Τοπικά

Μαθητές από 25 χώρες στα Δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας 

Στις δεκατρείς ανέρχονται οι Τάξεις Υποδοχής που ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσουν την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Δημοτικά σχολεία του Νομού Μαγνησίας μετά από σχετική πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μαθητές από την Αλβανία, την Αλγερία, την Αρμενία, ακόμη και από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, φοιτούν στα δημοτικά του Νομού. Η παγκοσμιοποίηση με το άνοιγμα των συνόρων αλλά και η μετανάστευση λόγω των πολιτικών προβλημάτων ωθούν τους ανθρώπους σε μετακινήσεις. Και ο Βόλος αποδεικνύεται ένα πέρασμα για πολλούς.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί μαθητές δεν προέρχονται μόνο από την Αλβανία, αλλά από 25 διαφορετικά χώρες δημιουργώντας το δικό τους πολυεθνικό παζλ με φοιτούντες στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019 οι αλλοδαποί μαθητές ανήλθαν στους 1.617, ενώ πριν τέσσερα χρόνια ήταν στους 1.703 μαθητές.

Υπάρχει δηλαδή μια μικρή μείωση στο μαθητικό δυναμικό που ερμηνεύεται από διάφορους παράγοντες, όπως ότι κάποιες οικογένειες αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής επέστρεψαν στην πατρίδα τους για μια καλύτερη τύχη, ενώ οι νέοι γονείς από την αλλοδαπή δεν γενούν περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Από τους 1.617 αλλοδαπούς οι 1.480 είναι αλβανικής καταγωγής. Μάλιστα πολλοί αλλοδαποί μαθητές, κυρίως από την Αλβανία, φοιτούν στα σχολεία των Σποράδων, όπως στα δύο Δημοτικά της Σκιάθου.

Πιο αναλυτικά η κατανομή των αλλοδαπών μαθητών ανά χώρα προέλευσης στα σχολεία της χερσαίας Μαγνησίας έχει ως εξής: 1.198 από Αλβανία, τρεις από Αλγερία, ένας από Αρμενία, δέκα από Αφγανιστάν, ένας από Βέλγιο, ένας από Βοσνία, 44 από Βουλγαρία, τέσσερις από Γαλλία, δύο από Γεωργία, ένας από ΗΠΑ, δύο από Ηνωμένο βασίλειο, δύο από Ινδία, ένας από Ιράκ, δύο από Ιράν, ένας από Ισπανία, ένας από Ισραήλ, εννιά από Κίνα, ένας από Λίβανο, ένας από Μολδαβία, δύο από Νιγηρία, ένας από Μπαγκλαντές, ένας από Ουκρανία, δεκαπέντε από Πακιστάν, δεκατρείς από Ρωσία, δύο από Σερβία, εννιά από Τουρκία.

Αντίστοιχα στα νησιά των Σποράδων η κατανομή έχει ως εξής: 282 από Αλβανία, ένας από Βουλγαρία, ένας από Κίνα δύο από Πολωνία, και τρεις από Ρουμανία.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως «έχουν ζητηθεί να λειτουργήσουν δεκατρείς Τάξεις Υποδοχής για τα εξής σχολεία: 1ο, 2ο, 10ο Δημοτικά Νέας Ιωνίας, 5ο Δημοτικό Βόλου, 33ο Δημοτικό Βόλου που είναι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, δημοτικό Τσαγκαράδας, 1ο και 2ο Σκιάθου, 1ο Σκοπέλου, 1ο Πορταριάς, Σούρπης, Αργαλαστής, 1ο Αγριάς. Το αίτημά μας έγινε δεκτό από το υπουργείο παιδείας και αναμένεται η πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των θέσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το