Τοπικά

Μαθητές διαγωνίστηκαν στην εκφραστική ανάγνωση …με κριτές και χρονόμετρα

IMG_0324

Με έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι μαθητές και καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου. Διοργάνωσαν διαγωνισμό εκφραστικής ανάγνωσης, στη διάρκεια του οποίου 36 μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν λογοτεχνικά κείμενα σε συνθήκες κανονικού διαγωνισμού, με κριτές και χρονόμετρα, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησαν δέκα από αυτούς σε διαγωνισμό, πριν από λίγους μήνες, στο κολλέγιο “Ανατόλια” όπου και διακρίθηκαν.

Άφησέ με νάρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!
Είναι καλό το φεγγάρι, – δε θα φαίνεται
που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις.
Άφησέ με νάρθω μαζί σου.

Όταν έχει φεγγάρι μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι,
αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες,
ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου
λησμονημένα λόγια – δε θέλω να τα’ ακούσω. Σώπα.

Η απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου “Σονάτα του Σεληνόφωτος” από την μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Ανθή Σταυρίδη, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς για εκείνη έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Μουσικής και οργανώτρια της σημερινής εκδήλωσης Μαρίνα Μανθογιάννη, “το σημαντικό στην εκφραστική ανάγνωση δεν είναι η θεατρικότητα αλλά να δοθεί έμφαση στο λόγο, στη μουσικότητα του κειμένου και στον χρωματισμό της φωνής”. Ο μαθητής της Β’ τάξης Κωνσταντίνος Ματζίρης τόνισε ότι “είναι πολύ ωραίο να προσπαθείς να μεταδόσεις στους άλλους το συναίσθημα που πηγάζει μέσα από το κείμενο και που πρώτος το έχεις νοιώσει εσύ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το