Τοπικά

Μαθητές από τον Βόλο δημιούργησαν ψηφιακή εφαρμογή που διακρίθηκε σε διαγωνισμό του MIT

«Χτυπάνε» πρωτιά με τις εργασίες τους σε διαγωνισμό του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στον κόσμο και προέρχονται από τα θρανία των Λυκείων του Βόλου. Είναι μαθητές που ξεχωρίζουν όχι μόνο για το μυαλό και την αναλυτική τους σκέψη, με «οδηγούς» τους συντονιστικούς υπεύθυνους Σπύρο Κούρια και Γιώργο Πρώια, αλλά και για την ενσυναίσθηση, για το μήνυμα που επέλεξαν να δώσουν στην παγκόσμια μαθητική κοινότητα με τη συμμετοχή τους σε ένα τεράστιο project. Τέσσερις μαθητές «μιλούν» με το έργο τους για την κοινωνία της αλληλεγγύης με την τεχνολογία στην υπηρεσία της.

Η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μάς συστήθηκε το φθινόπωρο του 2016 και το έργο της αποτέλεσε μία από τις πρώτες ουσιαστικά οργανωμένες προσπάθειες διάδοσης όχι μόνο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αλλά και όλων των υπόλοιπων αντικειμένων που άπτονται του λεγόμενου πεδίου STEAM σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των υπόλοιπων συστηματικών καινοτόμων δράσεων που υλοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι εκπαιδευτές και εμψυχωτές του TALOS ενθαρρύνουν, σχηματίζουν και συντονίζουν ομάδες παιδιών που συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ως στόχο έχουν τη δημιουργία επιπλέον μαθησιακών ευκαιριών κι ερεθισμάτων μέσα από παιγνιώδεις δράσεις. Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς, ομάδες παιδιών του προγράμματος TALOS έχουν βραβευτεί για τις καινοτόμες προτάσεις τους σε διαγωνισμούς όπως ο AstroPi της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος, ο F1 in Schools, το «Φτιάξε τον δικό σου Σεισμογράφο» κ.ά.


Το καλοκαίρι του 2020 ήταν η σειρά ομάδας τεσσάρων μαθητών Λυκείου να διακριθούν στον παγκόσμιο διαγωνισμό δημιουργίας εφαρμογών για φορητές συσκευές που διοργάνωσε το γνωστό πανεπιστημιακό ίδρυμα ΜΙΤ των ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν συνολικά 312 ομάδες από όλο τον πλανήτη με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον που έχει ανάγκη ή θα έκαναν τη διαφορά στην εκάστοτε τοπική κοινότητά. Με βάση 1.000 και πλέον reviews από διεθνή κριτική επιτροπή καθηγητών κι ερευνητών του ΜΙΤ, η εφαρμογή της ομάδας παιδιών του TALOS με τίτλο «Our aid» αξιολογήθηκε επιτυχώς και προκρίθηκε στις 28 καλύτερες της τελικής φάσης μέσα από 312 συμμετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένοντας πλέον τα τελικά αποτελέσματα που θα αναδείξουν τις κορυφαίες εφαρμογές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι ο διαγωνισμός αφορούσε δημιουργίες ομάδων διαφορετικών ηλικιών.

Alert για ανθρώπινες ζωές
Η έμπνευση της ομάδας βασίστηκε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα και όχι μόνο, συχνά χρειάζεται πολύς και πολύτιμος – ακόμα και για τη ζωή κάποιου – χρόνος μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο, οπότε τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή, η οποία, σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για παροχή φροντίδας, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να καλέσει άτομο με εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών αρκεί να βρίσκεται σε κοντινή τοποθεσία. Η εφαρμογή αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει την κοινότητα δημιουργώντας ένα δίκτυο ατόμων με εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, το οποίο θα μπορούσε να προστρέξει σε τραυματίες έως ότου φτάσουν το ΕΚΑΒ και οι γιατροί στο σημείο. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από άτομα με κατάλληλη εκπαίδευση, που θα ήταν πρόθυμα να παρέχουν βοήθεια, όσο και από άτομα που θέλουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το βασικό ζητούμενο είναι ότι το συγκεκριμένο application πρέπει να «κατεβεί» στις έξυπνες συσκευές πολλών ατόμων, έτσι ώστε με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού να είναι δυνατή η ειδοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που μπορούν να βοηθήσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η εφαρμογή λειτουργεί με βάση το γεωγραφικό εύρος που καθορίζεται χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες που λαμβάνουμε μέσω του σήματος GPS των συσκευών. Η ομάδα έχει φροντίσει έτσι ώστε ακόμη και αν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, να μην υπάρχει δυσλειτουργία κι έχουν χρησιμοποιηθεί καινοτόμες πρακτικές για την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται κάθε φορά που χρησιμοποιείται η εφαρμογή.

Οι πρωταγωνιστές
Η Χαρά Απλαντή, μέλος της ομάδας, από παλιά είχε ενδιαφέρον για την τεχνολογία και ιδιαίτερα τη ρομποτική: «Μέσω των διαφόρων εργαστηρίων του TALOS, μπόρεσα να ασχοληθώ με το ενδιαφέρον αυτό και να αναπτύξω τις ικανότητες και τους ορίζοντές μου, παρακολουθώντας διάφορα εργαστήρια και συμμετέχοντας σε πολλούς διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός Appathon ήταν μια ευχάριστη πρόκληση, καθώς αφορούσε συγκεκριμένα προγραμματισμό, σε συνδυασμό με εφευρετικές λύσεις για επίκαιρα προβλήματα. Αν και κέρδισα πολλές γνώσεις από αυτή τη διαδικασία, το καλύτερο θα πρέπει να είναι η εμπειρία της δουλειάς με αυτή την ομάδα».
Η Βαρβάρα Κουτσίκου, μαθήτρια Λυκείου και μέλος της ομάδας, σχολιάζει σχετικά: «Η ενασχόληση μου με τη ρομποτική και τα εργαστήρια Code Lab στο πρόγραμμα TALOS, ήταν το έναυσμα για να θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την τεχνολογία και με τις εφαρμογές της, που βελτιώνουν καθημερινά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Με τη συμμετοχή στο Appathon, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω σε βάθος μια νέα γλώσσα προγραμματισμού και να συμμετάσχω στη δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία βελτιώνει την ταχύτητα παροχής βοήθειας στον συνάνθρωπό μας, όταν την έχει ανάγκη».
Ο Γιάννης Γιαννούλας, μαθητής Λυκείου, και αυτός είναι από τα παιδιά που συμμετέχει τόσο στην ομάδα, όσο και σε άλλες δράσεις της ομάδας TALOS, καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Η τεχνολογία πάντα μας άρεσε και το TALOS μας έδωσε το έναυσμα να αρχίσουμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά. Δουλέψαμε φυσικά και μόνοι μας και τώρα πήραμε μέρος στον διαγωνισμό προκειμένου να εφαρμόσουμε κάπου παραγωγικά τις ικανότητές μας. Το hackathon ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία όπου δοκιμάσαμε τις ικανότητές μας και κατασκευάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά χρήσιμη εφαρμογή. Μερικοί μπορεί να θεωρήσουν πως ήταν εύκολο, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως χρησιμοποιήσαμε πολύ ευρηματικούς τρόπους για να πετύχουμε τον στόχο μας. Μάθαμε πολλά στη διάρκεια της προετοιμασίας μας για τον διαγωνισμό και πιστεύουμε αυξήσαμε τις ικανότητες και τις προοπτικές μας στον τομέα της τεχνολογίας».
Τέλος, ο Μανώλης Ραφτόπουλος, μέλος της ομάδας που δημιούργησε την εφαρμογή «Our Aid», σχολιάζει σχετικά: «Πάντοτε νιώθαμε μια έλξη με την τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην καθημερινότητά μας. Χωρίς, όμως, κάποιον καθοδηγητή δεν είχαμε την ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, πράγμα το οποίο καταφέραμε με τη συμμετοχή μας στα εργαστήρια του TALOS. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων αυτών αναπτύξαμε τις γνώσεις μας και καταφέραμε να τους δώσουμε ζωή μέσω διαφόρων εφαρμογών και εργασιών που φέραμε εις πέρας. Φέτος, στην πρώτη συμμετοχή μας στη Hackathon, η σκληρή δουλειά μας απέφερε καρπούς, αφού η εφαρμογή μας επιλέχθηκε στις πρώτες πέντε παγκοσμίως στην κατηγορία Youth Team».
Εμψυχώτρια της ομάδας ήταν η πληροφορικός και έμπειρη εκπαιδεύτρια Μαρτίνα Παπαϊωάννου, η οποία υποστήριξε τα παιδιά κατά τη διάρκεια τόσο του σχεδιασμού, όσο και της υλοποίησης της εφαρμογής μέχρι και το τελικό της στάδιο.
Δεν μένει παρά να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η δημιουργία των παιδιών σε αυτόν τον διαγωνισμό, ωστόσο ένα είναι σίγουρο… οι εμπειρίες ζωής που αποκόμισαν είναι ανεκτίμητες και το αποτύπωμα σημαντικό ακόμα και για τη μελλοντική τους επαγγελματική ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή στη σελίδα https://appserver.appinventor.mit.edu/view/278.
Πληροφορίες για τον διαγωνισμό στο https://hack2020.appinventor.mit.edu.
Πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας TALOS στο talos.uth.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το