Τοπικά

Μαθητές σχεδίασαν μονοθέσιο της Φόρμουλα 1 με την καθοδήγηση της ομάδας TALOS Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Mία ομάδα σχεδίασης και κατασκευής μονοθεσίου της Φόρμουλα 1 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 αποτελούμενη από μαθητές λυκείων του Βόλου με πάθος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δημιούργησε πιλοτικά η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό «F1 in Schools» που υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, με συμμετοχή περισσοτέρων από 17.000 μαθητών, και προκρίθηκε στους τελικούς της διοργάνωσης. Εκεί θα συναγωνιστεί με άλλες ομάδες σε θέματα κατασκευής, πληρότητας φακέλου, τήρησης κανονισμών. Οι καλύτερες ομάδες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Σημειώνεται πως στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες 3-6 μαθητών ηλικίας 9-19 ετών
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού:
* Τα ίδια τα παιδιά (με διακριτική υποστήριξη από εκπαιδευτικούς) σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1 από ξύλο balsa, χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία.
* Τα κατασκευασμένα οχήματα κινούνται με φυσίγγια CO2 και ταχύτητα περίπου 60-70 χλμ/ώρα πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους 24m, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό νήμα.
* Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορούν δύο οχήματα να συναγωνίζονται ταυτόχρονα.
* Με χρήση αισθητήρων και κατάλληλο εξοπλισμό μετρούνται οι χρόνοι από τη στιγμή εκκίνησης των οχημάτων μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην εκκίνηση.

Όπως αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους της ομάδας Talos, τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα του TALOS, τόνισαν πως: «Σκοπός της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό F1 in schools είναι να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας στους τομείς της Φυσικής και διαφόρων εφαρμογών της, των Νέων Τεχνολογιών, των Μηχανικών Κατασκευών και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Επίσης θέλουμε να λειτουργούμε ως ομάδα, να γνωρίσουμε το Marketing και την προώθηση προϊόντων, καθώς και την ιδέα του επιχειρείν από μία άλλη της διάσταση. Το όνομα της ομάδας είναι RED SPEEDSTERS όνομα εμπνευσμένο από την αγγλική λέξη «Speed» και το θέμα του διαγωνισμού και το χρώμα «Red», διότι τα μέλη της ομάδας είναι φανατικοί υποστηρικτές της Scuderia Ferrari.
Τα παιδιά συμπληρώνουν: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δύο μεγάλους υποστηρικτές μας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθ’ όλη την διάρκεια της σχεδίασης διαβάζαμε οδηγίες χρήσης (tutorials) για τη χρήση του λογισμικού SolidWorks και προσπαθήσαμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε, επίσης, να φτιάξουμε ένα F1 μοντέλο το οποίο να είναι πλήρως συμμορφωμένο στους τεχνικούς κανονισμούς περιόδου 2019-2020 αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό.

Συναντηθήκαμε με την ομάδα «Κένταυρος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις στις συμμετοχές τους στους αγώνες της Formula Student. Τους ευχαριστούμε θερμότατα για την υποστήριξη που μας παρείχαν καθώς φυσικά και τον υπεύθυνο καθηγητή του Π.Θ. Αλέξη Κερμανίδη.
Μια από τις πρώτες μας ιδέες ήταν να φτιάξουμε ένα F1 μοντέλο παρόμοιο με αυτά της πραγματικής Formula 1. Αυτό το κάναμε για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και όμορφο F1 αμαξίδιο.
Εξετάσαμε την πίεση που δέχεται το F1 μοντέλο, δηλαδή η αντίσταση του αέρα απέναντί του, που θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για την επίτευξη της μεγαλύτερης επιτάχυνσης και ταχύτητας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε σχεδιάζοντάς το χωρίς κάθετες επιφάνειες άλλα με πολλές καμπύλες.

Η δημιουργία του F1 μοντέλου εκτός από γνώσεις μηχανολογίας, χρειάζεται και γνώσεις επιστήμης. Για τον λόγο αυτό αναζητήσαμε και εμβαθύναμε σε τομείς και νόμους της φυσικής».
Οι υπεύθυνοι της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συντονίζουν το όλο εγχείρημα κ.κ. Γιώργος Πρώιας και Σπύρος Κούριας αναφέρουν πως για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 θα υπάρξει ενημέρωση σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη δημιουργία ομάδας σχεδιασμού και κατασκευής μονοθεσίου και συμμετοχής στους αγώνες. Ήδη το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του. Παράλληλα υπάρχει βάσιμο πλάνο για τη συγκρότηση ομάδας με παιδιά μικρότερης ηλικίας, για τη συμμετοχή στον αντίστοιχο διαγωνισμό Δημοτικού. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε σελίδα της ομάδας, www.talos.uth.gr».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το