Τοπικά

Μαθητές – αστρονόμοι στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

 

Το ενδιαφέρον των μαθητών να γνωρίσουν τους πλανήτες και να μυηθούν στα μυστικά του σύμπαντος οδήγησε στη δημιουργία Ομίλου Αστρονομίας στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, το οποίο από τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί ως πειραματικό.
Οι μαθητές δύο φορές την εβδομάδα συναντιούνται με την καθοδήγηση των δύο υπευθύνων του μαθηματικού κ. Θανάση Πιτσάβα και της διευθύντριας, φιλόλογου, κ. Ελένης Χατζηδημητρίου και «ταξιδεύουν» στη μαγεία του διαστήματος.
Τα διά ζώσης μαθήματα προσφέρουν τη δυνατότητα της συμμετοχής σε δράσεις που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των εφήβων να μάθουν, να ενημερωθούν και να ερμηνεύσουν φαινόμενα τα οποία τα έβλεπαν, αλλά δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν.

Η δημιουργία του ημερολογίου

Μέσα στις δράσεις του ομίλου Αστρονομίας περιλαμβάνεται και η έκδοση του Αστρονομικού ημερολογίου, πιθανότατα του πρώτου από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Στο ημερολόγιο κάποιος μπορεί να διαβάσει μέχρι και 1.000 καταχωρήσεις με ενδιαφέροντα θρησκευτικά, ιστορικά και βέβαια αστρονομικά γεγονότα. Είναι παράλληλα και ένας οδηγός για να μπορούμε να παρατηρούμε τους πλανήτες ανάλογα με τον μήνα, από τον τόπο μας, τον Βόλο.
Τα ημερολόγια μοιράστηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στους μαθητές που δεν έκρυψαν τη χαρά τους αλλά και τη δίψα τους να τα ξεφυλλίσουν και να τα διαβάσουν.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, όπου επισημαίνονται τα εξής: «Το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου λειτούργησε φέτος, τη σχολική χρονιά 2021-22, για πρώτη φορά ως Πειραματικό Γυμνάσιο. Στο πλαίσιο αυτής της νέας εποχής του σχολείου μας ήρθαν στη ζωή μας και οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, τους οποίους από την πρώτη στιγμή οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη. Η δημιουργία Ομίλων με ευρεία θεματολογία αποσκοπούσε στην κάλυψη των διαφορετικών αναγκών κάθε μαθητή/τριας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε Ομίλους σε ποσοστό πάνω από το 50% του μαθητικού δυναμικού.
Κάπου εκεί κάνει την εμφάνισή του και ο δικός μας όμιλος, ο όμιλος της Αστρονομίας, του οποίου το πρώτο πόνημα κρατάτε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας.
Το Αστρονομικό Ημερολόγιο του 2022 απετέλεσε τον πρώτο στόχο του ομίλου μας, παράλληλα με τις τακτικές μας συναντήσεις που συνεχίζουν να διευρύνουν τον επιστημονικό ορίζοντα των μελών του. Αυτός ο πρώτος στόχος μετέτρεψε τους 20 μικρούς μας αστρονόμους σε ερευνητές πρώτης γραμμής, αφού αναζήτησαν, συνέλεξαν, σταχυολόγησαν και διαμόρφωσαν κατάλληλα, κυριολεκτικά, ένα πλήθος πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε αυτό τον χώρο που εμείς αποκαλούμε Αστρονομικό Ημερολόγιο του 2022. Τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Οι συμμετέχοντες μαθητές

Στον Όμιλο Αστρονομίας συμμετέχουν οι εξής μαθητές: Α’ Τάξη: Aϋφαντής Αχιλλέας, Αραμπατζή Ραφαηλία, Κανάλη Αναστασία, Κανάλης Πέτρος, Σιαφάκα Μαρία, Οικονόμου Φωτεινή, Παπακοσμά Ελένη, Χασιώτη Μιχαέλα-Σοφία.
Β’ Τάξη: Αγκάλιου Φλοριάνα, Μπάτσου Νίκη, Νταμκαρέλος Χρυσόστομος, Οικονόμου Τηλέμαχος, Τζιατζιάς Άρης, Τοπάλης Γεώργιος, Χιώτης Γιώργος
Γ’ Τάξη: Κολοκοτρώνη Ευαγγελία-Ειρήνη, Μιχοπούλου Ελευθερία, Παπαευαγγέλου Γεωργία-Μαρκέλλα, Στρούγγη Άννα, Τοπάλη Αλίκη-Ευφροσύνη.
Ο Τηλέμαχος Οικονόμου σημείωσε πως «το αστρονομικό ημερολόγιο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όλους εμάς που αγαπάμε την αστρονομία και τη μελέτη των άστρων».
Από την πλευρά της η Φωτεινή Οικονόμου ανέφερε πως «με το ημερολόγιο θα μπορούμε κάθε μέρα να δούμε τη θέση των πλανητών, ακόμη και να προσανατολιστούμε».
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την αστρονομία απάντησε πως «θα ήθελα να γίνω αστρονόμος ή αστροφυσικός».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χιώτης επισήμανε πως «λόγω της ασχολίας του πατέρα μου με την αστρονομία, ήξερα κάποια πράγματα. Βέβαια εδώ στον όμιλο μαθαίνουμε συνεχώς. Το σύμπαν είναι ατελείωτο και εξιτάρει την περιέργεια του ανθρώπου».
Παίρνοντας τον λόγο η Άννα Στρούγκη σημείωσε πως μέσα από τον όμιλο μπόρεσε να ερμηνεύσει όλα όσα παρατηρεί στον ουρανό. «Λάβαμε την εξήγηση, την κάθε ερμηνεία για το κάθε αστρονομικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές δεν χάνουν ούτε μια συνάντηση του Ομίλου

«Οι συναντήσεις του Ομίλου Αστρονομίας διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες και εξετάζουμε άλλες φορές θεωρητικά κα άλλοτε πιο ερευνητικά διάφορα στοιχεία του σύμπαντος. Γνωρίζουμε τον ουρανό, τους πλανήτες, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις θέσεις των πλανητών στον ουρανό, χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό πλανητάριο. Το αστρονομικό ημερολόγιο που εκδώσαμε ήταν ο στόχος μας για το πρώτο τρίμηνο της δράσης μας. Ο επόμενος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν τόμο με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Οι μαθητές έχουν μεγάλη όρεξη για την αστρονομία και έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή παρέα».
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Χατζηδημητρίου επισήμανε πως η αγάπη, η περιέργεια, η φαντασία ήταν τα κίνητρα για τη δημιουργία του Ομίλου Αστρονομίας με τους μαθητές να συμμετέχουν ανελλιπώς στις συναντήσεις. «Μάλιστα προσφέραμε στους μαθητές και το αστρονομικό ημερολόγιο, το οποίο διαθέτει εικόνες με τις επεξηγήσεις, ενώ περιέχονται και πολλές αναφορές που σχετίζονται με την αστρονομία, την ιστορία αλλά και τη θρησκεία. Για τον κάθε μήνα οι μαθητές θα μπορούν να βλέπουν σε ποιες ημερομηνίες υπάρχει ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός, πού θα βρουν τον κάθε πλανήτη και μόνο με τα μάτια μας, χωρίς τηλεσκόπιο», είπε η κ. Χατζηδημητρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το