Τοπικά

Μαθητές από όλη την Ελλάδα στον Βόλο – «Ιστορίες του τόπου μου μέσα από τον χορό»

 

Στον Βόλο βρέθηκαν χθες σχολεία από την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, την Κεφαλονιά, την Αθήνα, την Κοζάνη, τη Θάσο, την Πτολεμαΐδα και άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου».

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή δήλωσε πως «υποδεχτήκαμε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών παρουσιάζουν ιστορίες των τόπων τους μέσα από τον χορό που αποτελεί ένα εργαλείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ρίζες τους».
Η διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ορίζοντες κ. Ευγενία Γκορτσίλα ανέφερε πως «στόχος του σωματείου είναι η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την κοινότητα. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση, να μάθουν οι μαθητές την τοπική ιστορία, κυρίως μέσα από τον χορό. Οι άνθρωποι, όταν ήρθαν από τους τόπους τους, έφεραν μαζί τους τα ήθη και έθιμα που με τον χρόνο άλλαξαν. Ήρθαν άλλοι άνθρωποι, έγινε σύνδεση και δημιουργήθηκαν νέα έθιμα».
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ορίζοντες σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Βόλου, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και με την υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Τα σχολεία από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τις εργασίες τους και παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του Βόλου στο πλαίσιο σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής.

Βράβευση δύο δημοτικών σχολείων
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ βραβεύτηκαν δύο σχολεία του Βόλου, το 8ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας και το 3ο Αισωνίας-Σέσκλου που πέρυσι συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Let’ s move» και είχαν αποσπάσει το πρώτο βραβείο.
Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κ.κ. Σταυρούλα Μέλλη (8ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας) και Ευαγγελία Ανδρεάδου (3ο Αισωνίας-Σέσκλου) ανέφεραν πως τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν και έλαβαν το πρώτο πανελλήνιο βραβείο. Δημιούργησαν τέσσερα βιβλία με τη συμμετοχή 150 μαθητών και ολυμπιονικών, τα οποία είναι «ζωντανά» με κώδικες QR, ζωγραφιές και ιστορίες. Ο τίτλος των βιβλίων είναι το «κρυμμένο μυστικό της ιστορίας» και η επιστημονική ένωση εκπαιδευτικών έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να ενταχθούν τα βιβλία στα εργαστήρια δεξιοτήτων και έχει επίκεντρο τη φυσική αγωγή.
Η μαθήτρια Αρετή Κατσανοπούλου και η Αναστασία Γουδίνη ανέφεραν πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για τις ίδιες να κάνουν τα σκίτσα και την εικονογράφηση για τα βιβλία. Και συμπλήρωσαν πως «η άθληση στη ζωή των παιδιών είναι πολύ σημαντική».
Η μαθήτρια Χαραλαμπία Καραλή ανέφερε πως «μου άρεσε που ζωγράφισα και σχεδίασα για τα βιβλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το