Τοπικά

Μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου ταξίδευσαν στην Πορταγαλία

Γεμάτοι με εμπειρίες και ενθουσιασμό γύρισε η αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου από τη σύντομης διάρκειας επίσκεψη-ανταλλαγή μαθητών στο Ματουσίνιους (Matosinhos) της Πορτογαλίας στην περιοχή του Πόρτο. Συμμετείχαν οι μαθητές: Γιάννης Σαμαράς, Άγγελος Βαδαρλής, Ειρήνη Τζίμα και Γιώργος Μαυρομάτης που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την πορτογαλική φιλοξενία, να γνωρίσουν την περιοχή και τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος ESAG (Escuela Secundaria Augusto Gomes) και να γευτούν παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ (Ανάπτυξη Στρατηγικών Συμπράξεων) μαζί με άλλα 6 εταιρικά σχολεία. Το κοινό θέμα συνεργασίας όλων των ομάδων ήταν η μετανάστευση εξειδικευμένων επιστημόνων του ευρωπαϊκού Νότου και η συνεισφορά των Μ.Κ.Ο στην υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών-προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
Μεταφέροντας τις εμπειρίες τους οι μαθητές επισήμαναν ότι οι παρουσιάσεις πάνω στο κοινό θέμα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν αξιόλογα. Εντυπωσιάστηκαν από τις σχολικές εγκαταστάσεις και την οργάνωση του σχολείου, χάρηκαν τη συναναστροφή με συνομηλίκους από διαφορετικές χώρες, που τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να συγκρίνουν διαφορετικές κουλτούρες. Περισσότερο ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο παράδοσης του μαθήματος πορτογαλικής λογοτεχνίας και από τη γνωριμία με την πορτογαλική γλώσσα και κουλτούρα.
Τέλος, οι μαθητές μαγεύτηκαν από τις ομορφιές της πόλης και τα ιστορικά κτίρια, ιδιαίτερα από την αρχιτεκτονική τους. Η επαφή τους με τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως τόνισαν, ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον Απρίλιο στην Πλασένσια (Plasencia) Εξτρεμαδούρα (Extremadura) της Ισπανίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το