Τοπικά

Μαθητές ετών 7 απήγγειλαν Ελύτη στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας

image4
Με το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» αποχαιρέτισαν το σχολείο τους για το καλοκαίρι οι μαθητές της Β2΄ τάξης του 23ουΔημοτικού Σχολείου Βόλου. Ένα ποίημα γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα αποδόθηκε από μικρούς μαθητές, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν  και συγκίνησαν τους συμμαθητές τους αλλά και τους μεγάλους.
Για το πώς εφτάχρονα παιδιά  απήγγειλαν ποίηση, η δασκάλα τους Χαριτίνη Μαλισσόβα εξήγησε στη “Θ” πως “τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώνουν όποια γνώση κι αν τους παρέχουμε, αρκεί να γίνει με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε ηλικία.
Το συγκεκριμένο ποίημα μιλά για τον Ήλιο που περνά πάνω από την Ελλάδα και δηλώνει  «Σ’όλους τους τόπους κι αν γυρνώ, μόνον ετούτον αγαπώ», κάτι που είναι απόλυτα σαφές, αφού  ο ήλιος στη χώρα μας  λάμπει  τις περισσότερες μέρες του χρόνου.
Τι γίνεται όμως, όταν οι γυναίκες και οι άντρες του εξηγούν πως «Χρόνους πολλούς μας πολεμάν κι ανάσα δεν επήραμαν», πως  δεν είναι όλα ρόδινα και λαμπερά όπως τα βλέπει ο ήλιος από ψηλά;
“Θεωρώ πως το συγκεκριμένο  ποίημα είναι  τόσο  σημερινό, άπτεται της σημερινής κρίσης που  βιώνει ο τόπος μας κι αυτό ήταν και το βασικό κίνητρο, η αφόρμηση για να το εντάξω στη μαθησιακή διαδικασία.Το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης, εξάλλου, δίνει αυτή τη δυνατότητα και από πλευράς χρόνου, ώστε να μην χάνονται ώρες. Είχα προηγούμενη εμπειρία με παιδιά της Δ΄ και της ΣΤ΄ τάξης κι έτσι ήμουν στην αρχή αρκετά επιφυλακτική, λόγω της ηλικίας των παιδιών της Β΄, δισταγμοί που εξανεμίστηκαν μετά την πρώτη ανάγνωση του ποιήματος στα παιδιά.
Είναι εντυπωσιακό πως αμέσως συμφώνησαν να μοιράσουμε ρόλους, να ζωγραφίσουν το σκηνικό, να γράψουν τι τους εντυπωσίασε και τι τους άρεσε από το ποίημα αλλά εξίσου εντυπωσιακή ήταν  η διαδικασία  της δραματοποίησης,  μέχρι και την παρουσίασή του  στους μαθητές  του σχολείου τους και στους γονείς τους.
Είναι γνωστό πως το ποίημα έχει μελοποιηθεί και τα πιο γνωστά ακούσματα είναι το «Δύο εσύ και τρία εγώ», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» καθώς και το θρυλικό «Τρελοβάπορο»,που συμβολίζει την Ελλάδα και τους κλυδωνισμούς που έχει υποστεί εδώ και αιώνες και καταφέρνει με βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα να επιβιώνει.
Βεβαίως, συμπληρώνει η X.Μαλισσόβα, τα σημερινά παιδιά είναι αρκετά υποψιασμένα και δε καταφεύγουν σε άσκοπους συναισθηματισμούς, ωστόσο επειδή η κρίση έχει  χτυπήσει όλες τις οικογένειες, έδειξαν ότι χρειάζονται αισιοδοξία».

image2 (7)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το