Τοπικά

Μαθητές μιλούν στη «Θ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία τους έχει σοκάρει. Από την τηλεόραση βλέπουν το δράμα ενός λαού. Και προβληματίζονται, γιατί πίστευαν ότι μπορούν να μεγαλώσουν σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Διαρκώς, όμως, τα γεγονότα τους φέρνουν ακόμη πιο κοντά στη δυσάρεστη πραγματικότητα. Πρώτα ήταν η πανδημία και τώρα ο πόλεμος, εξελίξεις που τους έχουν επηρεάσει πολύπλευρα, ενώ σε τρεις μήνες θα δώσουν τη δική τους «μάχη», αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης και δύο της Α’ Τάξης από το 3ο ΓΕΛ Βόλου, μίλησαν στη «Θ» για τα βιώματα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που τους αφήνει ο πόλεμος στην Ευρώπη. Στα βιβλία διαβάζουν για την ειρήνη, αλλά τώρα ξέρουν ότι ζουν ένα κομμάτι της πολεμικής ιστορίας που αναφέρεται στα επόμενα βιβλία.

Επηρεάζεται η ελληνική οικονομία
Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Νίκος Σγούρας ανέφερε πως «δεν περιμέναμε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μας ξάφνιασε ως γεγονός. Και φοβόμαστε πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία. Ήδη βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με συνέπειες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ενέργεια».

Περίπλοκη η εξεύρεση λύσης
Η Ευαγγέλια Μπέτα από τη Γ’ Τάξη, επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία τάραξε τα δεδομένα στην Ευρώπη και προκαλεί ανησυχία. Μακάρι να είχε βρεθεί διπλωματική λύση. Μπορεί να μην έχω εμβαθύνει στο όλο ζήτημα, αλλά το παρακολουθώ. Και βλέπω ότι η εξεύρεση λύσης είναι περίπλοκη, αφού εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, όπως πολιτικοί, οικονομικοί. Ο πόλεμος αυτός μας επηρεάζει οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Άνθρωποι στον 21ο αιώνα αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες».

Η γενιά που έζησε ανατροπές
Ο Δημοσθένης Μαλαμούλης από τη Γ’ Τάξη σημείωσε πως από το 2014 υπήρχε η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα εξελιχθεί τώρα σε πόλεμο. Όλοι είμαστε ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Προσωπικά προσπαθώ, όσο μπορώ έχοντας βέβαια και τις σχολικές μου υποχρεώσεις, να ενημερώνομαι για τα εκτεινόμενα στην Ουκρανία. Και θα ήθελα να υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση, ώστε ο πολίτης να έχει σφαιρική πληροφόρηση μέσα από την παράθεση των γεγονότων. Η δικιά μου η γενιά, όταν ήρθε στο Λύκειο, βρέθηκε αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση, ενώ τώρα έχουμε και τον πόλεμο. Είναι πολύ περίεργες οι εποχές, τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας και την πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων».

Θλίψη για το δράμα των προσφύγων
Παίρνοντας τον λόγο η Ιωάννα Πουμάνα από την Α’ Τάξη επισήμανε πως «όσο μπορώ, ενημερώνομαι και διαβάζω διάφορα άρθρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζει ασφαλώς την οικονομία αλλά και την ψυχολογία των ανθρώπων. Το ότι γίνεται ένας πόλεμος, αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για τους εφήβους που βρίσκονται γενικότερα σε μια εύθραυστη ηλικία και είναι εύκολο να επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση, όταν οι ίδιοι έχουν τις γνωστές ανησυχίες τους. Ο πόλεμος μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους. Βλέπουμε τους πρόσφυγες που δεν ξέρουν, πού θα βρουν καταφύγιο. Λυπούμαστε για αυτούς τους συνανθρώπους μας».

Χρειάζεται πολλή δουλειά η διασφάλιση της ειρήνης
Από την πλευρά του ο μαθητής της Α’ Τάξης Μάξιμος Σαββίδης επισήμανε πως οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη ορατές και στη χώρα μας. «Μακάρι αντί για πόλεμο να είχαμε ειρήνη, αλλά για να διασφαλιστεί, χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους. Επίσης εκφράζω τον προβληματισμό μου για το κατά πόσο θα βοηθήσει η απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για την ενίσχυση των Ουκρανών».

Ακόμη ένα άγχος ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων
Η Χριστίνα Λιούπη της Γ’ Τάξης ανέφερε πως «από τότε που φοιτήσαμε στο Λύκειο, έχουμε βιώσει πολλά πρωτόγνωρα γεγονότα, όπως η πανδημία, η κρίση, και τώρα ο πόλεμος. Το τελευταίο αυτό γεγονός μας έχει σοκάρει. Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες με τους νεκρούς στρατιώτες και άμαχους στα πεδία των μαχών και στις πόλεις αντίστοιχα, και σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα βλέπαμε κάτι τέτοιο στον 21ο αιώνα. Επίσης συγκλονίζουν οι εικόνες με τους άμαχους που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Παράλληλα προβληματιζόμαστε και για το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα αυτά μας αγχώνουν ενόψει και των πανελλαδικών εξετάσεων που θα δώσουμε σε λίγους μήνες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το