Ελλάδα

Μαθητές κατασκεύασαν υποβρύχιο ρομπότ και ακτινογράφησαν τον Θερμαϊκό

hydrobot2

Υποβρύχιο ρομπότ που κατασκεύασαν μόνοι τους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ακτινογράφησε την κατάσταση στο θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού Κόλπου προσφέροντας αξιόλογα στοιχεία για την ποιότητα του νερού αλλά και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται με την χρήση της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο 20 μαθητές Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου υπό την καθοδήγηση τριών εκπαιδευτικών έγιναν περιβαλλοντολόγοι αναλύοντας θέματα οικολογίας, αειφορίας, βιολογίας, ρύπανσης των νερών, ρομποτικής και πληροφορικής. Εκείνο όμως που απόλαυσαν περισσότερο-όπως λένε οι ίδιοι – είναι όλη αυτή η διαδικασία της παραλαβής ,σχεδίασης και συναρμολόγησης του υποβρύχιου ρομπότ (Hydrobot) το οποίο πόντισαν τελικά στην θάλασσα του Θερμαϊκού για να δουν αν μπορεί να δουλέψει κάτω από το νερό και να φέρει στην επιφάνεια δεδομένα από το βυθό.

hydrobot3
Με την συναρμολόγηση – καθέλκυση κι ανάλυση των δεδομένων, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας Go Green του Ελληνικού Κολλεγίου ολοκλήρωσαν όλο τον σχεδιασμό του πρωτότυπου προγράμματος θαλάσσιας ρομποτικής στο οποίο συμμετείχαν και φέτος πολλά σχολεία της χώρας κι έχει φέρει στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT). Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και  έχει ως  βασικό του στόχο, μέσα από  κατασκευή του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle) να  κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους. Το πρόγραμμα Hydrobot έχει υιοθετηθεί από σχολεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας ,της Κύπρου ,της Ελλάδας και στο Ελληνικό Κολλέγιο οι μαθητές συμμετέχουν με ενθουσιασμό.
Σκοπεύοντας στην διάχυση του περιβαλλοντικού της μηνύματος στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα , η ομάδα Go Green παρουσίασε τα αποτελέσματά της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας και πήραν μέρος ομάδες από 50 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

hydrobot6

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το