Ελλάδα

Μαθητές εξολόθρευσαν οχιά που μπήκε σε σχολείο

φίδι1

Ένας απρόσμενος «επισκέπτης» εμφανίστηκε στο Λύκειο Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας. Ο λόγος για μία οχιά, η οποία τρόμαξε τις καθαρίστριες του σχολείου, που έκαναν τον καθαρισμό εν όψει της επανεκκίνησης των μαθημάτων την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη θέα του φιδιού οι καθαρίστριες έβαλαν τις φωνές με αποτέλεσμα κάποια παιδιά που βρίσκονταν κοντά έτρεξαν και τη σκότωσαν.

Η οχιά είναι ιοβόλο φίδι που ανήκει στην οικογένεια Βιπερίδες και στην τάξη λεπιδωτά και είναι το μοναδικό δηλητηριώδες στην Ελλάδα.

Το σώμα της οχιάς έχει κυλινδρικό σχήμα, χρώμα σταχτί προς το ξανθό και καλύπτεται από φολίδες, όπως και το κεφάλι. Επίσης, στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής, ενώ στο κεφάλι τα σχήματα μοιάζουν σαν τα γράμματα Χ ή Λ.

Το μήκος της φθάνει στα αρσενικά μέχρι 60 εκατοστά. Τα θηλυκά έχουν πιο μικρό μήκος. Το κεφάλι της είναι πιο πλατύ προς τα πίσω και διακρίνεται έντονα από το σώμα. Η ουρά της είναι κοντή, έχει δυνατή όραση ακόμα και στο σκοτάδι, ενώ η ίριδα των ματιών της έχει την ιδιότητα να αλλάζει ανάλογα με την ένταση του φωτός.

φίδια2

Στην άνω γνάθο είναι εξοπλισμένη με δύο μυτερά δόντια, μεγαλύτερα από τα κοινά που έχει, τα οποία συνδέονται με αδένες που εκκρίνουν δηλητήριο.

Στην Ελλάδα απαντώνται τα εξής είδη: η κοινή οχιά (Vipera ammodytes), η οθωμανική οχιά (Montivipera xanthina), η οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri), ο αστρίτης ή βουνίσια οχιά (Vipera berus) και η νανόχεντρα (Vipera ursinii).

Η κοινή οχιά είναι το πιο κοινό και περισσότερο εξαπλωμένο γεωγραφικά από τα πέντε είδη και είναι η μόνη που φέρει το χαρακτηριστικό «κερατάκι» στο άκρο του ρύγχους της.

Που και πώς επιβιώνει
Η οχιά απαντάται σε περιοχές με μακκία, φρύγανα, αμμοθίνες, παρυφές και ξέφωτα δασών, παραποτάμιες βραχώδεις και πετρώδεις περιοχές, αλλά και σε ανθρωπογενείς βιοτόπους όπως καλλιέργειες κήπους, μαντρότοιχους, χαλάσματα.

Δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα αλλά κατά τους ζεστούς μήνες μπορεί να κάνει βόλτες και τη νύχτα. Είναι κυρίως εδαφόβιο φίδι αλλά έχει τόσο αναρριχητικές ικανότητες όσο και κολυμβητικές ικανότητες.

φίδια3

Η διατροφή της βασίζεται στα μικρά θηλαστικά, στα πουλιά και τις σαύρες, ενώ τα νεαρά άτομα τρέφονται και με έντομα.

Ενα είδος υπό διωγμόν…
Η προστασία της οχιάς σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σχετικά «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται ορισμένους καταλόγους συμβάσεων και νόμων.

Οι άμεσες απειλές στην οχιά – όπως και σε κάθε είδος φιδιού και γενικότερα ερπετού – είναι πολύ έντονες καθώς συνήθως καταδιώκεται και θανατώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Καθώς το βαρύ και δυσκίνητο σώμα της δεν επιτρέπει μια γρήγορη διαφυγή αλλά είναι αναγκασμένη να μείνει και να αντιμετωπίσει με μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης το μεγαλύτερο εχθρό της: τον άνθρωπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το