Τοπικά

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας στο Ζωγράφειο σχολείο Κωνσταντινούπολης

Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Κωνσταντινούπολης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών με άλλα σχολεία. Ομάδα επτά μαθητών με δυο συνοδούς καθηγητές, τη διευθύντρια Ματίνα Ζαφειρίου και τη φιλόλογο Εύη Παπά, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του διευθυντή του Ζωγράφειου σχολείου κ. Ιωάννη Δερμιτζόγλου.
Σύμφωνα με τους μαθητές, το ταξίδι ήταν πολύωρο και κουραστικό, η πρώτη θέα όμως της Κωνσταντινούπολης τους αντάμειψε, όπως και η επίσκεψη στο ιστορικό σχολείο Ζωγράφειο που εδώ και 125 χρόνια συνεχίζει να λειτουργεί στη συνοικία του Πέραν. Έμβλημά του η Σφίγγα που συμβολίζει τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους και της αμάθειας. Σήμερα φιλοξενεί 53 μαθητές, όχι όλοι ομογενείς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην προσπάθειά του να συντηρήσει το μαθητικό δυναμικό σε καιρούς χαλεπούς, δίνει το δικαίωμα φοίτησης και σε χριστιανούς αραβικής καταγωγής. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν απόφοιτος του Ζωγράφειου σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Δερμιτζόγλου υποδέχθηκε θερμά την αποστολή του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και την ξενάγησε στους χώρους του σχολείου, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Μάλιστα, προσκάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν εκδήλωση-αφιέρωμα στη γιορτή της γυναίκας. «Κι ενώ στην πλατεία Ταξίμ η τουρκική αστυνομία παρεμπόδισε βίαια συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών που θέλησαν να τιμήσουν την 8η Μαρτίου, στο Ζωγράφειο γιορτάστηκε η μέρα με αέρα κοσμοπολίτικο. Σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο και συναυλία από το ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo επιβεβαίωσαν πως το σχολείο της ομογένειας δεν προάγει μόνο τη μόρφωση αλλά και το σύγχρονο πολυπολιτισμικό πνεύμα», υπογράμμισαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου που συνόδευαν τους μαθητές,
«Αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανό το φως της παιδείας σήμερα», τόνισε ο κ. Δερμιτζόγλου και η βολιώτικη αποστολή σχολίασε ότι «σε εμάς απέδειξαν ότι το καταφέρνουν».

Το ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη περιλάμβανε επίσης εικόνες από την Αγία Σοφία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, μέρη οικεία από το μάθημα της ιστορίας αλλά τόσο διαφορετικά όταν τα αντίκρισαν ολοζώντανα μπροστά τους. «Μεγαλοπρεπή ορθώνονται τόσα χρόνια και σου ψιθυρίζουν μνήμες από άλλες εποχές. Ό,τι διδάχτηκες τόσα χρόνια στο σχολείο παίρνει σάρκα και οστά και εντυπώνεται ανεξίτηλα στο μυαλό και την ψυχή σου», είπαν οι μαθητές.
Αξέχαστο θα τους μείνει το ταξίδι στον Βόσπορο με τα υπέροχα κτίσματα στις όχθες του, κάποτε εξοχικές κατοικίες Ελλήνων, σήμερα κατοικίες πλούσιων Τούρκων ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κέντρα αναψυχής. «Ο Βόσπορος που ενώνει την Ευρώπη και την Ασία και στις υπερσύγχρονες γέφυρές του κρύβει τόσες αντιθέσεις όσες και η ίδια η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το