεατρικών-Εναλλακτικών είναι «ότι το σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο μαθήματα» αλλά και τόπος καινοτόμων και όχι κενόσπουδων δράσεων.
Το παραπάνω σύνθημα έχει γίνει τρόπος ζωής για την ομάδα με αποτέλεσμα το 8ο Γυμνάσιο Βόλου να έχει μετατραπεί σε πρωτοπόρο σχολείο μέσα στη σχολική κοινότητα.
Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας επικρατεί αναγνώριση, σεβασμός, συνεργασία, βράβευση του καλύτερου, απόρριψη της ζήλειας.
Μέσα στην ομάδα καλλιεργείται ο προβληματισμός, ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά η αλληλεγγύη, η αποβολή των ανασφαλειών.
Μέσα από την ομάδα προκύπτουν παιδιά με δεξιότητες και κυρίως ανακαλύπτεται το προτέρημα του κάθε παιδιού, γιατί όλα έχουν! Όλοι, μαθητές και δάσκαλοι γίνονται καλύτεροι!

Συντελεστές παράστασης:
Επιμέλεια τραγουδιών- Διδασκαλία-Διεύθυνση χορωδίας: Κατερίνα Παπαθανασίου
Σενάριο-Σκηνοθεσία-Θεατρική διδασκαλία-Κουστούμια:
Μαρία Αλπάκη, Κατερίνα Παπαθανασίου
Συνοδεία στο πιάνο: Ελένη Ζωγράφου
Σκηνικά: Νάσια Μιχαήλ
Πίνακες: Αγγέλα Σαραντοπούλου
Φωτογραφία: Άρης Καλαντζόπουλος
Ηχοληψία: Βασίλης Σταμόπουλος
Εικονοληψία-Βιντεοληψία: Κώστας Αμυγδαλίτσης
Solist: Χλόη Αμυγδαλίτση
Χορός: Αλεξάνδρα Ιερεμία
Μαντάμ Σουσού: Κερασία Πολυμέρου, Ελένη Κοτρώνη, Νικολέτα Προσήλια
Καντακουζηνός: Χρήστος Καρμάλης
Παναγιωτάκης: Κώστας Κυριάκου
Τζον: Δημήτρης Κεφαλάς
Αντώνης: Χρήστος Σακούτης
Κυρά Κατίνα: Μαρία Κουτσιμπίρη
Υπηρέτριες: Γεωργία Τώρη- Έλενα Σαρακατσάνου
Μπάτλερ: Πέτρος Σγούρας
Κοκός: Χρήστος Δοδοντζίδηςς
κ.Κιτσομήτρου: Λίνα Μαργαριτοπούλου
κ. Βαλερί: Νεφέλη Αμπατζίδη
Κυρίες της αριστοκρατίας: Κατερίνα Καπουράνη, Αγγελική Αδαμάκη, Μερόπη Κοντοπαναγιώτη, Δέσποινα Γερμάνη

Χορωδία:
Αλιάι Ντανιέλα, Γιάνκου Κερασία, Γιαννάκου Ευφροσύνη, Δελή Γεωργία, Δοδοντζίδη Αναστασία, Καλογήρου Σταματία, Καραπέτσα Μαρία, Κατσάρα Ραφαέλα, Κοττά Σταυρούλα, Κουσκουρίδα Μαρία, Λιόλιου Κατερίνα, Μαντέβα Ευαγγελία, Μαργαριτοπούλου Ευγενία, Ναζέρη Αριόλα, Παπαχρήστου Ευαγγελία, Σκρίμπας Ιωάννης, Σταματίου Βασιλική, Τσιβιούρα Δέσποινα, Τσιουβάκα Ελένη, Τσουλφά Μαρία, Αμπατζίδη Λαμπριάνα, Αποστόλου Μαρία, Δημοπούλου Ευτυχία, Καμμένου Καλλιόπη, Κουτσουρά Χρυσάνθη, Κυριάκου Παναγιώτα, Οικονόμου Κατερίνα, Πανάγου Ιωάννα, Παπαγιάννη Ελευθερία, Πετροπούλου Ελευθερία, Σαββελίδη Μαρία, Σακκοπούλου Κωνσταντίνα, Φάππα Μαρία, Χονδρού Ειρήνη, Αναγνωστάκη Τάνια, Βασιλιώρη Παναγιώτα, Βέργου Μαρία, Δημητρώφ Γενοβέφα, Ιερεμία Αλεξάνδρα, Καλαντζοπούλου Κυβέλη , Καλογήρου Βασιλική, Καφφέ Δέσποινα, Κουτσιμπίρη Μαρία, Λύτρα Ιωάννα, Μιχαλοπούλου Ραφαηλία, Οικονόμου Ηρώ, Παπασταφίδα Κατερίνα, Παρρησιάδη Κατερίνα, Πίτσιου Χρυσάνθη, Πολυγερινού Γεωργία, Τσεβρινιώτη Χριστίνα, Τσουκνίδα Ηλιάνα, Σουλδάτου Ελευθερία, Αμυγδαλίτση Χλόη, Ζαχαριά Μαρία, Γεωργαλή Κατερίνα, Ντεμάι Χριστίνα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το