Τοπικά

Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Ευξεινούπολης βραβεύτηκαν στην Κύπρο

 

Μια σημαντική διάκριση πέτυχαν οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό 2021-2022 “ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ”, ο οποίος τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
Το σχολείο μας συμμετείχε με ένα έργο στην κατηγορία “ΑΦΙΣΑ” με τίτλο της μαθητικής δημιουργίας “Δεν Ξεχνώ – Συνεχίζω – Ελπίζω” και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Η αφίσα απεικονίζει την Αφροδίτη που δένει με μια κορδέλα την Ελλάδα και την Κύπρο αναγνωρίζοντας την ομορφιά τους (ένα κοινό παρελθόν σε ένα κοινό μέλλον). Τα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι χρώματα της ελπίδας μετά την μπόρα και η κοινή ελπίδα για ειρήνη και ευημερία, χωρίς να ξεχνάμε όμως και το αιματηρό παρελθόν της Κύπρου που μέσα απ΄ την κυπριακή λύρα και τη μουσική θρηνεί τα νεκρά παιδιά της. Οι χορδές στην αφίσα γίνονται συρματόπλεγμα μπροστά από τις μαυροφορεμένες μάνες. Γιατί όποιος γνωρίζει το παρελθόν μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον.
Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου Δεληζήσης Χρήστος, Κεπεσίδη Αθανασία, Κοσμίδη Ευγενία, Κυρίτσης Αθανάσιος και Τσαντούρη Χριστίνα – οι οποίοι με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Γκαραγκούνη Παυλίνας εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το έργο – ταξίδεψαν στην Λευκωσία της Κύπρου από 10/5/22 έως 12/5/22, με την διευθύντρια κ. Σταυραντώνη Μαρία και την εκπαιδευτικό κ. Τσιαμανή Ελένη, για την τελετή βράβευσης. Η κ. Γκαραγκούνη Παυλίνα δεν κατάφερε να ταξιδέψει για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 11/5/22 στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου, ένα εντυπωσιακό, μεγάλης χωρητικότητας θέατρο, το οποίο φιλοξένησε σχολεία από την Ελλάδα, την Ομογένεια (Η.Π.Α και Αγγλία) και την Κύπρο.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να συνομιλήσουμε, να έρθουμε σε επαφή με μαθητές από πολλά σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση παρατηρώντας τις δημιουργίες όλων των σχολείων που βραβεύτηκαν σε διάφορες κατηγορίες, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, καθώς μέσα από τα έργα γίνονταν αναφορές στον ξεριζωμό των Κυπρίων από τις εστίες τους, στους αγνοούμενους και στους νεκρούς της Μεγαλονήσου.
Στην απονομή του δικού μας βραβείου αισθανθήκαμε υπερήφανοι διότι τα χειροκροτήματα ήταν έντονα μέσα στο θέατρο και τα σχόλια θετικά από όλους τους θεατές.
Να θυμίσουμε ότι στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 279 σχολικές μονάδες από την Κύπρο, από την Ελλάδα και από την Ομογένεια και υποβλήθηκαν συνολικά 1456 μαθητικές δημιουργίες στις διάφορες κατηγορίες.


Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής μας στο νησί της Αφροδίτης, ξεναγηθήκαμε στη Λευκωσία, τη διχοτομημένη πρωτεύουσα του νησιού, στο Μουσείο της Κύπρου, περπατήσαμε στους δρόμους της παλιάς πόλης και προσκυνήσαμε στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Πήγαμε στην πράσινη γραμμή στα κατεχόμενα, στα φυλάκια των Ελλήνων και των Τούρκων και εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι χωρισμένη στα δύο. Από την πρώτη ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς τη διαφορά στις δύο πλευρές όσον αφορά τον πολιτισμό. Μας εντυπωσίασε δε η πλατεία Ελευθερίας με τα σιντριβάνια της, ιδιαίτερα το βράδυ με τον όμορφο φωτισμό της. Στην παραθαλάσσια Λάρνακα περπατήσαμε στις Φοινικούδες απολαμβάνοντας τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα ανάμεσα σε φοίνικες. Προσκυνήσαμε στον Ναό του Αγίου Λαζάρου ο οποίος είναι χτισμένος πάνω από τον τάφο του Αγίου ο οποίος ήταν ο πρώτος Επίσκοπος Λάρνακας. Στη Λάρνακα απολαύσαμε μάλιστα τη ζεστή φιλοξενία γνωστών μας ελληνοκυπρίων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί γευτήκαμε τοπικές λιχουδιές, το παραδοσιακό χαλούμι, τη σεφταλιά, την κυπριακή πίτα και δοκιμάσαμε την κουμανταρία, κυπριακό κρασί. Ακούσαμε τη κυπριακή διάλεκτο με τις ιδιαιτερότητές της και το ιδιαίτερο χρώμα της. Μας εντυπωσίασε ο σεβασμός που δείχνουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων στους πεζούς καθώς και η παραχώρηση προτεραιότητας σε αυτούς.
Όλοι μας βιώσαμε μια μοναδική, μια όμορφη εμπειρία ζωής, που θα μας μείνει αξέχαστη.
Με αφορμή επίσης τον ανωτέρω διαγωνισμό 25 μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σιαμέτη Α., Σταυραντώνη Μ., Τσιαμανή Ε., Δρόσου Μ., Γκαραγκούνη Π., Καραγιαννοπούλου Μ., Γεωργούλα Μ., αποφάσισαν να εκφραστούν δημιουργικά ως προς τον Κυπριακό Ελληνισμό εκδίδοντας ένα ειδικό τεύχος της σχολικής τους εφημερίδας, διασχίζοντας τις Ελληνοκυπριακές Διαδρομές, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό και στην κατηγορία “Εφημερίδα”.
Η εκπαιδευτική κοινότητα του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης συγχαίρει για τη διάκριση και τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους επαινεί για τον ζήλο, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το