Κατηγορίες: Τοπικά

Μαθητές σπάζουν τα ταμπού στο ρατσισμό “Θ”

Τις προκαταλήψεις και τα ταμπού για διάφορες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αλλοδαποί, οι ομοφυλόφιλοι, επιχείρησαν να σπάσουν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Βόλου και να αναδείξουν την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης όλων μακριά από ρατσιστικές διαθέσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής με θέμα τις διαφυλικές σχέσεις που υλοποιήθηκε στο σχολείο με την επιμέλεια των δύο φιλολόγων κ.κ. Ανδρέα Σικυώτη και Στέλλας Μπάμπου, οι μαθητές μελέτησαν, ερεύνησαν και μοίρασαν ερωτηματολόγια σε συνομήλικούς τους για να διερευνήσουν τις πεποιθήσεις τους.

Τα συμπεράσματα κινήθηκαν προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς φάνηκε ότι η νέα γενιά επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και είναι πιο δεκτική να αντιμετωπίζει ισότιμα τις διάφορες κοινωνικές και αλλοεθνείς ομάδες.

Έτσι για τις αντιλήψεις των μαθητών για τους αλλοδαπούς την έρευνα υλοποίησαν οι τρεις μαθητές της Α’ Τάξης Λυκείου Σταύρος Θεοφανίδης, Ευαγγελία Τάσιου και Κωνσταντίνος Σκαπέτης.

Η μαθήτρια Ευαγγελία Τάσιου τόνισε πως «μοιράσαμε το ερωτηματολόγιο σε 150 μαθητές με στόχο να σπάσουν οι προκαταλήψεις. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι στην Ελλάδα δεν κυριαρχούν τελικά οι προκαταλήψεις για τα άτομα άλλου χρώματος και χώρας. Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό ποσοστό που έχει ξενοφοβικές αντιλήψεις. Πάντως η νέα γενιά είναι πιο ανοικτή και με νέες φιλελεύθερες ιδέες για αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο μαθητής Σταύρος Θεοφανίδης είπε πως «τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο δεν υπάρχουν ρατσιστικές ιδέες και απόψεις και τα περισσότερα άτομα δεν κυριεύονται από ξενοφοβικές αντιλήψεις και η κοινωνία μας οδεύει προς το καλύτερο».

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα από την έρευνα που έκαναν οι τρεις μαθητές, είναι τα εξής: «Βάσει των απαντήσεων συμπεραίνουμε πως στην κοινωνία μας πιστεύεται ότι κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό προκαταλήψεις και ρατσιστικές απόψεις έναντι των αλλοεθνών. Επίσης βλέπουμε ότι το 97% των ερωτηθέντων επέλεξε ως κύρια αιτία του ρατσισμού την ιδέα ότι οι άνθρωποι αν και διαφορετικοί δεν πιστεύουν ότι είναι όλοι ίσοι, ιδέα που απεικονίζει σε γενικές γραμμές την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Ακόμα, η πλειοψηφία απάντησε ότι δεν θεωρεί τους ξένους αποκλειστικά την αιτία μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, ενώ, συγχρόνως, έκρινε ότι οι πολίτες της ελληνικής κοινωνίας είναι γενικά περισσότερο προκατειλημμένοι απέναντι σε μετανάστες αναπτυσσόμενων χωρών από ό,τι αναπτυγμένων, με το 99% όμως να μη συμφωνεί με την άποψη αυτή. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι το 96% θα ήταν πρόθυμο να συνάψει σχέση με άτομο διαφορετικής εθνικότητας, με το 46% να τα βρίσκουν αρκετά ελκυστικά, το 43% λίγο και μικρότερα ποσοστά πολύ ή καθόλου, γεγονός που φανερώνει την ουδέτερη στάση και αντιμετώπισή τους. Κατόπιν, το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού bulling σε άτομο διαφορετικού χρώματος, επομένως βλέπουμε ότι η βία – σωματική ή λεκτική – απέναντί τους έχει μειωθεί σημαντικά. Όμως, η πλειοψηφία των όσων απάντησαν θετικά συμφώνησε ότι δεν έκανε κάτι για να δώσει τέλος στο συμβάν, πράξη που φανερώνει ότι απαιτείται άμεση δράση των κοινωνικών φορέων – οικογένεια, σχολείο – ώστε οι πολίτες να μάθουν να δρουν σε μια παρόμοια κατάσταση. Έπειτα, το 96% απάντησε ότι θα καθόταν μαζί με άτομο διαφορετικής χροιάς δέρματος, ενώ το 89% ότι θα επισκεπτόταν και το σπίτι του, πράξεις που δηλώνουν μειωμένη ξενοφοβία ανάμεσα στους μαθητές. Ταυτόχρονα, το 82% φάνηκε πρόθυμο να φοιτήσει σε σχολείο όπου θα κυριαρχούσαν αλλοεθνείς και το 72% να κάνει παρέα σε συμμαθητή άλλου χρώματος στο διάλειμμα. Οι απαντήσεις αυτές δείχνουν τη μειωμένη κυριαρχία των ρατσιστικών ιδεών στα σχολεία, αλλά τονίζουν επίσης και τον ευαίσθητο χαρακτήρα των παιδιών. Τέλος, το 91% απάντησε αρνητικά σχετικά με την υπεροχή της λευκής φυλής, ενώ περί του θέματος απέλασης των ξένων από τη χώρα μας το 51% ήταν αρνητικό και το 47% ουδέτερο, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ασυμφωνία των απόψεων περί του θέματος».

Για τους ομοφυλόφιλους

Από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ Τάξης Λυκείου Ήβη Αθανασίου μελέτησε για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας αντλώντας υλικό από το διαδίκτυο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, και μοίρασε ερωτηματολόγια σε 50 μαθητές, αλλά και κάποιους ενήλικες. Πάντως οι άντρες είναι πιο προκατειλημμένοι, αφού δεν αποδέχονται τόσο τους ομοφυλόφιλους, ιδίως τους ομοφυλόφιλους άντρες, ενώ οι κοπέλες είναι πιο ανεκτικές.

Μερικά από τα συμπεράσματα είναι τα εξής: Οι περισσότεροι άντρες θεώρησαν την ομοφυλοφιλία σαν κάποια διαταραχή, ενώ οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν πως είναι κάτι φυσιολογικό. Οι γυναίκες αποδέχονται ευκολότερα τους ομοφυλόφιλους άντρες. Οι πιο πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν για τη σχέση ανάμεσα στην ομοφυλοφιλία και το AIDS.

Άλλες απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι οι εξής: Το 60% των αγοριών θεωρεί πως είναι λογικό ένα ομόφυλο ζευγάρι να παντρευτεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 72%.

Στο ερώτημα γιατί ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος, απάντησαν «γεννήθηκε με αυτό το χαρακτηριστικό» το 44% των αγοριών και το 60% των κοριτσιών, «ήταν ετερόφυλος που αποφάσισε να αλλάξει» απάντησε το 24% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών, «λόγω ανεπαρκούς οικογενειακής στήριξης» είπε το 12% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών, «επηρεάστηκε από άλλο ομοφυλόφιλο» τόνισε το 16% των αγοριών και το 12% των κοριτσιών, «λόγω ψυχολογικού προβλήματος» το 4% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών. Το 84% των αγοριών είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες κανονικά θα πρέπει να υπηρετούν στο Στρατό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άνετος και στο “Κιούπι” ο Ολυμπιακός 7-0 την Ακρόπολη

Άνετος ήταν στο "Κιούπι" ο Ολυμπιακός και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην Ακρόπολη για…

10 Δεκεμβρίου 2023

Καταστηματάρχης είχε βάλει κρυφές κάμερες στις γυναικείες τουαλέτες: «Είμαι εθισμένος στην πορνογραφία», είπε όταν συνελήφθη

Κρυφές κάμερες σε γυναικείες τουαλέτες του μαγαζιού του είχε βάλει καταστηματάρχης που συνελήφθη στα Βριλήσσια.…

10 Δεκεμβρίου 2023

Κρίσιμη η κατάσταση της 17χρονης που υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ – Το ιατρικό ανακοινωθέν

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η 17χρονη που υπέστη ανακοπή καρδιάς στην Κρήτη, όπου είχε…

10 Δεκεμβρίου 2023

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη κακοκαιρία ο κρατικός μηχανισμός – Σύσκεψη σε περίπτωση χιονοπτώσεων

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, στις 09:30 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντη: Θέμα χρόνου ο εντοπισμός του «καθοδηγητή» των επεισοδίων – Φορούσε full face λέει ο 18χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης

Από τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε και συνέλαβε τον 18χρονο δράστη της δολοφονικής επίθεσης…

10 Δεκεμβρίου 2023

Πορεία διαμαρτυρίας – «Να συλληφθούν οι δράστες που κακοποίησαν το χάσκι»

Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά την υπόθεση της…

10 Δεκεμβρίου 2023