Τοπικά

Μαθητές ανίχνευσαν τις ουσίες που περιέχονται στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ Μαγνησίας διοργάνωσε και αυτή τη χρονιά τον Τοπικό Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή μίας τριμελούς ομάδας μαθητών Λυκείου που θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Μαγνησία.

Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται: Εργαστηριακά, σε πειραματικές πρακτικές στο εργαστήριο, διεπιστημονικά, στη Φυσική, τη Χημεία και την Βιολογία, ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.
Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
Οι μαθητές στα εργαστήρια Χημείας και Βιολογίας ανίχνευσαν τις ουσίες που περιέχονται στον Φυσικό Χυμό Πορτοκαλιού και προσδιόρισαν την ποσότητα της Βιταμίνης C που περιέχει. Στο εργαστήριο Φυσικής βαθμονόμησαν μία πρωτότυπη Ζυγαριά Άνωσης αξιοποιώντας την αρχή του Αρχιμήδη.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ Α΄ και Β΄ τάξης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας του ΕΚΦΕ Μαγνησίας το Σάββατο 10-12-2016 και ώρα 9:00 – 13:30 με την συμμετοχή μίας τριμελούς ομάδας μαθητών των παρακάτω Γενικών Λυκείων: 2ο Γ. Λύκειο Ν. Ιωνίας, 4ο Γ. Λύκειο Βόλου, 5ο Γ. Λύκειο Βόλου, 8ο Γ. Λύκειο Βόλου, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Γ. Λύκειο Βελεστίνου, Γ. Λύκειο Καναλίων.
Η ομάδα μαθητών που προκρίνεται και θα εκπροσωπήσει τη Μαγνησία στον πανελλαδικό διαγωνισμό EUSO 2017 είναι οι μαθητές: Αγγλογάλλος Αναστάσης, Γούδας Τηλέμαχος, Ζαβός Χρήστος της Β΄ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου και οι αναπληρωματικές ομάδες που ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση είναι Μυλωνά Ελευθερία, Τοτσίλα Διονύσης, Τσορβατζής Αποστόλης της Β΄ τάξης του 5ου ΓΕΛ Βόλου και Ανδρεόγλου Μάριος, Μπαμπαλίτσα Μαρία, Μπέλλου Νικολέτατης Β΄ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.
Την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη για τη διεξαγωγή του τοπικού διαγωνισμού είχαν οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04: Γουρλά, Θεοδώρα, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Βάτσιος Ξενοφών, Γκινίδης Γιάννης, Παπαργύρη Σοφία,
Ο πανελλήνιος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη και θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων Νήσων και στην Αθήνα για τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Από τον πανελλήνιο διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελής ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017 εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο στήθος μαχαίρωσε τον 61χρονο ο δράστης μετά από άγρια συμπλοκή

Ενας 61χρονος Βούλγαρος εντοπίστηκε νεκρός, μέσα σε μια λίμνη αίματος, λίγο πριν από τις 05:00…

7 Ιουνίου 2023

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Τετάρτης

Το σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης περιλαμβάνει τις εξής αθλητικές μεταδόσεις: ΕΡΤ 3 19.15 ΠΑΟΚ-Περιστέρι -Ζ-…

7 Ιουνίου 2023

Πατέρας καταγγέλλει αθλητικό παράγοντα στην Ηλεία για ασέλγεια στην ανήλικη κόρη του

Στα χέρια των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου βρίσκεται πλέον η καταγγελία που έγινε πριν…

7 Ιουνίου 2023

Αγωνία για Βέλγο που χάθηκε ανάμεσα στη Λισσό και τη Σούγια

Ολονύκτια επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για έναν 71χρονο Βέλγο που έχει αποπροσανατολιστεί στην περιοχή μεταξύ…

7 Ιουνίου 2023

Βόλος:Χτύπησε τη γιαγιά του και οδηγήθηκε στη φυλακή

  Κατηγορούνταν ότι κλώτσησε την ηλικιωμένη γιαγιά του, ότι τη χτύπησε με σκουπόξυλο και την…

7 Ιουνίου 2023

Καταδικάστηκε 52χρονος για τον σουγιά που κουβαλούσε

  Γνώριμος των αστυνομικών αρχών φέρεται να είναι ο 52χρονος, που συνελήφθη το μεσημέρι του…

7 Ιουνίου 2023